Politiets bevæpning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt sikkert ikke ment slik, men det blir noe respektløst over hvordan lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, har brukt drapet på Arne Sigve Klungland til å fornye kravet om å væpne patruljerende politi med maskinpistoler. Sist mente Johannessen at politiet måtte få slike maskinpistoler fordi våpenet må være personlig. Etter drapet i Stavanger har Johannessen byttet budskap til at alle må forstå at politifolk med revolvere ikke strekker til i kamp med brutale ranere med militære automatvåpen.

Det er ingen som mener at politifolk med revolvere skal settes inn i kamp mot noen som helst. Heller ikke om politifolk får maskinpistoler, bør de bli det. Våpnene gjør dem bare enda mer sårbare. Beredskapsavdelinger med ordentlig, tungt utstyr skal settes inn i særlig farlige situasjoner. Den vanlige polititjenestemann er ikke en soldat, og skal ikke være det. Det er en hovedoppgave for politiet å hindre våpenbruk og skuddveksling i vårt sivile samfunn. Brutal og organisert internasjonal kriminalitet kan ikke bekjempes med et våpenkappløp som politiet er dømt til å tape. Den veien fører verken til økt sikkerhet eller mindre kriminalitet.

Professor Johannes Knutsson ved Politihøyskolen har forsket på våpenbruk i politiet, og finner at i Sverige der politiet har vært bevæpnet siden 1965, både skyter politiet oftere enn i Norge, og blir oftere skutt. Johannessens velmente, men overivrige utspill etter tragedien i Stavanger blir særlig feilslått siden Klungland hadde tilgang til tyngre våpen i sin kommandobil. Det reddet ikke livet hans. I den konkrete situasjonen i Stavanger kunne det hjulpet om politibilen hadde vært skuddsikker, som er et såkalt passivt sikringstiltak. Slike tiltak burde det åpenbart vært mer av, også inne i pengesentralen. Det burde ikke vært mulig for ranere å bringe penger ut av lokalene uten at pengene automatisk ble ødelagt.

Vi trenger debatten om etterforskningsmetoder, mottiltak og våpenbruk i forebygging og bekjempelse av hensynsløs, organisert kriminalitet, men den må ha som mål å bevare vårt sivile samfunn sivilt, samtidig som vi bekjemper organisert kriminalitet.