Politiet vil undersøke Scandinavian Star-ulykken på nytt

23 år etter brannen åpner Oslo-politiet for nye undersøkelser, melder VG.

Brann om bord i passasjerfergen Scandinavian Star i Skagerak mellom  Oslo og Fredrikshavn.   159 mennesker omkom i brannen. Flyfoto av skipet  i brann. NTB arkivfoto: Per Løchen, SCANPIX
Brann om bord i passasjerfergen Scandinavian Star i Skagerak mellom Oslo og Fredrikshavn. 159 mennesker omkom i brannen. Flyfoto av skipet i brann. NTB arkivfoto: Per Løchen, SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I april i år leverte Stiftelsen etter Scandinavian Star-brannen en 61 sider lang rapport om saken til politiet. I dag sier politiet at de vil undersøke saken ytterligere.

- Vi har satt ned en arbeidsgruppe bestående av dyktige etterforskere fra Oslo politidistrikt, Kripos og Økokrim. Arbeidet vil pågå fram mot nyttår, og så vil de komme med en tilråding om det bør åpnes ny etterforskning i saken, sier politimester Hans Sverre Sjøvold til VG.

Siden 1992 har Støttegruppen forsøkt å få gjenopptatt saken både i Danmark og Norge. De har fått støtte fra en rekke organisasjoner og politikere, men foreløpig ikke nådd fram hos myndighetene.

30. januar 2012 konkluderte Riksadvokaten med at det ikke var grunnlag for nye branntekniske undersøkelser.

Senest 3. mai i år gjorde Justisminister Grete Faremo (Ap) det klart at hun ikke kommer til å instruere Riksadvokaten slik gruppen som har etterforsket brannen på Scandinavian Star krever.

Blant annet har den norske dommeren Johan Berg henvendt seg til de folkevalgte i Danmark og bedt dem nedsette en kommisjon som kan undersøke de uavklarte spørsmålene rundt eierforholdene. Bakgrunnen for Bergs engasjement, er at han dømte i en sak der det kom fram at den reelle eier av skipet var det amerikanske SeaEscape. Dette selskapet fikk utbetalt forsikringssummen.

Jan Harsem mistet selv sin kone og ufødte barn i tragedien.

- Mordbrann har en foreldelsesfrist på 25 år. Før den fristen er ute, vil vi be politiet om å etterforske brannstiftelsen på nytt. Eventuelt vil vi innlevere en politianmeldelse på konkrete personer og selskaper, sier Harsem.

Harsem var en av dem som tok initiativet til Støttegruppen for etterlatte og overlevende fra Scandinavian Star.

- Vi vil også samle det materialet vi har om eier- og rederansvaret og anmode om en ny gransking. En gransking kan settes i gang når som helst, det er opp til politikerne, sier han.