- Politiets båt begynte å ta inn vann allerede da de dro fra Storøya

De tungt utstyrte politifolkene ble for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politibåten brukt av mannskapene i Nordre Buskerud politidistrikt fikk problemer allerede da de bakket ut fra Storøya fredag 22. juni.

Gummibåten er godkjent for ti personer, men de ti tungt utstyrte politifolkene som var om bord båten, ble for mye. Båten gikk dypt i vannet og fikk også motorproblemer.

- Idet de bakket ut i vannet var båten lav bak, og det skvulpet nok vann inn. Vi tror at det kan ha kommet over bensintanken og at det kan ha kommet vann inn i bensinen og forårsaket motorproblemene, sier Magne Rustad, stabsjef i Nordre Buskerud politidistrikt, til Dagbladet.

- I god stand Rustad sier båten ville kommet seg raskt til Utøya uten noen problemer hvis den hadde vært lettere lastet og de ikke hadde fått motorproblemer. Han sier båten i utgangspunktet var i god stand.

- Den blir holdt i stand kontinuerlig. Den står utenfor politigarasjen og blir fulgt med som andre kjøretøy, sier Rustad.

Han legger til at politiet på Storøya prøvde å få tilgang til båter som lå ved vannet der, uten å lykkes.

Intern strid Dagbladet har tidligere skrevet at det har vært strid internt i politiet om de riktige avgjørelsene ble tatt.

Politiets beredskapstropp var ved Utvika camping klokka 18.05, klare til aksjon. Politiets spesialstyrke fikk imidlertid beskjed om at de ikke skulle gå til aksjon fra Utvika camping, men at de skulle reise til en kai ved Storøya, som ligger 3,64 kilometer fra Utøya. Dette til tross for at det lå fritidsbåter i området ved Utvika.

Rustad har tidligere forklart Dagbladet at kaia ved Utvika ikke har båtutsettingsplass, og det var ikke kjent at det var mulig å sette ut båt der.

- Det var også uaktuelt å opprette en kommandoplass i tilknytning til en campingplass av hensyn til hva dette kunne medføre for de sivile som befant seg der, sa han til Dagbladet i går.

- Sendte privatbåter Klokka 18.09 ankom beredskapstroppen Storøya. De hadde på forhånd bedt Nordre Buskerud skaffe båter. Sentrale kilder har tidligere fortalt Dagbladet at de hadde bedt om minst fire båter. Da de kom fram, var det gjort klar én gummibåt.

Da gummibåten fikk motortrøbbel, gikk beredskapstroppene om bord i to private båter. De ankom Utøya klokka 18.25 - to minutter før Breivik ble pågrepet.

Rustad sier til Dagbladet i dag at de to private, hurtiggående båtene  hadde blitt sendt til stedet av patruljen som stod ved kaia ved Utvika.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer