Politivoldsaken

Politiets egen logg: «Full baluba»

Loggen fra operasjonssentralen i Sør-Øst politidistrikt sier ingenting om volden som Kevin Simensen (26) ble utsatt for.

Denne videoen viser hele hendelsesforløpet til politivold-saken i Kongsberg. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Annonse

En politimann er voldstiltalt og en annen bøtelagt for å ha slettet videobevis, etter at Kevin Simensen (26) fikk juling av en politimann utenfor en Esso-stasjon på Kongsberg natt til 30. oktober i fjor.

En overvåkingsvideo fra stedet viser hvordan den nå tiltalte politimannen går løs på Simensen med knyttet neve og batong. 26-åringen ble påført flere skader som følge av voldsutøvelsen - skader han til dels ennå sliter med.

Etter at overvåkingsvideoen ble kjent for to uker siden, har Dagbladet forsøkt å få innsyn i politioperativt register - den såkalte PO-loggen - fra operasjonssentralen i Sør-Øst politidistrikt.

Ba om bistand

PO-loggen gjengir den løpende kontakten mellom patruljene i felt og operasjonssentralen, som har det overordnede ansvaret for politiets arbeid i distriktet.

Sør-Øst politidistrikt har ikke ønsket å utlevere loggen, men Dagbladet sitter likevel på opplysninger om de delene av den som ble overlevert Spesialenheten for politisaker i forbindelse med etterforskningen.

Her framkommer det at den første meldingen fra patruljene på stedet til operasjonssentralen, kom klokka 01.43.43 den aktuelle natta.

Da melder en politibetjent at de har behov for bistand ved Esso-stasjonen.

I sekundene som følger er det en del kontakt mellom politifolkene og operasjonssentralen om hvor mange patruljer de har behov for - før den ene politibetjenten på stedet melder at de har «kontroll på fire personer som alle er pågrepne». Klokka er da 01.45.45.

Deretter er loggen som følger:

  • Klokka 01.46.00: «Pfb. NN (politimannens navn, journ.anm.). melder at pepper er brukt.»
  • Klokka 01.47.47 til 01.48.03: «Pfb. NN melder at de har kontroll på Marius STORMO, at Stormo blandet seg inn og begynte å angripe kollegaer som forsøkte å få kontroll på en annen.»
VAR PÅ BYEN: Kevin Simensen (fra venstre), Kristian Teigen og Marius Stormo fikk et ublidt møte med politiet på Kongsberg etter en bytur natt til 30. oktober. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VAR PÅ BYEN: Kevin Simensen (fra venstre), Kristian Teigen og Marius Stormo fikk et ublidt møte med politiet på Kongsberg etter en bytur natt til 30. oktober. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

«Truffet av batongslag»

Stormo er kameraten til Kevin Simensen, som opplevde at politiet tok fra ham telefonen og slettet mobilvideoen.

  • Klokka 01.48:12 til 02.06:22: «Meldinger til/fra Operasjonssentral, i hovedsak om personalia på pågrepne og om transport til arrest».
  • Klokka 02.06.22: «Pb. NN (politimannen som seinere skal bli tiltalt for vold, journ.anm.) melder at XXXX (patruljenummer, journ.anm.) ble kontaktet av en vekter, at Kevin kom bort og ba vekteren holde kjeft. I følge vekteren skulle Kevin eller en av kompisene hans tatt peke-fingeren over egen strupe. Vekteren skulle ha oppfattet dette som en trussel.»
  • Klokka 02.06.44: «Pb. NN melder videre om at pb. NN gikk ut for å ta kontakt med Kevin. Kevin prøvde å trekke seg tilbake og satt seg opp da NN tok tak i han. Da ble det et basketak.»
  • Klokka 02.06.44 til 02.37.47: «Div meldinger, blant annet om at tjenesteperson er truffet av batongslag, at hun må på legevakt for sjekk.»
  • Klokka 02.37.47: «Pfb. NN melder at det startet med Simensen, at Stormo blandet seg inn og slo etter kollegaen hans, at det ble "full baluba" etter det.»
  • Klokka 02.37.47 til 02.46.09: «Div meldinger, blant annet om at det fortsatt er mye folk i Kongsberg.»
  • Klokka 02.46.09: «Pb. NN melder om at Kevin har roet seg veldig, at han mener det er mulig å få Kevin inn på legevakta.»

Ikke på noe tidspunkt i meldingene er det referert til at den ene politimannen skal ha slått Kevin Simensen, utover at det refereres til et basketak mellom dem.

Opptak av telefonsamtaler

Volden ble først et tema da ledelsen i Sør-Øst politidistrikt ble kjent med overvåkingsvideoen fra bensinstasjonen, og anmeldte den ene politimannen til Spesialenheten for politisaker.

I forbindelse med etterforskningen har Spesialenheten fått oversendt opptak av to telefonsamtaler mellom politifolkene og operasjonssentralen. Heller ikke her opplyses det at den ene politimannen skal ha slått Kevin Simensen, etter det Dagbladet kjenner til.

Operasjonssentralen snakker imidlertid ikke direkte med politimannen som seinere skal bli tiltalt for vold, men en kollega av ham forteller at han selv var nødt til å bruke pepperspray for å få kontroll på stedet.

Han sier også at han «regner med» at dette vil bli en sak for Spesialenheten, uten at han utdyper det.

- Løpende rapportering

Ole Bredrup Sæverud, politimester i Sør-Øst polidistrikt, har ikke lest loggen selv, men på generelt grunnlag minner han om at den først og fremst er et arbeidsverktøy for politiet.

- En PO-logg er løpende rapportering, ikke løpende vurdering av faktum. Det er et arbeidsverktøy som blir til i sanntid, og der man også fører opp opplysninger som kommer inn på gitte tidspunkter, men som ikke nødvendigvis er riktige, sier Sæverud til Dagbladet.

Han forklarer videre at jo lengre ut i en hendelse man kommer, jo mindre relevante er opplysningene i PO-loggen.

- På ett tidspunkt slutter vi å skrive i loggen, og begynner å skrive i andre etterforsknings- og etterretningssystemer. Det er ikke meningen at PO-loggen skal gi et helhetlig bilde av hva som skal ha skjedd. Det er et loggføringsverktøy for å ta imot og dele informasjon i initialfasen.

POLITIMESTER: Ole Bredrup Sæverud forklarer hva en PO-logg er - og hva det ikke er. Foto: Terje Pedersen / NTB
POLITIMESTER: Ole Bredrup Sæverud forklarer hva en PO-logg er - og hva det ikke er. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Nekter straffskyld

Som Dagbladet skrev tirsdag kveld, har den voldstiltalte politimannen forklart til Spesialenheten at han handlet i nødverge da han slo.

Hans forsvarer John Christian Elden har også vært kritisk til det han mener er en skjev mediedekning i saken.

- Det ligger i det faktum at han ikke erkjenner straffeskyld at han mener at makten er lovlig utøvet i tjeneste, slik han også har omtalt i sine rapporter. Generelt har politiet stort spillerom når de skal arrestere personer dersom de ikke vil medvirke frivillig. Det er retten og ikke folkedomstolen som skal trekke opp grensen i denne konkrete saken etter å ha hørt alle bevisene, sa Elden til Dagbladet tirsdag.

Politimannen ble suspendert etter episoden utenfor bensinstasjonen, men fikk komme tilbake på jobb i november - da i en mindre betrodd stilling som etterforsker.

Det er foreløpig ikke satt noen dato for rettssaken mot ham.

Simensen og kameraten Marius Stormo er fremdeles siktet for vold mot offentlig tjenestemann etter hendelsen. Sakene mot dem er foreløpig ikke påtaleavgjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer