Politiet vurderer å utvide siktelsen

Politiet på Romerike vurderer å utvide siktelsen mot én eller flere av de siktede i trippeldrapssaken. Dette har sammenheng med at politiet har fått nye opplysninger om attentatene mot ekteparet Orderud Paust sommeren 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang politiet bekrefter at de vurderer å utvide siktelsen.

- Jeg vil ikke karakterisere det som noe gjennombrudd av noe slag, men vi har fått opplysninger som gjør at vi har kommet nærmere, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt.

Politiet skal ha fått nye sentrale opplysninger både om drapet og om de to attentatsakene mot ekteparet Orderud Paust. Barth-Larsen vil ikke komme inn på hva slags opplysninger politiet nå sitter med.

Holder kortene tett

- Siktelsen kan bli utvidet, men jeg vil ikke si noe om hvem dette gjelder. Jeg sier bare at vi nå ikke utelukker at vi utvider siktelsen. Dette bygger på nye opplysninger som vi har fått, og opplysninger vi jobber med å få, sier Kristin Barth-Larsen. Hun bekrefter at en eventuell utvidelse av siktelsen vil gjelde både dynamitt- og gassattentatet.

Etterforskerne holder kortene tett til brystet, og de siktede og deres forsvarere er ukjent med hva politiet har utrettet den siste tida.

Lars Grønnerød er den eneste av de fire som er siktet for trippeldrapet i Sørum som også er siktet for å ha plassert dynamitt under bilen til Anne Orderud Paust.

Skaffet dynamitt

Mistanken mot Grønnerød bygger på at han skal ha skaffet seg dynamitt av samme type som ble funnet under bilen til Anne Orderud Paust. Grønnerød har selv hevdet at han kjøpte den stjålne dynamitten for å sprenge sporveisautomater i Oslo. Dette skulle Kristin Kirkemo også være med på, ifølge Grønnerød.

Politiet har lenge hatt mistanke til at også Kristin Kirkemo har hatt noe med attentatsakene å gjøre. Foreløpig har politiet ventet med å ta ut en siktelse mot henne for attentatsakene, men alt på slutten av fjoråret ble dette vurdert.

Etterforskerne har en teori om at ekteparet Orderud kan ha vært «bestilleren» av truslene mot Anne Orderud Paust og hennes mann. Ekteparet kan etter det Dagbladet forstår, også bli siktet for attentatsakene.

Jobber for fullt

Like over nyttår var hele etterforskningsstaben - et titall etterforskere - på plass igjen på hovedkvarteret på Gardermoen politistasjon. Kristin Barth-Larsen sier til Dagbladet at etterforskningen nå pågår for full styrke.

Ingen av de siktede er avhørt etter at de ble løslatt. Politiet har så langt ikke forsøkt å få til noen nye avhør, men det vil bli gjort seinere.

Trippeldrapssaken vil trolig ikke bli ferdigbehandlet i påtalemyndigheten før til våren.