Politiet vil sikte blodprøvenektere

KRISTIANSAND (Dagbladet): Politet håper nå at de har materiale godt nok til å lage et genetisk fingeravtrykk av barnemorderen. Vitner som nekter å avgi blodprøve, må regne med å bli siktet for dobbeltdrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet venter nå spent på svar fra DNA-analysen som foretas ved Rettsmedisinsk institutt. I morgen kommer svaret på om politiet har et fellende biologisk bevis som kan knytte drapsmannen til det bestialske drapet i Baneheia forrige fredag.

Hvis svaret er positivt, vil dette sjekkes opp mot de 90 profilene som allerede ligger i det sentrale DNA-registeret for draps- og seksualforbrytere. Det genetiske fingeravtrykket vil senere kunne sjekkes mot de 300 blodprøvene som er sendt inn til registeret, men som ennå ikke er analysert.

Blodtvang

Politiet vurderer nå hvordan de vil organisere innsamling av blodprøver fra utvalgte vitner hvis de biologiske funnene på ofrene/åstedet er gode nok til å lage et genetisk fingeravtrykk av gjerningsmannen.

Hvis vitner ikke gir fra seg blodprøver frivillig, vil politiet bruke tvangsmidler for å få dem inn. Det betyr at den/de som nekter å avgi blodprøve vil få status som mistenkt eller siktet.

Det gjenstår å se om politiet skyter blink. Flere store drapssaker står fortsatt uløst selv om politiet har fellende DNA-bevis. Et eksempel er Sjøvegan-drapet fra 1998 som fortsatt er uoppklart, selv om politiet har samlet inn DNA-prøver fra over 1700 personer.

Sjekker mobiltelefoner

Politiet har også begynt kartleggingen av elektroniske spor. Samtaledata fra Telenor vil kunne bekrefte eller avkrefte folks forklaringer og alibier, og mobiltelefon-aktiviteten i området skal i den grad det er mulig kartlegges.

Videopptak fra sikkerhetskameraer på bensinstasjoner i området skal også sjekkes.

- Vi er nå inne i en fase hvor vi intensiverer vitneavhør. Vi har og intensivert arbeidet med å sjekke folk ut av saken, sa kriminalsjef Arne Pedersen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Politiet har til nå avhørt nærmere 100 personer, og flere skal spørres ut i kveld. Noen få er innkalt til avhør flere ganger for å utdype deler av sin forklaring. Samtlige boliger i det aktuelle området er besøkt av politiets rundspørrere, men det er fortsatt 100 personer i nabolaget som ikke er spurt ut.

Øker innsatsen?

Politiets tipsflom har nå avtatt, og de sentrale vitnene som politiet ba om å melde seg i går har nå vært inne til avhør. Analytikerne fra Kripos jobber nå med å få ut analysen av samtlige bevegelser i området drapskvelden, og politiet regner med å få en oversikt over dette i morgen.

Over 50 lokale tjenestemenn, i tillegg til teamet fra Kripos, jobber nå med saken, og kriminalsjef Pedersen ser ikke bort fra at han vil øke innsatsen.

FELLENDE BEVIS?</B> I morgen får politiet vite om de har sikret seg et genetisk fingeravtrykk av gjeningsmannen i barnedrapsaken.
ØKER INNSATSEN: Kriminalsjef Arne Pedersen vil trolig sette inn flere politifolk i etterforskningsarbeidet.