- Politiet ville bryte loven

- Oslopolitiet ville bryte loven og holde en arrestant på glattcelle helga over. Det kunne betydd at mannen hadde måttet sitte 100 timer i arresten. Resolutt inngripen fra en dommer hindret lovbrudd og skandale, sier advokat Heidi Ysen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev onsdag at Sivilombudsmannen nå setter søkelyset på bruken av politiarrest for varetektsinnsatte. Ifølge Justisdepartementet skal alle innsatte overføres fra politiarrest til fengsel innen 24 timer etter at kjennelse for varetekt er avsagt av en dommer.

Da Ysen hadde forsvarervakt i Oslo byrett lørdag for to uker siden, meldte politiet at ingen skulle framstilles for fengsling. Alle politiet begjærer varetekt for skal framstilles innen 24 timer etter at vedkommende er arrestert.

Uriktig

- Jeg visste at «ingen framstillinger» ikke var riktig. Kollega Frode Sulland hadde dagen før vært på Politihuset og snakket med en klient som var pågrepet natt til fredag, sier advokat Heidi Ysen.

- Etter avtale skulle jeg forsvare mannen lørdag. Jeg ringte til politiet for å presse gjennom et rettsmøte, men politiet nektet.

Jeg ble møtt med at «dette kan jo ikke spille noen rolle, for vedkommende blir jo varetektsfengslet mandag uansett».

Uten søvn

Til slutt måtte dommeren slå i bordet - og pålegge politiet å bringe mannen til tinghuset. Han forklarte da at han ikke hadde sovet siden arrestasjonen for et og et halvt døgn siden.

- Mitt generelle inntrykk er at regelen om framstilling i forhørsretten ikke tas alvorlig på Politihuset. Jeg føler at uansett hvem du henvender deg til, sier de «dette er ikke mitt problem».

- I dette tilfellet var det den tilfeldigheten at jeg jobber sammen med Sulland som gjorde at mannen ikke ble sittende minst to døgn ulovlig i arresten, sier Ysen.

Politiadvokat Sven T. Røer i Oslo-politiet sier at ideelt sett burde siktede vært framstilt lørdag.

- At det ikke skjedde før etter press fra dommeren, skyldes personlige forhold fra min side, sier Røer.