VIL HA ÅPENHET: VIDEO: EILIV FRICH FLYDAL / SVEINUNG U. YSTAD  Vis merVis merVis merVis mer... Vis mer Vis mer

Kongehuset:

Politiet vurderer mindre hemmelighold om kongebarna

Kong Haralds eiendommer og aksjer ligger fritt tilgjengelig i åpne registre, mens kongebarnas verdier er skjult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
HEMMELIG: Hvilke eiendommer kronprins Haakon eier holdes hemmelig av politiet og Kartverket, til tross for at han skal bli Norges statsoverhode. I dokumenteter Dagbladet har fått om Skaugum fra 2001 er kong Haralds navn synlig, men kronprins Haakon er sladdet. Foto: NTB scanpix
HEMMELIG: Hvilke eiendommer kronprins Haakon eier holdes hemmelig av politiet og Kartverket, til tross for at han skal bli Norges statsoverhode. I dokumenteter Dagbladet har fått om Skaugum fra 2001 er kong Haralds navn synlig, men kronprins Haakon er sladdet. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet) Kong Harald og dronning Sonjas private eiendommer ligger fritt tilgjengelig i åpne registre, som for andre innbyggere i Norge. To små aksjeposter i et norsk offshoreselskap, som kongeparet er registrert som eiere av, framkommer i aksjonærregisteret.

Åpenheten sikrer at alle som vil kan sjekke kongeparets bindinger og mulige interessekonflikter.

Men den åpenheten gjelder ikke for kongebarna og deres familier.

I de samme registrene er kronprins Haakon og prinsesse Märthas eiendommer og aksjeposter i norske selskaper skjult for offentligheten. Det samme hemmeligholdet omfatter ektefellene deres, Mette-Marit og nylig fraseparerte Ari Behn.

Dermed er det i praksis opp til kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise å avgjøre hva offentligheten skal få vite om deres økonomiske bindinger.

Kronprinsen: - Overrasker meg

Dagbladet spurte kronprins Haakon om forskjellen i åpenhet under et intervju i mars i år (se video øverst i saken).

- Hva tenker du om at det er mer åpenhet om sittende enn kommende troneinnehaver?

- Jeg har hørt at du har sagt det. Det overrasker meg litt. Så vi har sett litt på det og hvorfor du tenker sånn. Og det kan godt hende det er noen grunner til det. Vi får se litt på det og så komme tilbake til det. Jeg er opptatt at vi skal være åpne og er er genuint interessert i at det skal vi få til. Vi vil være et moderne og åpent monarki, så det skal vi jobbe videre med, sa kronprins Haakon til Dagbladet.

Nå vurderer Politidirektoratet å bidra til mer åpenhet, gjennom å avgradere adresseopplysninger for kongefamilien.

Vurderingen skjer på bakgrunn av at Dagbladet leverte en innsynsbegjæring i til Kripos 23. desember i fjor. Der ba avisa om en liste over hvilke eiendommer kronprinsparet og prinsessen Märtha Louise eier. Innsynsbegjæringen ble avslått, men klaget inn til Politidirektoratet.

VIL HA ÅPENHET: Kronprins Haakon er overrasket når Dagbladet forklarer at det er mer åpenhet om hans far enn ham selv. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL HA ÅPENHET: Kronprins Haakon er overrasket når Dagbladet forklarer at det er mer åpenhet om hans far enn ham selv. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Les alle sakene i Dagbladets serie «Kongemakta».

Store verdier

De siste årene har kongebarna arvet, kjøpt og bygget ut flere eiendommer for mange millioner til fjells, i skjærgården og i Asker og Bærum.

De seks eiendommene det er offentlig kjent at søskenparet eier, er estimert verdt over 200 millioner kroner.

Gjennom en innsynsbegjæring har Dagbladet har fått utlevert kongeparets, kongebarnas og deres ektefellers fødsels- og personnumre.

