LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Politet ber om tips etter funn av skoavtrykk ved boligen der Anne Elisabeth Hagen forsvant. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Politiets eget initiativ

301 dager etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, gikk politiet ut med bilde av skoavtrykk de mener stammer fra en gjerningsmann. Familiens bistandsadvokat avviser at de mener det burde vært gjort tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LILLESTRØM / OSLO (Dagbladet): Nesten på dagen ti måneder etter at Anne-Elisabeth Hagen ble sporløst borte, slapp politiet en ny dråpe av informasjonshavet de sitter på i forsvinningssaken. Under en pressekonferanse på Lillestrøm onsdag, la politiet fram bilder av et skoavtrykk funnet inne i boligen, dagen 69-åringen forsvant fra sitt hjem.

Etter å i lang tid ha forsøkt å finne ut hvilken type sko avtrykket stammet fra, og identifisere hvem denne tilhørte, sto politiet uten svar. De henvendte seg derfor til kolleger i utlandet. I mai kom et svar fra Tyskland.

En match var funnet og skoens merke avslørt over et halvt år etter forsvinningen.

- Ikke misfornøyde

Familiens bistandsadvokat, Svein Holden, forteller at familien var orientert om politiets publisering av informasjonen i forkant av pressekonferansen. Til tross for at bildene og etterlysningen av tips fra publikum kommer først 301 dager etter forsvinningen, avviser Holden at familien mener dette burde vært gjort tidligere.

- Vi er ikke misfornøyde med tidspunktet for dette. Politiet har brukt tid på å etterforske sporet selv, og etterforskningen tar tid, sier Holden.

- Var det familien eller politiet som ønsket å gå ut med denne informasjonen nå?

- Dette er politiets eget initiativ. Familien har ikke bedt om det, sier Holden til Dagbladet.

Ingen ny kontakt

Under en måned har gått siden advokaten selv kalte inn til pressebrief, og orienterte om at det hadde vært ny kontakt med de antatte gjerningspersonene i saken. I meldingene som hadde funnet sted 8. juli hevdes det at Anne-Elisabeth Hagen fremdeles lever.

Onsdag opplyste imidlertid politiinspektør Tommy Brøske fortsatt at de holder fast på sin hovedhypotese om at hun er drept.

Årsaken er først og fremst at det ikke har kommet et eneste livsbevis siden kvinnen forsvant 31. oktober i fjor. Brøske sa onsdag at de heller ikke har håp om at det skal komme livsbevis - i motsetning til familien.

FORSVINNINGSSAKEN: Politiinspektør Tommy Brøske etterlyser folk av skotypen Sprox. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

- Familien forstår politiets argumenter og hypotese. Likevel vil det naturlig nok være sånn at familien har et håp inntil det motsatte er bevist, sier Holden.

Advokaten forteller videre til Dagbladet at det ikke har vært kontakt med de antatte gjerningspersonene siden 8. juli. Hvorvidt det har vært forsøkt å oppnå kontakt, ønsker han ikke å svare på.

<strong>HÅP:</strong> Hagen-familiens bistandsadvokat, Svein Holden, sier de fremdeles har håp om at Anne-Elisabeth skal komme hjem i live. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HÅP: Hagen-familiens bistandsadvokat, Svein Holden, sier de fremdeles har håp om at Anne-Elisabeth skal komme hjem i live. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Sannsynlig gjerningspersonen

Politiet har tidligere holdt kortene tett til brystet om detaljene og hvordan det så ut på åstedet samt hvilke spor man har samlet inn. Materialet som ble lagt fram onsdag er sånn sett et nytt innblikk i hva politiet sitter på av bevis i saken.

Brøske informerte på pressekonferansen om at det var identifisert en rekke skoavtrykk inne i Hagens bolig. Det er imidlertid bare det ene, avsatt av en sko av merket Sprox og trolig i størrelse 45, som man ikke har klart å knytte til en person.

<strong>SOLGT:</strong> Det er disse to typene av skoen Sprox som er solgt i Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SOLGT: Det er disse to typene av skoen Sprox som er solgt i Norge. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Avtrykket er funnet på et sted og avsatt på en slik måte at politiet vurderer det som sannsynlig at det tilhører en gjerningsperson, sa Brøske på pressekonferansen.

Ber om tips

Skoavtrykket er ifølge politiet funnet i flere rom inne i eneboligen i Sloraveien på Fjellhamar. Men det er særlig ett av disse rommene som anses som svært sentrale for etterforskningen.

Det er flere måneder siden boligen ble frigjort til familien, og politiets arbeid ansett som avsluttet på stedet. Dette til tross, Brøske var i juni tydelig på at huset ved Langvannet fremdeles var sentralt i etterforskningen, og at svaret på Norges største forsvinningsmysterium fremdeles kan ligge der.

Politiet ber nå alle som har kjøpt skoen i størrelse 44, 45 eller 46 i perioden august 2016 til mai 2019, og som har betalt skoene kontant, om å ta kontakt med politiet. I denne perioden er 1500 skopar av denne typen solgt i Norge i butikk og via postordre. Tips til politiet kan sendes via tips.politiet.no eller på telefon: 64 81 95 99.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer