- VANSKELIG:   - Å være varsler er en utrolig tung jobb, sier forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- VANSKELIG: - Å være varsler er en utrolig tung jobb, sier forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Politiets fellesforbund: - Tungt å være varsler

Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund slår fast at det er vanskelig å være varsler i politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det å være varsler er en utrolig tung jobb. Saken man varsler om kan være så rettferdig som bare det, men all erfaring tilsier at man setter seg selv i en svært krevende situasjon, sier Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund.

- Det er viktig at en ikke må kjempe for varslerstatusen sin i tillegg, sier forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund.  

Mens ledelsen i Politidirektoratet og lederne ved Hordaland politidistrikt velger taushet peker Bolstad på grunnleggende forhold i arbeidslivet.

- Det er grunnleggende i arbeidslivet, også i politiet, at ansatte våger å melde fra når det har skjedd feil. Det er nettopp derfor at varslere er beskyttet i lovverket og at det å få varslerstatus gir spesielle rettigheter, sier Bolstad.  

- Er det en kultur i politiet for å ta vare på og beskytte varslere som Robin Schaefer?

- Helt fra Gjørv-kommisjonens rapport har det vært mye snakk om ledelse, kultur og læring i politietaten. Skal man etablere en kultur for læring, er et grunnleggende element at varslere anerkjennes og tas på alvor. Det har ikke skjedd i denne saken, sier Sigve Bolstad til Dagbladet.

- Presset Dagbladet forteller i dag om lydopptaket Schaefer gjorde av et møte han hadde med polititopper fra Politidirektoratet om Monika-saken.

Schaefer har opplevd det som at han blir forsøkt presset av toppledelsen i norsk politi til ikke å bli en varsler.

I dag kommer boka Schaefer har skrevet om saken, hvor politioverbetjenten forteller hva som skjedde da han avslørte at lille Monika Sviglinskaja (8) ble drept, og hvordan han ble behandlet av sine egne i politiet.

Etter at han avdekket en av de største politiskandalene i Norge.

- Var sint På lydbåndet kommer det klart fram hvordan Schaefer opplevde møtet med politijuristen som henla drapssaken som selvmord:

- Første dag etter at jeg hadde vært sykmeldt i flere uker traff jeg politijuristen som hadde henlagt saken. Hun gikk veldig til angrep på meg som person. Og sa rett ut til meg at hun visste at jeg hadde snakket med media og bistandsadvokaten.

- Hun sa hun visste det fordi hun hadde snakket med dem.

- Hun var sint og sa:

«Dessuten er det ingen grunn til å se på denne saken på nytt. Og det vet du».

Robin Schaefer sier at han opplevde det som ugreit og helt feil.

Ikke riktig Det eneste Politidirektoratet (POD) og politiet i Bergen vil si om lydbåndopptaket, hvor politioverbetjent Robin Schaefer opplever at han blir forsøkt presset til ikke å være varsler er:

- Varslingssaken etterforskeren har reist skal håndteres av en ekstern aktør siden det er sådd tvil om PODs habilitet. Dette arbeidet er igangsatt. Det vil ikke være riktig av POD å kommentere elementer/hendelser i saksforløpet på det nåværende tidspunkt. Vi vil avvente resultatet av den eksterne granskningen, sier HR-direktør Karin Aslaksen i Politidirektoratet via en e-post til Dagbladet.

Informasjonsavdelingen i POD skriver i en e-post at HR-direktør Karin Aslaksen svarer på vegne av POD.

Dagbladet har ikke fått direkte kontakt med verken Svartbekk, Rosendal eller organisasjonspsykologen Bjørn Inge Raknes.

Vil ikke svare HR-direktør Aslaksen i POD vil ikke svare på spørsmålene Dagbladet har.

- Dette er en varslingssak og vi kan ikke gå inn i den eller forholda rundt den, og ber om respekt for det, skriver Aslaksen i en e-post.

Politimester Geir Gudmundsen, visepolitimester Gunnar Fløystad og politiinspektør Sidsel Isachsen — som alle blir navngitte i møtet mellom Schaefer og representantene fra Politidirektoratet, er forelagt kritikken fra varsleren Robin Schaefer. De vil ikke gi direkte kommentarer til disse påstandene.

Men politimester Gudmundsen har likevel følgende kommentar:

- Jeg har fått vite via media at den ene varsleren i mitt distrikt har skrevet bok om Monika-saken. Jeg har ennå ikke fått boka, og har derfor ikke lest den. Ut fra bruddstykker media har formidlet vet jeg at det som kommer fram i boka er alvorlig. Det er alvorlig når en mor opplever at vi som politi ikke gjør jobben vår, og nok en gang beklager jeg overfor Monikas mor.