Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet visste om monsterranet

Men stilte seg opp foran feil verdisentral i Stockholm. Slik lurte ranerne politiet trill rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
STOCKHOLM (Dagbladet/Expressen): Ranerne framsto, ifølge politiet, med militær presisjon da de slo til mot verdisentralen G4S like utenfor Stockholm sentrum grytidlig i går.

En av politiets hovedteorier skal være at militære eks-jugoslaver står bak det spektakulære ranet.

Tungt bevæpnet, maskerte og med skuddsikre vester tok de seg ned til pengene fra taket fra helikopter, de sprengte seg ned etasjene og sagde i stykker pengeburene med motorsag eller skjærebrenner.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mye ranerne fikk med seg fra sjokkranet som satte politiet sjakk matt da de saboterte deres helikopter slik at de ikke fikk jaktet ranerne i deres flukt med helikopter.

Feil verdisentral
Nå viser det seg at den Nasjonale innsatsstyrken kjente til at det var planlagt et ran mot en pengesentral i Stockholm i går. De visste bare ikke hvor.

Ifølge opplysninger Expressen og andre svenske aviser sitter på, trodde politiet at ranerne skulle slå til mot verdisentralen Panaxias i Bromma i Stockholm.

Innsatsstyrken skal derfor ha plassert seg utenfor Panaxia i går tidlig da ranerne slo til mot den andre verdisentralen i Västberga.

Sikkerhetssjefen i Panxia, Stefan Rydholm, kan ikke bekrefte opplysningene.

- Hvis det stemmer så burde jeg ha få vite det av politiet, sier Rydholm.

Det er ikke første gang politiet har blitt lurt trill rundt av ranere til tross for at de har hatt informasjon om planene på forhånd. Senest i mai i år slo ranere til mot Loomis verdisentral i Umeå. Da skal det ha vært et lignende scenario.

Fikk nei til å skyte
I tillegg til å plassere seg på feil åsted, skal politiet ha vært passive da de først kom til riktig sted i går tidlig. En politikilde Expressen har snakket med er svært kritisk mot sine egne siden de ikke valgte å åpne ild mot helikopteret de kunne se fly fra dem.

- De sto på gata nedenfor og så på at de lastet helikopteret med penger. Jeg er overrasket over at de ikke skjøt, sier mannen.

Operativ sjef i politiet, Christian Agdur, mener det var en riktig beslutning å ikke skyte mot ranerne. Han forteller at en av tjenestemennene ønsket å gjøre dette, men fikk nei fra sin overordnede på stedet.

- Han fikk nei til svar. Slik jeg ser det var det en riktig beslutning siden ranerne ikke utgjorde noen trussel mot politiet der og da. Vi måtte også ha tatt ansvaret dersom helikopteret hadde styrtet etter våre skudd, sier Agdur.

Bombesaboterte
Politiet ble også satt bokstavelig talt på bakken i og med at ranerne hadde plassert en mistenkelig kasse ved hangaren der politiet oppbevarer sine helikoptre.

Etter tekniske undersøkelser av gjenstanden i går kveld, konkluderte polittiet med at den inneholdt skarpt innhold. De ønsker ikke å kommentere hva slags eksplosiver det er snakk om. Basen har manglende overvåkning og ligger lett tilgjengelig ved en vei.

- Hvem som helst kan bare spasere inn og gjøre hva de vil der, sier helikopterpilot Per Berglund.

For bare to år siden ble et politihelikopter beskutt i Gøteborg for å forhindre det å lette i forbindelse med et ran. Da ble det iverksatt en granskingsgruppe som skulle øke sikkerheten for helikoptrene.

- Vi har ikke så bra sikkerhet som vi ønsker i Stockholm. Ettersom vi har en fast base for dem så har vi ikke bygget noe som beskytter dem ordentlig, sier sjef for Rikskriminalpolisen Tommy Hydfors.

- Det er fortvilende. Det ble et tidstap på flere timer for oss, sier Hydfors.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media