Politiet viste styrke før G8-møte

Politiet rykket ut med store styrker mandag og konfronterte mange av de flere hundre aktivistene som demonstrerte i forbindelse med G8-møtet i Skottland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Edinburgh støtte politiet sammen med noen av demonstrantene, som protesterer mot globalisering i forbindelse med det forestående G8-møtet i Skottland. Opprørspoliti måtte også stanse en selverklært «hemmelig opprørsklovnehær».

– Vi er antikapitalister, vi er for rettferdig handel, sa en kvinne i klovneutstyr.

Klovneprotest

Nær Sir Walter Scott-monumentet i byen, hvor demonstrantene samlet seg, måtte politiet stille seg i tre rekker for å klare å stoppe de rundt 150 klovnene, anarkistene og andre demonstranter. Aktivistene hoppet opp og ned mens de blåste i fløyter, sto på busskur og dro flere parkbenker ut i veien. Mange ropte skjellsord mot politiet. En mann kledde av seg og gikk nedover gaten uten en tråd. Ingen ble imidlertid arrestert i konfrontasjonene.

Andre brukte litt snillere metoder i sin protest og kysset politiskjoldene til de ble fulle av leppestiftmerker.

Blokkerte marinebase

Ved marinebasen Clyde Naval Base blokkerte 450 aktivister veien inn til basen, som ligger vest i Skottland. Noen av dem hadde regnbueflagg og plakater som ba for fred og som bannlyste atomvåpen. Et titall busser med aktivister kom fra Edinburgh, Glasgow og andre byer for å delta i demonstrasjonen.

Formålet var å hindre at arbeiderne ved basen kom seg på jobb.

FREDSHISSERE: Marinebasen ble symbolet på alle pengene G8-landene bruker på våpen. Foto: SCANPIX/AP
FREDSHISSERE: Marinebasen ble symbolet på alle pengene G8-landene bruker på våpen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

– På den måten vil verden forstå at det er en grusom sammenheng mellom en krigsmaskin, som denne basen er, og verdens fattige mennesker, sier demonstranten Jenny Gaiawyn.

10.000 politimenn

Demonstrasjonen er en årlig begivenhet, men i år settes den i sammenheng med G8-møtet som starter onsdag.

– Vi gikk til krig mot Irak fordi de har atomvåpen. Samtidig er det flust av atomvåpen bare få meter fra hvor vi står nå, sier en annen demonstrant.

Sikkerheten er allerede på topp i Auchterarder, den nærmeste byen til Gleneagles Hotel hvor G8-toppmøtet skal holdes. Flere veier er stengt og politisperringer er satt opp rundt hotellet. Til sammen står 10.000 politimenn fra hele Skottland for sikkerheten i forbindelse med møtet. (ANB-AP)

<B>STANSER PROTEST: Edinburgh-politiet fjerner demonstranter før G8-møtet. Bob Geldof har bedt en million mennesker samle seg i byen under møtet fra onsdag til fredag.
<B>LEI AV KRIG: Kravet til de åtte mektige statslederne er at de skal hjelpe verdens fattige.