Lørenskog-forsvinningen:

Politiet ville pågripe Hagen på nytt - fikk nei

Statsadvokaten stanset politiet fra å pågripe Tom Hagen på nytt etter løslatelsen fredag kveld.

Publisert
Sist oppdatert

Etter litt over ei uke i varetekt ble Tom Hagen løslatt fra Oslo fengsel klokka 17.30 fredag ettermiddag.

Da han forlot Oslo fengsel fredag, ønsket etterforskningsledelsen egentlig å pågripe han på nytt, melder NRK.

Politiet fikk nei av statsadvokaten.

- Ikke korrekt

Politiets ønske bekreftes av statsadvokat Kirsti Guttormsen lørdag formiddag.

- Det er et viktig prinsipp at påtalemyndigheten skal følge domstolens avgjørelser. Og da, etter omstendighetene, så mente jeg at det var korrekt å ikke pågripe han umiddelbart ved løslatelsen, sier hun til NRK.

Ifølge statskanalen er det uklart om politiledelsen mente at grunnlaget for en ny pågripelse var nye beviser mot ham, da flere jurister har pekt på at dette ville vært nødvendig for å kunne pågripe Hagen på nytt.

VED FENGSELET: Forsvarer Svein Holden forlater fengselet. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hagens forsvarer, Svein Holden, er klokka 11.50 ikke kjent med opplysningene, sier han til Dagbladet. Han opplyser videre at han ikke har vært i kontakt med klienten i dag.

Holden kommenterer de nye opplysningene slik:

- BEKYMRER MEG: Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, sier til Dagbladet at han blir bekyret over etterforskningsledelsens beslutning. Foto: Henning Lillegård/ Dagbladet
- BEKYMRER MEG: Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, sier til Dagbladet at han blir bekyret over etterforskningsledelsens beslutning. Foto: Henning Lillegård/ Dagbladet Vis mer

- Jeg har to ting jeg vil si til dette: For det første bekymrer det meg at etterforskningsledelsen kom til en slik beslutning. For det andre er jeg beroliget over at det er en aktiv statsadvokat på saken som passer på at politiet forholder seg til det jeg mener er korrekt juss, sier han til Dagbladet.

Politiet har opprettholdt siktelsen om drap eller medvirkning til drap på ektefellen Anne-Elisabeth Hagen, men Høyesterett forkastet fredag anken fra etterforskerne hvor de var uenige i lagmannsrettens konklusjon om at bevisene ikke er gode nok til å holde ham i varetekt.

- Dramatisk for politiet

Fredag kveld snakket Dagbladet med flere eksperter om saken. Blant disse var tidligere polititopp, nå privatetterforsker, Finn Abrahamsen og tidligere Kripos-etterforsker - nå privatetterforsker, John Christian Grøttum.

EN FRI MANN: Tom Hagen forlater Oslo fengsel sammen med sin forsvarer Svein Holden fredag ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN FRI MANN: Tom Hagen forlater Oslo fengsel sammen med sin forsvarer Svein Holden fredag ettermiddag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ingen av disse så for seg at politiet vil gå til en ny pågripelse av Hagen med det første.

- I og med at de har latt Hagen gå, tolker jeg det som at de ikke har tilstrekkelig grunnlag for å utarbeide en ny siktelse som de mener vil stå seg i en fengsling. Det er veldig dramatisk for politiet, det må være lov å si, sa Abrahamsen til Dagbladet.

Ikke varetektsfengslet lørdag

Mannen i 30-åra som torsdag kveld ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen, blir ikke framstilt for varetektsfengsling lørdag.

Det opplyser mannens forsvarer, advokat Dag Svensson, til Dagbladet lørdag morgen.

- Det blir ikke fengslingsmøte i dag, men et avhør, skriver han i en SMS til NTB.

På spørsmål fra Dagbladet om det ligger an til løslatelse, svarer advokaten:

- Vi får se hva som skjer etter avhør klokka 12.00.

Den siktede mannen ble pågrepet i Oslo Seint torsdag kveld. Hans forsvarer har tidligere bekreftet til NTB at hans klient har en form for relasjon til Tom Hagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer