MER OVERVÅKING: Det siste halvåret har politiet vist langt større interesse for nordmenns aktivitet på internett enn tidligere. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Files
MER OVERVÅKING: Det siste halvåret har politiet vist langt større interesse for nordmenns aktivitet på internett enn tidligere. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/FilesVis mer

Politiet viser økt interesse for hva du gjør på Facebook og Skype

Økning det siste halvåret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste halvåret har politiet vist langt større interesse for nordmenns aktivitet på internett enn tidligere, viser en kartlegging Aftenposten har gjort.

Kartleggingen viser at norsk politi i løpet av seks måneder i fjor ba om tilgang til data fra Facebook, Apple, Google, Yahoo, Microsoft og Skype for 483 norske brukere, skriver avisen.

Sammenlignet med første halvår 2013 er økningen i antall utleveringsbegjæringer på 136 prosent. Politiet fikk innvilget kravet om helt eller delvis tilgang i 330 brukerkontoer, noe som utgjør 68 prosent av sakene.

I de fleste sakene har politiet ønsket å finne ut hvem som skjuler seg bak en konto og når den har vært i bruk, skriver avisen.

- Som regel ber vi om grunnleggende kontoinformasjon som ikke er spesielt inngripende data, hvor formålet er å få identifisert hvem som bruker en konto, sier Thomas Stærk, seksjonsleder for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos.

- Hvis en konto er brukt til å gjøre noe straffbart, for eksempel planlegge kriminalitet, sende alvorlige trusler og lignende, så er det viktig å finne ut hvem brukeren er, sier han.

Førsteamanuensis Inger Marie Sunde ved Politihøgskolen mener politiet er blitt mer bevisst på at disse selskapene sitter på nyttige spor i etterforskningen, og tror det i tiden framover vil skje en radikal økning i politiets innhenting av bevis fra internett og sosiale medier.

(NTB)