Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiets drapsteorier

Politiet jobber med flere mulige teorier rundt drapet på Anne Orderud Paust og hennes foreldre. Ettersom etterforskningen kun er litt over et døgn gammel ønsker ikke politiet å binde seg til en teori og holder alle muligheter åpne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ran- og innbruddsteorien:

I Sørum kommune der drapene fant sted var det i 1996 et brutalt ran av et eldre ektepar på Blaker. De ble forsøkt bundet med tape, og de tre ransmennene fikk med seg et pengeskap som inneholdt flere hundre tusen kroner. I likhet med Orderud gård, lå gården til det eldre ekteparet et stykke unna andre boligfelt.

Under etterforskningen av ranssaken på Blaker kom det fram at det ble solgt opplysninger i det kriminelle miljøet om hvilke eldre mennesker i kommunen som hadde større pengebeløp hjemme. To av de tre ransmennen er senere dømt. Politiet arbeider nå med å kartlegge om disse to personene sitter bak murene, og hvem den tredje ransmannen var. Det er også fullt mulig at andre kriminelle, for eksempel en innbruddstyv har blitt overrasket av en eller flere av de tre familiemedlemmene. Personen kan ha følt seg truet og drept for å unnslippe.

Politisk motivert teori:

Selv om politiet slår fast at de ikke har noen holdepunkter for at drapet er politisk motivert, kan ikke etterforskerne se bort fra en slik teori. Både Anne Orderud Paust og hennes nå avdøde mann, Per Paust hadde svært sentrale stillinger. Hun var personlig sekretær til flere forsvarsministre, blant andre Johan Jørgen Holst, Per Ditlev-Simonsen og Jørgen Kosmo. Hun arbeidet også i flere år som sekretær for Norges NATO-ambassadører i Brussel.

Hennes mann, Per Paust, arbeidet i utenrikstjenesten fra 1974. Han var blant annet pressetalsmann for Utenriksdepartementet i flere år, ambassaderåd i Washington og prosjektleder for sikkerhetspolitikk og nedrustning i UD. Et politisk motivert drap er derfor ikke usannsynlig.

Attentatsforsøk-teorien:

Politiet i Oslo sier de aldri fant ut hvem som sto bak de to attentatsforsøkene mot familien Paust i fjor høst. Derfor fortsetter politiet etterforskningen av disse to sakene. Muligheten er nemlig til stede at den eller de som skremte familien Paust med attentatforsøkene, også kan stå bak helgens drap på Orderud gård.

Personlig motivert teori:

Det har lenge vært kjent at det har vært uoverenstemmelser mellom to eller flere medlemmer av Orderud-familien. En av de drepte har hatt en sak gående for retten om eierforholdene rundt Orderud gård, der de tre likene ble funnet. Saken skulle opp for Borgarting lagmannsrett etter å ha blitt anket fra herredsretten. Politiet ser nå nærmere på dette sporet, men sier at de ikke liker spekulasjoner om dette i pressen.