ETTERLYST: Politiet tror denne mannen sto bak et knivran i et parkeringshus på Majorstua mandag morgen og knytter ham til drapet på Heikki Bjørklund Paltto i et kollektiv på Majorstua etterpå. Bildene av mannen ble tatt på Skøyen stasjon mandag klokken 13.16. Foto: Politiet
ETTERLYST: Politiet tror denne mannen sto bak et knivran i et parkeringshus på Majorstua mandag morgen og knytter ham til drapet på Heikki Bjørklund Paltto i et kollektiv på Majorstua etterpå. Bildene av mannen ble tatt på Skøyen stasjon mandag klokken 13.16. Foto: PolitietVis mer

Politiets desperate jakt etter drapet: Hvem er mannen på togstasjonen?

Bildene fra timer etter drapet viser ansiktet til den etterlyste. Politiet har fått inn over 100 tips, men aner ennå ikke hvem det er.

Det foregår nå en klappjakt i Oslo-politiet etter mannen som er etterlyst for drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) i et kollektiv på Majorstua mandag.

Fredag slapp politiet overvåkningsbilder og en offentlig etterlysning etter en ung mann som først skal ha ranet en person i parkeringshuset på Colosseum på Majorstua mellom klokka 07.30 og 07.40 mandag.

Politiet knytter også den uidentifiserte mannen til drapet i leiligheten, som ligger omkring 200 meter unna. Politiet har ennå ikke fastslått noe tidspunkt for når Bjørklund Paltto ble drept, men mener det skjedde kort tid etter ranet, og setter for første gang de to hendelsene i sammenheng.

Seint i fredag kveld kunne politiinspektør Grete Lien Metlid fortelle Dagbladet at etterlysningen har gitt resultater.

- Det er mange som har henvendt seg og gitt oss viktige opplysninger. Vi har fått inn over 100 tips, forteller Metlid.

- Rømte i Frognerparken

Hvem den etterlyste på bildet er, framstår som et mysterium for politiet. En egen ID-gruppe jobber med å identifisere mannen, ifølge Metlid.

Han har blitt beskrevet som en mann i ført en sort caps/lue, ca. 170 cm høy, brune øyne, mørke klær og snakket gebrokkent norsk - og bevegelsene i etterkant av drapet kan ha avslørt ham.

Politiet tror at den etterlyste beveget seg mot leiligheten der den drepte bodde i Arbos gate 2 i etterkant av ranet i parkeringshuset i Essendrops gate 5.

TATOVERING PÅ HÅNDA: Driftsleder for Oslo-politiets Felles enhet for etterretning og etterforskning, Grete Lien Metlid, om siste utvikling i Majorstua-drapssaken, hvor en mann er etterlyst. Reporter: Audun Hageskal // Video: John Terje Pedersen Vis mer

Politiet mener at han deretter har gått langs Frognerelva hvor det er blitt gjort en videoobservasjon klokka 12.37. I tillegg har politiet gjort funn av gjenstander mannen skal ha kvittet seg med langs denne ruta.

Hvorvidt politiet på bakgrunn av de nye tipsene er nærmere en identifisering av mannen, ønsker ikke Metlid å svare på fredag kveld.

- Vi jobber med å finne ut av hvor vedkommende er, sier hun.

Bildene på togstasjonen

Klokka 13.16 blir mannen fanget opp av et overvåkningskamera på Skøyen stasjon - en drøy halvtimes gåtur fra åstedet på Majorstua, og politiet mener han har stukket av gjennom Frognerparken til Skøyen via en gangvei.

FLUKTRUTA: Politiet viser kart over hvordan de mener den etterlyste bevegde seg 15. oktober. Video: John T. Pedersen Vis mer

Bildene fra togstasjonen er skarpe og avslører mye. De viser en ung mann med kort hår, en tynn bart og utenlandsk utseende. Han er ikledd en tynn svart dunjakke, svart joggebukse og en mørk sekk. Han bærer også på en gjenstand i venstre hånd.

Dagbladet har tidligere i dag snakket med Lasse Larsen, som driver MIX kiosken på stasjonen. Han forteller at den etterlyste var i kiosken hans i 13.00-tida på mandag.

- Han oppholdt seg i kiosken i noen minutter, og handlet noe, sier Lasse Larsen.

Bildene fra stasjonen avslører også en tatovering på den ettersøktes hånd.

- Det er en tatovering, et særkjenne på den ene hånda. Det har vi gått ut med bilde av nå, for å kunne identifisere denne personen raskt, sier leder for enhet for felles etterretning og etterforskning i Oslo-politiet, Grete Lien Metlid, til Dagbladet.

Tatoveringen på mannens hånd kan minne om tegnet i det angolske flagget.

- Vi har fått opplysninger om det, sier Metlid, men vil ikke utdype.

TATOVERING: Mannen har denne tatoveringa på hånda.  Foto: Politiet / NTB scanpix
TATOVERING: Mannen har denne tatoveringa på hånda. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

Vet ikke hvor han er

Politiet ber også den ettersøkte om å melde seg til politiet.

- Vi håper vi raskt får opplysninger om hvem dette er. Om noen kjenner igjen personen, ber vi dem om å kontakte oss. Dette er en mann som er uidentifisert. Vi har selvsagt tatt våre nøye vurderinger. Vi vet ikke hvem det er, sier Metlid.

Politiet vet heller ikke hvor mannen er - eller om han i det hele tatt befinner seg i Norge.

- Vi må ta høyde for begge deler. Vi har heller ikke knyttet mannen på bildet til offeret på noen måte, sier Metlid.

Uklart motiv

Politiet uttaler at Heikki Bjørklund Paltto kan ha vært et tilfeldig offer. De vil på nåværende tidspunkt og kan heller ikke utelukke eventuelt andre gjerningspersoner.

- Vi kan ikke si noe om verken motiv eller foranledning, men vi må ta høyde for at avdøde kan være tilfeldig offer, sier Metlid.

ETTERLYSNING: Politiet holdt fredag pressekonferanse om drapet på Majorstua, hvor de blant annet etterlyser en mann gjennom bilder. Video: John Terje Pedersen Vis mer

Politiet er spesielt interessert i tips fra Frognerparken mandag formiddag og ettermiddag.

- Vi ønsker at publikum som kan ha sett noe, melder seg. Har de sett noen bærende på noe? Kan de ha sett denne personen andre steder? sier Metlid.

Funnet av romkamerat

Politiet har ennå ikke uttalt seg om hvordan 24-åringen kan ha blitt drept. Det er under de kriminaltekniske undersøkelsene blitt lagt mye arbeid i bakgården til kollektivet, som lå i første etasje.

MATERIALE: Politiet har hentet inn omfattende materiale for å kartlegge mannens bevegelser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MATERIALE: Politiet har hentet inn omfattende materiale for å kartlegge mannens bevegelser. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Der hadde de en egen terrasseutgang mot en liten hage. Muren i denne hagen skille bakgården og skolegården på Majorstua skole i retning parkeringshuset der knivranet skjedde.

Det er foreløpig ingen tegn på at noen har brutt seg inn i leiligheten, men naboer har opplyst til Dagbladet at verandadøra ofte sto åpen. To av Palttos romkamerater reiste på jobb rundt 07.50 mandag morgen. Klokka 12.15 kom en av hans nærmeste barndomsvenner hjem og fant ham drept.

Det har også blitt kjent at den drepte hadde en omfattende bitcoin-økonomi, men det er uklart om dette kan ha hatt noen relasjon til drapet.

- Det er ikke noe mer å si om det. Vi har undersøkt en rekke ting som fortsatt jobbes med, sier Metlid.