UTBRENT: Bildet er tatt 8. april 1990, dagen etter at brannen om bord på «Scandinavian Star». Brannmannskaper driver slokkearbeid mens skipet ligger utenfor den svenske byen Lysekil. Foto: Joakim Roos / AFP / NTB Scanpix
UTBRENT: Bildet er tatt 8. april 1990, dagen etter at brannen om bord på «Scandinavian Star». Brannmannskaper driver slokkearbeid mens skipet ligger utenfor den svenske byen Lysekil. Foto: Joakim Roos / AFP / NTB ScanpixVis mer

Politiet vurderer å gjenoppta «Scandinavian Star»-gransking

Etter historisk møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• SISTE: Klokka 15.10, en time på overtid, kom  Oslo-politimester Hans Petter Sjøvold ut fra møtet med Stiftelsen etterforskning av mordbrannen på «Scandinavian Star».

- Vi ber nå om en rapport og forundersøkelse, sier han til Dagbladet utenfor politihuset på Grønland.
-Deretter tar vi konkret stilling til om vi overfor statsadvokaten skal anbefale at det settes i gang ny etterforskning, sier Sjøvold.
Politimesteren sier at det til syvende og sist blir riksadvokaten som fatter en endelig beslutning om etterforskning eller ikke.

Politimesteren legger til at han er imponert over innsatsen stiftelsen, som består av en rekke fagpersoner som har gransket dødsbrannen, har lagt ned.

(Dagbladet): - Vi er større optimister enn noensinne, sier skips- og sikkerhetsinspektør Gisle Weddegjerde.

Weddegjerde forventer at det blir satt i gang ny etterforskning av brannene på «Scandinavian Star». Katastrofen i april 1990 krevde 159 menneskeliv.

Historisk Politiledelsen i Oslo sitter nå i et historisk møte med representanter for det selvoppnevnte ekspertpanelet i Stiftelsen etterforskning av mordbrannen på «Scandinavian Star».

Etter gjennomgang av dokumentene etter katastrofebrannen har gruppa konkludert med at det dreier seg om planlagte branner som ledd i en forsikringssvindel.

Utpekte død danske Både politiet og påtalemyndigheten har helt til i dag tviholdt på sin konklusjon fra 1991. Da ble det fastslått at det var en omkommet dansk hjelpemann på lastebil, Erik Mørk Andersen, som hadde forårsaket brannen.

Ingen instanser har i ettertid ønsket å gjøre noe for å undersøke saken nærmere.

MØTEKLARE: Representanter for Stiftelsen etterforskning av mordbrannen på «Scandinavian Star» møtte i formiddag ledelsen ved Oslo politidistrikt. Fra venstre leder Arne Steen, nestleder Terje Bergsvåg, skips- og sikkerhetsinspektør Gisle Weddegjerde og tidligere brigadesjef ved Oslo brannvesen Thor Kristiansen. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
MØTEKLARE: Representanter for Stiftelsen etterforskning av mordbrannen på «Scandinavian Star» møtte i formiddag ledelsen ved Oslo politidistrikt. Fra venstre leder Arne Steen, nestleder Terje Bergsvåg, skips- og sikkerhetsinspektør Gisle Weddegjerde og tidligere brigadesjef ved Oslo brannvesen Thor Kristiansen. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Nå må den nye politiledelsen ved Oslo politidistrikt våkne. Den utpekte gjerningsmannen døde i den første dødsbrannen. Etterpå ble det stiftet ytterligere tre branner på skipet. Hvordan kan det forklare danskens rolle? spør stiftelsens nestleder Terje Bergsvåg.

Ba om møte Delegasjonen fra stiftelsen har tidligere i dag møtt representanter for Arbeiderpartiet i Stortingets justiskomité.

- Vi er udelt fornøyde med responsen vi fikk. Politikerne gikk så langt de kunne i å støtte våre krav om ny etterforskning, sier Weddegjerde til Dagbladet.

Klokka 13.00 startet møtet med Oslo-politiet. Både politimester Hans Sverre Sjøvold og visepolitimester Hans Halvorsen har bedt om å få førstehånds opplysninger om de nye funnene som ekspertpanelet har gjort.