Politiet vil stanse rumenere på grensa

Vil foreta en trusselvurdering.

VIL STANSE RUMENERE PÅ GRENSA: Rumenere og romfolket er en del av bybildet i Oslo. Flere tilbringer store deler av dagen i sentrumsnære områder, hvor forbipasserende kan observere både daglige gjøremål, tigging og gatemusikk. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
VIL STANSE RUMENERE PÅ GRENSA: Rumenere og romfolket er en del av bybildet i Oslo. Flere tilbringer store deler av dagen i sentrumsnære områder, hvor forbipasserende kan observere både daglige gjøremål, tigging og gatemusikk. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Rumenske statsborgere er nå den raskest voksende kriminelle gruppen i Norge. Politiet i Rogaland vil kartlegge virksomheten slik at de kan nekte kriminelle rumenere innreise.

Tall fra Kripos viser en mangedobling i antall personer fra Romania, Polen, Litauen og Bulgaria som er siktet i straffesaker i Norge fra 2000 til 2008, melder Aftenposten. Økningen er størst blant rumenske statsborgere, der antall siktelser for kriminelle forhold har økt fra 20 til 700 de siste åtte årene fra 2000 til 2008.

Rogaland politidistrikt er blant områdene som har merket en økning i antall rumenere som pågripes for vinningskriminalitet og tjuveri.

- Vi ønsker muligheten til å stanse de kriminelle på grensa, slik at vi kan forebygge dette. Vi trenger faktakunnskap som gir oss grunnlag, og derfor vil vi be Kripos foreta en trusselvurdering av rumenere generelt, sier konstituert politimester Leif Ole Topnes i Rogaland politidistrikt til NTB.

God erfaring

Topnes sier at en trusselvurdering blant annet tegner et bilde av kriminell oppførsel og typiske mønstre, samt kartlegger personer og familier som går igjen.

- Slik håper vi å kunne være litt i forkant. Vi har god erfaring med det etter at vi hadde problemer med britiske og irske steinleggere, såkalte travellers. Kripos laget en trusselvurdering på anmodning fra oss. Etter det ble flere både stoppet på grensen og pågrepet i Rogaland. Nå er problemet nærmest utradert, sier Topnes.

Han påpeker at problemene med rumenske kriminelle er mer komplekse, blant annet fordi de rumenske statsborgerne i Norge tilhører ulike folkegrupper.

- Vi ønsker å vite hvilke grupper som gjør hva, og er ikke ute etter å stigmatisere noen, sier han, og understreker at politiet i Rogaland ikke har noe grunnlag for å knytte rumenske tiggere til organisert kriminalitet.

Stigmatisering

Forsker Ada Engebrigtsen ved NOVA tror oppmerksomhet rundt rumenske statsborgere og romfolk skjerper mistenksomheten i befolkningen.

- Det kan ha en forebyggende effekt å være mistenksom, men utspillene er nok også med på å stigmatisere en folkegruppe som står laglig til for hogg, sier Ingebrigtsen til NTB.

Hun er bekymret for at kampen mot kriminelle nettverk og organiserte bander blir brukt som unnskyldning for å fjerne tiggere fra gatene.

- Det er viktig å huske at de som tigger i gatene ikke nødvendigvis er de samme som de som står bak kriminaliteten, selv om de kommer fra samme land, sier hun.

- Tar man noen for vinningskriminalitet, må de rettsforfølges som EU-borgere. Man kan ikke sette inn spesialtiltak av typen å nekte noen innreise fordi de tilhører en folkegruppe som begår mye kriminalitet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer