Politiet vil tiltale for drap og voldtekt

KRISTIANSAND (Dagbladet): Politiet vil innstille på at både Jan Helge Andersen (19) og Viggo Kristiansen (21) blir tiltalt for overlagt drap og voldtekt mot åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen og 10-årige Lena Sløgedal Paulsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den judisielle observasjonen er avsluttet. Etter det Dagbladet forstår, vil de rettsoppnevnte sakkyndige konkludere med at både Kristiansen og Andersen var tilregnelige da drapene ble begått.

Rapporten blir overlevert påtalemyndigheten enten i dag eller like over årsskiftet.

Sædrester

Erfarne etterforskere betegner barnedrapene i Baneheia som den mest bestialske saken i nyere norsk kriminalhistorie. Råskapen er så massiv at bistandsadvokatene vil be om detaljene at blir behandlet bak lukkede dører av hensyn til drapsofrenes ettermæle.

I tillegg er Kristiansen siktet for sexovergrep mot en fem år gammel gutt samt voldtekt og årelangt misbruk av ei jente fra hun var sju år gammel.

Kristiansen nekter straffskyld og har nektet å stille i nye avhør. Andersen har tilstått drap, men benekter sexovergrep trass i at spanske rettsmedisinere har funnet sæd fra begge mennene på småjentenes klær.

Start 23. april

Barnedrapene i Baneheia er ferdig etterforsket. Nå gjenstår bare papirarbeid før rettssaken sannsynligvis starter i Kristiansand byrett 23. april.

Kriminalsjef Arne Pedersen sier til Dagbladet at han ikke ser at det er grunnlag for å endre siktelsen i forhold til slik den ble utformet da Kristiansen og Andersen ble arrestert onsdag 13. september.

Innen midten av januar skal politiet sende sin innstilling til statsadvokatene i Agder. På grunn av sakens alvorlige karakter er det Riksadvokaten som til sjuende og sist gir ordre om hvordan tiltalebeslutningene skal utformes.

Kriminalsjef Pedersen sier at siktelsen vil bli justert og omskrevet.

- Den opprinnelige siktelsen var svært kortfattet fordi vi ikke ønsket å vise hvilket grunnlag vi bygde på, opplyser Arne Pedersen.

- Vi skal nå gi en mer konkret beskrivelse av de enkelte punktene, sier kriminalsjefen.

Han betegner denne delen av arbeidet som rutinemessig.

<B>HAR TILSTÅTT:</B> Jan Helge Andersen har tilstått drap, men benekter sexovergrep.
<B>NEKTER:</B> Viggo Kristiansen nekter straffskyld og har nektet å stille i nye avhør.