Politiet vil stanse Brattskott-hogst

Grunneier truer med å hogge på julaften - Økokrim koples inn.

HOGGER NÅR HAN VIL: Men grunneieren kan bli stanset av politiet for å hogge mer i friluftsområdet Brattskott i Halden.
HOGGER NÅR HAN VIL: Men grunneieren kan bli stanset av politiet for å hogge mer i friluftsområdet Brattskott i Halden. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet er klare til å stanse den ulovlige hogsten på Brattskott.

-Vi vil stanse hogsten hvis den starter opp igjen, sier politiadvokat Dag Borge Svendsen ved Halden lensmannskontor til Dagbladet.no.

Politiet har fått kopi av brevet som grunneieren sendte kommunen sist uke, om at han vil starte opp hogsten igjen. Grunneier Ludvig Moksness uttalte nylig til Halden Arbeiderblad at han hugger når det passer ham. Grunneier argumenterer med at reguleringsplanen går for langt i å verne området og er ugyldig. Men grunneier akter ikke å vente på at dette blir avklart.

Hogger kanskje på julaften
-Kanskje det blir julaften. Saken er at jeg nå har sendt et varsel til kommunen. Dersom de ikke kommer med en avklaring nå, så setter jeg i gang når det passer meg, sier Moksness til lokalavisa.

Politiet i Halden har sendt et brev tilbake til grunneier om at de ser på dette som ulovlig.

"Politiet vil på denne bakgrunn varsle Dem om at ytterligere hugst vil bli stanset, og vil heller ikke unnlate å nevne at et slikt tiltak kan være straffbart for den som på oppdrag fra grunneieren utfører hogst", skriver politiadvokat Dag Borge Svendsen.

-Hvordan vil dere stanse hogsten?

-Vi vil gi et muntlig pålegg til den som måtte finne på å gjøre noe sånt, og vente at det blir respektert, sier Svendsen.

Politiet tar kun stilling til at den reguleringsplanen som foreligger er den gjeldende. De ser på et brudd på denne som ulovlig og straffbart.

Kopler inn Økokrim
Saken ble anmeldt av aksjonsgruppe Mer Villmark Nå! i oktober. Politiet har igangsatt etterforskning, og vil innhente uttalelser fra fagetater og innkalle grunneier og entreprenører til avhør. De har også koplet inn Økokrims miljøteam.

Halden-politiet ser på saken som alvorlig.

- Det er jo et forholdsvis stort område som er hogget i og som berører friluftsinteresser. Vi vil ikke vente for lenge med denne saken, den har fått stor allmenn interesse og medieinteresse, sier Svendsen.

Økokrim mottok henvendelsen fra Halden-politiet i går.

- Politiet i Halden har nylig tatt kontakt med oss og vi vil vurdere saken, sier leder for Økokrims miljøteam, Hans Tore Høviskeland.

Kommunen vurderer fortsatt om de også skal anmelde saken. Turområdet er høyt skattet av Halden-folk, og de får støtte fra Fylkesmannen miljøvernsjef i at området er verdifullt og sjeldent. Noen av trærne er 300 år gamle og skogen står på granittgrunn på kanten av stupet mot Iddefjorden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer