Politiet vil stoppe all skjenking klokka 02

Storberget er positiv til forslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politimestrene i landets fire største byer har sett seg kraftig lei på fyllebråk om natta og foreslår nå at all skjenking skal stoppe klokka 02, skriver Aftenposten.

I dag må kranene stenge seinest klokka 03 over hele landet, men hver enkelt kommune står fritt til å avslutte skjenkingen tidligere.

– Liberalisering

Forslaget er formulert i et brev til kommunepolitikere og ordførere som ble sendt 17. august. Politimestrene mener alt fyllebråket skyldes at vi har opplevd en liberalisering i skjenkepolitikken. Ifølge dem er perioden mellom midnatt og klokka 05 natt til lørdag og søndag den desidert mest voldsfylte i hele uka.

– Skjenkepolitikken fører til både overdrikking og overksjenking, dels av og hos ungdom, til tider av natta da den sosiale kontrollen er sterkt redusert, skriver politimestrene, som mener verdifull tid for politistyrken beslaglegges av at de må «slåss i gatene» framfor å for eksempel etterforske kriminalitet.

– Det viktigste tiltaket er at tidene for salg og skjenking av alkohol reduseres, og at salg av fastfood reduseres minst tilsvarende, skriver de og mener tiltaket vil gi store forbedringer i storbyene.

Politimestrene får støtte av forsker Øyvind Horverak ved Statens institutt for rusmiddelforskning.

– Voldtendensene øker utover natta i helgene. Jo fullere og trøttere folk blir, jo lavere blir terskelen for å gjøre noe dumt, sier han til Aftenposten.

HJEM KLOKKA 02?: Bar Babylon, et av Oslos mange utesteder, kan bli nødt til å stenge kranene klokka 02, hvis forslaget fra politimestrene i de fire største byene får gjennomslag. Foto: JANNE LINDGREN
HJEM KLOKKA 02?: Bar Babylon, et av Oslos mange utesteder, kan bli nødt til å stenge kranene klokka 02, hvis forslaget fra politimestrene i de fire største byene får gjennomslag. Foto: JANNE LINDGREN Vis mer

– Kraftig signal

Justisminister Knut Storberget (Ap) er positiv til politimestrenes utspill.

– Det er et kraftig signal, vi skal ta det svært alvorlig, sier Storberget til Aftenposten. Han lover å ta saken opp med helseministeren.

Regjeringen kan i utgangspunktet ikke påvirke den enkelte kommunes skjenkepolitikk, men kan foreslå for Stortinget å stramme inn på seineste skjenketid, som i dag altså er klokka 03.

Storberget mener videre at det mange steder er for mange skjenkesteder.

– Den sterke konkurransen fører til brudd på aldersbestemmelsene og overskjenking, sier justisministeren til Aftenposten.

Av ordførerne i de omtalte storbyene er det bare Ap-ordfører Rita Ottervik i Trondheim som er positiv til forslaget. Høyre-ordfører Herman Friele i Bergen mener strengere stengetider bare vil føre til at folk går ut tidligere.

FYLL OG BRÅK: Oslo-politiet har hendene fulle i helgene, med mange overstadig berusede og voldelige personer i gatene samtidig. Her fra «voldsgata» Rosenkrantz\' gate.