HEMMELIG EIER: Slik ser grunnboka til kronprinsens svært kjente bolig, Skaugum i Asker, ut. Ordningen med denne typen adressesperre kalles kode 7 i politiet og er hjemlet i beskyttelsesinstruksen.
HEMMELIG EIER: Slik ser grunnboka til kronprinsens svært kjente bolig, Skaugum i Asker, ut. Ordningen med denne typen adressesperre kalles kode 7 i politiet og er hjemlet i beskyttelsesinstruksen. Vis mer

Søker man opp kongebarna og deres ektefeller i eiendomsregisteret, kommer beskjeden «Beskyttet i henhold til instruks» opp.

I utgangspunktet kan hvem som helst henvende seg til Kartverket eller et selskap som tilbyr tjenesten for å få vite hvilke eiendommer en privatperson eier i Norge.

En liste over hvilke eiendommer kongebarna eier i Norge, er det derimot ikke mulig å få ut.

Det er politiet som har innført adressesperren.

- Det er Kripos som har ansvaret for dette tiltaket. Hensikten er å gjøre adressen mindre tilgjengelig for private og det er et mildt beskyttelsestiltak skriver pressekontakt i Kripos, Ida Dahl Nilssen til Dagbladet.

SLADDET: I dokumenter om Skaugum gård i Asker fra 2011 er eieren, kronprins Haakon, sladdet. Faksimile: Dagbladet
SLADDET: I dokumenter om Skaugum gård i Asker fra 2011 er eieren, kronprins Haakon, sladdet. Faksimile: Dagbladet Vis mer

Tiltaket kalles adressesperre og «kode 7» av politiet. Ordningen omfatter i dag over 500 personer. Mange av dem er ofre for trusler eller vold i nære relasjoner, opplyser Kripos.

Politiet ønsker ikke å gå i detaljer om hvorfor adressesperren er innført i dette tilfellet, men understreker at den er et «lite tiltak» i et større sikkerhetsregime rundt de kongelige.

I spissen står Den kongelige politieskorte som teller rundt 70 ansatte og har ansvaret for det daglige vaktholdet rund kongefamilien.

Vil ha mer åpenhet

Politiets adressesperre for kongebarna og deres familier medfører at deres private aksjeposter i norske selskaper fjernes fra det offentlig tilgjengelige aksjonærregisteret før publisering.

Transparency International er en verdensomspennende organisasjon som jobber for åpenhet og mot korrupsjon. De ønsker samme åpenhet for kongefamilien som for andre borgere.

FOR ÅPENHET: Generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettmark. Foto: TI
FOR ÅPENHET: Generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettmark. Foto: TI Vis mer

- Vi er tilhengere av størst mulig grad av åpenhet når det gjelder eierskap i selskaper. Loven bør være lik for alle. At man ikke får opp informasjon i aksjonærregisteret, fordi personer bor på sperret adresse, er trolig en utilsiktet effekt og bør kunne løses, sier generalsekretær Guro Slettemark til Dagbladet.

Næringsinteresser for millioner

Både kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise har private næringsinteresser i millionklassen:

Kronprinsen leier ut 11 boliger på Skaugum og en fritidseiendom på Sørlandet. De leide han ut for over 1,4 millioner kroner på i fjor, skattefritt. Prinsessen har tjent millioner på sin «engleskole», Astarte Inspiration AS og kulturformidling gjennom eget selskap.

Ifølge aksjonærregisteret eier Märthas forretningspartner, Elisabeth Nordeng, halvparten av aksjene i Astarte Inspiration AS. Hvem den andre eieren er framkommer ikke der.

Regnskapspapirer Dagbladet har fått tilgang til, viser at prinsesse Märtha Louise eier den andre halvparten. Årsaken til at hun er listet som medeier i dokumentene, er at aksjeposten er stor, 50 prosent. En verdifull, men liten aksjepost i et stort selskap, ville ikke framkommet på samme måte i regnskapet.

Og dermed ville de økonomiske interessene til datteren av statsoverhodet kong Harald vært skjult for offentligheten.

MÄRTA MANGLER: I aksjonnærregisteret mangler prinsesse Märtha Louises aksjepost i engleskolen Astarte Inspiration AS. Bare medeier Elisabeth Nordeng vises. Dermed kan man ikke se hvilke økonomiske bindinger prinsessen har. Skjermdump: Aksjeeiere.no
MÄRTA MANGLER: I aksjonnærregisteret mangler prinsesse Märtha Louises aksjepost i engleskolen Astarte Inspiration AS. Bare medeier Elisabeth Nordeng vises. Dermed kan man ikke se hvilke økonomiske bindinger prinsessen har. Skjermdump: Aksjeeiere.no Vis mer

Ingen aksje-svar fra Märtha

Dagbladet tok kontakt med Märtha Louise og spurte om hun ville redegjøre selv.

- Eier du aksjer i andre selskaper i Norge?

- Prinsessen svarer ikke på spørsmål om sin private økonomi så dette har vi ingen kommentarer til, svarer hennes personlige assistent Carina Scheele Carlsen.

Når Märtha Louises aksjer ikke framkommer i aksjonærregisteret, er ikke offentligheten sikret kunnskap om prinsessens økonomiske interesser på lik linje med vanlige innbyggere.

TAUS OM AKSJER: Prinsesse Märtha Louise, her sammen med forretnignspartner Elisabeth Nordeng Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAUS OM AKSJER: Prinsesse Märtha Louise, her sammen med forretnignspartner Elisabeth Nordeng Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kronprinsen var døråpner

I april omtalte Dagbladet at kronprins Haakon i flere år har eid en aksjepost i gjødselselskapet Yara, uten at det har vært kjent for offentligheten. Samtidig var han døråpner for selskapet i Thailand under et statsbesøk der.

Kronprinsen opplyste ikke om denne bindingen i forkant av besøket.

Professor Karl Harald Søvig ved det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen kalte rollekombinasjonen «problematisk» og «uheldig».

Aksjeposten ble eid under pseudonymet KHM. Slottet opplyste at kronprinsen «ikke har tenkt på» aksjeposten da han besøkte selskapet.

Kronprinsen opplyste i høst til Dagbladet at han har plassert deler av sin formue, rundt ni millioner kroner, i aksjefond i Norge og utlandet. Resten er investert i eiendommer det siste tiåret

Kongen og dronningens aksjer

I motsetning til kongebarna, er informasjon om kongeparets private eiendommer søkbare hos Kartverket.

MØTTE EGET SELSKAP: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Yara i Thailand i 2004. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
MØTTE EGET SELSKAP: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit besøkte Yara i Thailand i 2004. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Åpenheten rundt eiendommer, gjør at det også framkommer hvilke aksjer de eier i aksjonærregisteret.

I august 2015 opplyste Slottets kommunikasjonsjef Marianne Hagen til Dagbladet at kongen ikke eier enkeltaksjer i Norge.

Likevel fant Dagbladet at kong Harald og dronning Sonja ved nyttår eide hver sin lille aksjepost i offshoreselskapet Miros AS, ifølge aksjonærregisteret.

Kongefamiliens nære venn, nå avdøde Johan H. Stenersen, var i flere år eier og styreleder i det Asker-baserte selskapet. Sønnen bekrefter overfor Dagbladet at kongeparet eier aksjer i Miros AS.

- Jeg kjenner ikke til bakgrunnen for at H.M. Kongen eier 18 aksjer i selskapet, men konstaterer at H.M. Kongen har eid disse aksjene trolig helt siden selskapet ble etablert i 1984. Til informasjon eier også H.M. Dronningen tilsvarende 18 aksjer., sier sønnen og nåværende styreleder Johan Christopher Solitair Stenersen til Dagbladet.

Han understreker at kongeparets aksjeposter i dag utgjør en svært liten andel av Miros.

- 18 aksjer representerer 0,0008 prosent av aksjene i selskapet. Aksjeposten på 18 aksjer har dermed en estimert markedsverdi på kr 191, sier Stenersen.

Mens prinsesse Märtha Louises aktive næringsvirksomhet ikke framgår av aksjonærregisteret, er kongeparets to små aksjeposter synlig for alle som vil ettergå mulige interessekonflikter.

HARALD SIGNERTE: Da kong Harald eide Skaugum gård i Asker.
HARALD SIGNERTE: Da kong Harald eide Skaugum gård i Asker. Vis mer

Dagbladet har spurt kommunikasjonsjef Marianne Hagen ved Slottet om hvorfor Slottet har hevdet at kongen ikke eide enkeltaksjer i Norge.

Hun har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Dagbladet har også spurt om kongeparet fremdeles eier Miros-aksjene i dag. Det spørsmålet er heller ikke besvart.

Gjør adressene kjent selv

I innsynsbegjæringen til politiet, argumenterer Dagbladet med at til tross for at politiet har valgt å skjule hvilke eiendommer kongebarna eier for offentligheten, har begge kongebarna selv gjort det enkelt for utenforstående å finne både adressene og informasjon om eiendommene.

I 2012 la prinsessen ut en komplett utleie-annonse for hjemmet sitt i Lommedalen, med en omfattende bildeserie av romløsningene på Finn.no.

I tillegg er hennes enkeltpersonforetak Prinsesse Martha Louise Kulturformidling registrert på hjemmeadressen i Lommedalen i Bærum. Det samme var hennes fraseparerte ektemann Ari Behns selskap inntil nylig.

Behn kjøpte nytt hus i Lommedalen i høst. Dagbladet kjenner adressen og har sett grunnboka for eiendommen. Også her er informasjon om eier sperret av politiet, og dermed framkommer heller eventuelle aksjeeierskap i aksjonærregisteret.

AKSJER: Kongen og dronning hadde ved årsskiftet to svært beskjedne aksjeposter i offshoreselskapet Miros AS. Det ble grunnlagt av deres avdøde familievenn Johan H. Stenersen og drives nå av sønnen. Skjermdump og montasje: Aksjeeiere.no
AKSJER: Kongen og dronning hadde ved årsskiftet to svært beskjedne aksjeposter i offshoreselskapet Miros AS. Det ble grunnlagt av deres avdøde familievenn Johan H. Stenersen og drives nå av sønnen. Skjermdump og montasje: Aksjeeiere.no Vis mer

Likevel har Behn selv fortalt om huskjøpet i intervju. Bilder av eiendommen, både visningsbilder og frautsiden, er trykket i flere aviser. Og Behn har registrert sitt enkeltpersonforetak på den nye adressen, som politiet har adressesperre på.

Også kronprinsparet gjør adressen på eiendom kjent for offentligheten. Kronprinsparets feriested på Flatholmen leies ut kommersielt via Finn.no og genererer private inntekter for kronprinsparet. Annonsen er utstyrt med bildeserie, plantegning og kart for alle interesserte.

Også informasjon om hvem som eier kronprinsens bolig, 1200 mål store Skaugum gård i Asker, er hemmelig hos Kartverket. Hit inviteres journalister, fotografer og gjester hvert år og eiendommen er et landemerke i Asker.

Innsynsbegjæringen er fremdeles til behandling.

LEIES UT: Kronprins Haakon eier og leier ut denne øya med hytte på Flatholmen utenfor Risør via Finn.no. Likevel skal ikke grunnboka vise hvem som eier øya.
Foto Lise Åserud / SCANPIX POOL .
LEIES UT: Kronprins Haakon eier og leier ut denne øya med hytte på Flatholmen utenfor Risør via Finn.no. Likevel skal ikke grunnboka vise hvem som eier øya. Foto Lise Åserud / SCANPIX POOL . Vis mer

- Vi arbeider med denne saken, men behandlingen innebærer vanskelige vurderinger, og det er behov for å forelegge disse for flere internt i Politidirektoratet. Behandling av klagen kan derfor ta noe tid, men vi tar sikte på ferdigstillelse i løpet av sommeren, skrev en saksbehandler ved juridisk stab til Dagbladet i sommer.

Svaret er ventet i løpet av kort tid, opplyser saksbehandleren.FERIESTED: Prinsesse Märtha Louise eier feriestedet på Hankø og huset i Lommedalen. Disse og eventuelle andre eiendommer framkommer ikke hos Kartverket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FERIESTED: Prinsesse Märtha Louise eier feriestedet på Hankø og huset i Lommedalen. Disse og eventuelle andre eiendommer framkommer ikke hos Kartverket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer