<strong>SPORLØST BORTE:</strong> Madeleine McCann forsvant sporløst fra Portugal i 2007. Foto: AFP / NTB scanpix
SPORLØST BORTE: Madeleine McCann forsvant sporløst fra Portugal i 2007. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Politiets desperate jakt på bevis

Påtalelederen er overbevist om de er på rett spor i etterforskninga, men har ikke nok beviser.

Publisert

En tysk mann (43) ble i juni mistenkt for å stå bak Madeleine McCanns forsvinning og antatte dødsfall i 2007. Han sitter fengslet i Kiel og soner for tida en narkotikadom. Mannen er tidligere dømt for overgrep.

Tyskeren bodde mellom 1995 og 2007 i perioder på Algarve-kysten, nær stedet hvor McCann-familien ferierte. Der gjore han seg skyldig i diverse lovbrudd, som innbrudd på hoteller og ferieboliger, samt narkohandel.

Hans Christian Wolters er påtaleleder i saken. Ifølge Sky News er han overbevist om at de har rett gjerningsmann.

Men han har ikke nok beviser til å ta ut tiltale.

- Vi har ikke funnet noe de siste tre månedene som gjør at vi tror vi har feil person, men bevisene vi har nå er de samme som da vi gikk ut i pressen i juni, sier han til Sky News.

- Optimistisk

Han forteller at de har mottatt rundt 400 tips. I tillegg har Scotland Yard mottatt hundrevis.

- Vi har ikke nok til å ta ut tiltale. Men det er noen tips som gjør at vi er optimistiske til at etterforskningen vil bli suksessfull.

Det var etter at en mann varslet politiet om at 43-åringen tilsto kidnappingen av Madeleine til ham, at tysk, britisk og portugisisk politi startet etterforskning.

Politiet har ikke klart å finne tekniske bevis som knytter mannen til kidnappingen. De har gjort krimtekniske undersøker på to biler han brukte i Portugal, en mørk tyskregistrert Jaguar XJR 6, og en portugisiskregistrert Volkswagen T3 Westfalia. Førstnevnte kjøretøy overførte mannen til en annen person dagen etter at McCann forsvant.

Påtalelederen understreker at politiet ikke er avhengige av tekniske bevis for en eventuell tiltale, men sier at de trenger flere bevis. Han kan ikke si nøyaktig hva de leter etter, men viser til at det kan være et vitne, et bilde eller en video.

- Det var noen som spurte meg om vi hadde funnet Madeleines klær. Hadde vi funnet noe sånt, hadde det vært veldig bra for etterforskningen, men det har vi ikke.

<strong>MISTENKT:</strong> Den 43-årige tyskeren har et langt kriminelt rulleblad som omfatter så vel vold som innbrudd, narkohandel og seksuelle overgrep. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MISTENKT: Den 43-årige tyskeren har et langt kriminelt rulleblad som omfatter så vel vold som innbrudd, narkohandel og seksuelle overgrep. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Undersøker adresser

Politiet har også gjort undersøkelser i den tyske byen Hannover. Wolters vil ikke gå inn på hva de har funnet der.

- Vi undersøker alle steder han har vært bosatt. Vi vet fra tidligere at han har gravd ned ting. I en tidligere etterforskning ble det funnet en USB i jorda. Jeg kan ikke si hva vi har funnet nå.

Ifølge avisa Bild har politiet funnet en hemmelig kjeller i Hannover.

<strong>UNDERSØKELSER:</strong> Politiet har gjort flere undersøkelser i saken, blant annet i den tyske byen Hannover. Foto: AFP / NTB scanpix
UNDERSØKELSER: Politiet har gjort flere undersøkelser i saken, blant annet i den tyske byen Hannover. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Den tyske mannens forsvarer, Friedrich Fulscher, mener politiet har tatt feil mann. Han har ikke sett politiets beviser mot klienten, noe han reagerer på.

- Det er et rettsprinsipp, at begge sider skal ha samme våpen. Det er på tide at han viser kortene sine, for han fortsetter å offentlig forhåndsdømme min klient uten å gi han mulighet til å forsvare seg, sier han til Sky News.

Han er bekymret for hva som skjer om klienten aldri blir tiltalt eller dømt i saken. Tyskeren er identifisert med fornavn og bilde i flere utenlandske medier.

- Han vil ikke få muligheten til å leve et normalt liv. Alle vil sette ham i sammenheng med denne saken.

SØKER: Den tyske avisa HAZ skriver tirsdag formiddag at tyske myndigheter nå leter med gravemaskin på en tomt i Tyskland. Vis mer

Dømt for voldtekt

I 2005 brøt tyskeren seg inn i en villa i Praia da Luz, og voldtok en 72 år gammel enke. Han ble ikke dømt før i 2019.

Da satt han allerede fengslet i Kiel.

Ifølge Bild ble voldtekten avslørt etter at innbruddstyver fant et videoopptak av forbrytelsen hjemme hos mannen.

43-åringen nektet straffskyld for overgrepet, men ble felt av at et kroppshår funnet på kvinnens laken viste seg å stamme fra ham.

Forsvareren hevder at mannen som nå påstår at 43-åringen tilsto kidnappingen til ham, er en av de to mennene som fant videomaterialet i voldtektssaken.

Han betviler derfor vitnets troverdighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer