Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet vil ta Rasool-familiens leilighet

Klart for ny runde i retten.

KAN BLI INNDRATT: Foreldrene og tre av brødrene bor nå i femromsleiligheten på Furuseth i Oslo. Arkivfoto: John Terje Pedersen
KAN BLI INNDRATT: Foreldrene og tre av brødrene bor nå i femromsleiligheten på Furuseth i Oslo. Arkivfoto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): I dag må fem brødre i Rasool-familien, deres to foreldre og en av brødrenes kone møte i Borgarting lagmannsrett, for andre rettsrunde i heleri- og hvitevaskingssaken mot familien.

Oslo-politiet mener brødrene har styrt B-gjengen i flere år, og de har i denne saken prøvd å følge familiens pengestrømmer.

I tingretten ble alle brødrene dømt, og dommeren mente de måtte betale tilbake omtrent 10,7 millioner kroner i inndragning. Faren i familien ble dømt, mens moren ble frikjent.

Utvidet siktelse

Nå har påtalemyndighetene utvidet siktelsen mot eldstebror Ghulam Abbas og Zahid Rasool, som også i tingretten ble utpekt som de mest aktive i de ulovlige aktivitetene.

Rett før saken skulle opp for tingretten, fikk Oslo-politiet nye bevis fra politiet i Brasil, som de mener knytter Abbas til angivelig heleri og hvitvasking i et boligprosjekt i Fortaleza i Brasil.

De rakk ikke å få med Fortaleza-saken i tingrettsrunden, og i stedet tok politiet tok ut ny tiltale og rettssaken mot ham ble berammet tidligere i år. Den ble i midlertid utsatt, og Fortaleza-saken skal nå behandles sammen med den opprinnelige tiltalen i lagmannsretten.

UTVIDET TILTALEN: Ghulam Abbas.
UTVIDET TILTALEN: Ghulam Abbas. Vis mer

Påtalemyndighetene har blant annet anket tingrettens frifinnelsen av moren, mens faren har levert en såkalt begrenset anke. Shaid Rasools kone har også anket sin dom. Aktoratet vil i denne runden blant annet inndra familiens leilighet på Granstangen i Oslo, noe Oslo tingrett ikke gikk med på.

- Vi mener den er finansiert med straffbart utbytte, både med egenkapital ved kjøpet og ved nedbetalingen av huslånet, sier politiadvokat Olav Hovstad til Dagbladet.

I tingretten ble faren i familien dømt til et og et halvt år i fengsel, men han var i praksis en fri mann. Samtidig ble han dømt til å betale 800 000 kroner i inndragning.

- Store konsekvenser

Det var sterke scener i tingretten da tiltalebeslutningene mot foreldrene ble lest opp i forrige rettsrunde.

Da tingrettsaken mot familien kom opp i fjor høst, uttalte Vidar Lind Iversen, som representerer Zahid Rasool (30), at han mente det var et grovt overgrep at politiet hadde valgt å sette «hele» familien på tiltalebenken.

- Jeg synes det er grovt. Min klient er selvfølgelig veldig fortvilet. Påtalemyndighetens framgangsmåte her er ikke redelig, og jeg er usikker på om de egentlig mener det de påstår, sa Lind Iversen til Dagbladet.no.

Lind Iversen reagerer på at aktoratet fortsatt vil ta fra familien leiligheten.

- Det er åpenbart at det vil få store konsekvenser for familien. Såvidt jeg vet er det unikt at politiet går etter en hel familie som de har gjort i denne saken. Jeg vil tippe at det er flere andre saker der det ville vært mer nærliggende, sier Lind Iversen til Dagbladet.

UTVIDET TILTALEN: Zahid Rasool.
UTVIDET TILTALEN: Zahid Rasool. Vis mer

I dag bor hele familien bortsett fra de tre brødrene som er fengslet i leiligheten. Storebror Ghulam Abbas har tidligere blitt skutt utenfor leiligheten i det politiet mener var et hevnoppgjør fra Young Guns' side.

- Ikke objektive

I tingretten kom det fram at politiet hadde funnet store mengder kontanter i familiens leilighet, blant annet tusenlapper som var puttet i CD-covere. Advokat Lind Iversen mener politiet ikke kan bevise at disse pengene stammer fra kriminell virksomhet.

- I forbindelse med hjemmeransakene i Oslo sa Gro Smedsrud, stasjonssjef på Manglerud politistasjon, at folk med andre minoritetsbakgrunn oftere har en tendens til å oppbevare verdier i hjemmene. Men i denne saken later politiet og påtalemyndighetene som at det ikke er slik. Slik jeg ser det er ikke politiet objektive, sier Lind Iversen.

Saken mot den siste broren, Shaid Rasool, har ikke kommet opp, da han fortsatt sitter fengslet i Brasil, men kona hans må altså møte i lagmannsretten.

I LAGMANNSRETTEN: Yassir Rasool.
I LAGMANNSRETTEN: Yassir Rasool. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling