Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiets autoritet vil bli svekket

TRONDHEIM (Dagbladet): Terje Ødegård i Politiets Fellesforbund reagerer på at Trondheim byrett har frifunnet en 52 år gammel mann, som brukte ordet «tosk» om en politibetjent. I neste uke må en 29-åring møte i samme rett, tiltalt for å ha spurt en politiførstebetjent om han er «staur hakke dum» og har «suppe i nepa».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begge de to rettssakene reiser spørsmål om hva en politimann skal kunne tåle.
- I det lange løp vil en for lempelig holdning fra retten selvfølgelig være med på å senke politiets autoritet, sier lederen i Politiets Fellesforbund, Terje Ødegård, til Dagbladet.

Han mener helt klart at det må gå en grense for hvordan man skal karakterisere en offentlig tjenestemann på jobb, men han synes det er vanskelig å ha noen formening om hvilket ord man skal tåle.

Ville reagert

- Selv ville jeg absolutt ikke likt å bli kalt «tosk», og slett ikke hvis jeg var i politiuniform og skulle gjøre en jobb. Da synes jeg det ville vært grunn til å reagere på det, sier Ødegård.

- Uttrykk som «staur hakke dum» og «suppe i nepa» blir vel gradvis verre, legger han til.

52-åringen som kalte en politibetjent «tosk», kom med uttalelsen i forbindelse med en trafikk kontroll.

Han ble dømt for ikke å ha stoppet på signal fra politiet, men frifunnet for uttalelsen han kom med. Retten kunne ikke se at «ordbruken var egnet til å forulempe politibetjenten».

Ny rettssak

Fredag i neste uke må en 29-åring møte i Trondheim byrett, tiltalt for blant annet å ha spurt en politiførstebetjent om han er «staur hakke dum» og har «suppe i nepa».

29-åringen skal også ha uttalt følgende: «Det var synd jeg ikke kom på å spytte deg i ansiktet med det samme, men det kan jeg gjøre neste gang. Bare vent, jeg skal vise deg.»

Mindre respekt

Så er spørsmålet om byretten også finner dette akseptabelt, eller om grensen for hva en politimann må tåle er overskredet.

Terje Ødegård mener at politiet i alminnelighet har den respekt og autoritet som det fortjener og skal ha her i samfunnet.
- Men utviklingen tyder dessverre på at både omgangstone og oppførsel mennesker imellom går i retning av mindre respekt og mindre høflighet, sier Ødegård.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!