Politiets eget blad krever politiledelsens avgang

Politiforum skriver på lederplass i dag at tre ledere i hordalandspolitiet, blant dem politimester Geir Gudmunsen, bør gå av som følge av Monika-saken.

KREVER OPPVASK: Politiets eget fagblad, Politiforum, mener tre polititopper i Bergen bør gå av som følge av Monika-saken.
KREVER OPPVASK: Politiets eget fagblad, Politiforum, mener tre polititopper i Bergen bør gå av som følge av Monika-saken.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fagbladet Politiforum, som utgis av Politiets fellesforbund, leses av de fleste politifolk i Norge.

I denne månedens utgave krever redaktør Ole Martin Mortvedt at ledelsen i politiet i Hordaland går av etter Monika-saken.

«Det oser av mistillit til Geir Gudmundsen, Gunnar Fløystad og Sidsel Isachsen. De står som ansvarlige for at Hordaland politidistrikt, som det eneste politidistriktet, faller i tillit hos befolkningen. Hvordan kan ansatte i Hordaland politidistrikt ha tillit til at deres stemme blir hørt hos disse, når de ser hva varsleren har blitt utsatt for?

De bør ta sin høye hatt og gå. Skaden de har påført politidistriktet, straffesaken, den døde jentas mor og ikke minst deres egen politietterforsker, er for stor til at de kan bli sittende. De har sviktet politifaget, de har sviktet jussen og de har sviktet det å være leder.

Skjønner de det ikke selv, har politidirektøren en jobb å gjøre.»

Ble henlagt Henleggelsen av saken etter dødsfallet til Monika Sviglinskaja var ifølge Riksadvokaten gjort på sviktende grunnlag. De påfølgende undersøkelsene har avdekket en rekke kritikkverdige forhold internt i Hordaland-politiet.

Politivarsleren Robin Schaefer (45) har gitt ut bok om Monika-saken og hvordan han har varslet om et mulig drap.a

Boka begynner slik: «En åtte år gammel jente dør. Et mulig drap forklart som selvdrap av politiet. Det var det jeg kom på sporet av i desember 2013. Jeg håpte at jeg skulle bli hørt i min egen etat, men det var akkurat det motsatte som skjedde.»

- For tidlig Politimester i Bergen, Geir Gudmundsen, og visepolitimester Gunnar Fløystad, stilte opp på en pressekonferanse tidligere denne uka, i forbindelse med en rapport om Monica-saken.

Rapporten konkluderte med at etterforskningen låste seg tidlig fast i at de hadde å gjøre med et selvdrap, uten at det var tilstrekkelig grunnlag for den teorien, og pekte på flere betydelige mangler ved etterforskningen.

Politimester Gudmundsen mente imidlertid at det var «for tidlig å snakke om konsekvenser» etter saken, fordi Spesialenheten for politisaker fortsatt undersøker om politiet har begått lovbrudd i saken.

DREPT: Monika Sviglinskaja ble åtte år gammel. .Foto: Politiet / ABC Nyheter
DREPT: Monika Sviglinskaja ble åtte år gammel. .Foto: Politiet / ABC Nyheter Vis mer