Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiets Fellesforbund krever en avklaring fra politikerne

- Vanskelig for politiet å gjøre en god jobb.

FULL STANS: Fredag tok russisk UD kontakt med norske myndigheter og ba om en full stans i utsendingen av asylsøkere over Storskog, angivelig av sikkerhetsgrunner.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FULL STANS: Fredag tok russisk UD kontakt med norske myndigheter og ba om en full stans i utsendingen av asylsøkere over Storskog, angivelig av sikkerhetsgrunner. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets fagforening reagerer kraftig på at Politiets Utlendingsenhet ikke ble informert av politikerne om at Russland stanset asylreturene over Storskog.

Politiets Utlendingsenhet i Finnmark, som tar seg av returene, fikk angivelig ikke vite om stansen før de så det på Dagsrevyen.

Rotete og uklart - Det blir vanskelig for politiet å gjøre en god jobb under slike forhold. Nå må politikerne avklare situasjonen og sørge for at de som skal gjennomføre vedtakene vet hva de skal forholde seg til, sier leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund i en uttalelse på deres hjemmesider.

Overfor Dagbladet utdyper han at han har vært i kontakt med flere politifolk i Finnmark, som uttrykker en frustrasjon over at de ikke får informasjon tidlig nok.

Bolstad påpeker at det er politikernes ansvar å vite hvilke konvensjoner og avtaler som gjelder, ikke politiet.

- Slik det er i dag, virker alt rotete, uklart og uforutsigbart, sier han videre.

Bolstad har også fått tilbakemeldinger om problemer i informasjonsflyten fra myndighetene når det gjelder annen informasjon enn Russlands returstans.

- Noe av dette har vært viktig informasjon, sier han.

Viktige menneskerettigheter Bolstad understreker også at det for politiet er svært viktig at norske myndigheter følger menneskerettighetene.

- Det må ikke være noen tvil om at den jobben norsk politi gjør er godt sjekket ut og belsyt. Selv om det i utgangspunktet slår tilbake på regjeringen om vi opererer i en gråsone, er det heller ikke heldig for norsk politi, sier Bolstad.

- Er ikke dette tilfellet i dag?

- Jeg skal ikke være påstpelig. Jeg sitter ikke med konkrete opplysninger om at det Solberg og Listhaug gjør ikke er innenfor internasjonale konvensjoner og norsk lov, men vi bare presiserer at det ikke må være noen tvil om det, sier Bolstad.

Kulda har skylda Det var utenriksminister Børge Brende som opplyste om at Russland ikke lenger ville ta imot asylsøkere over Storskog-grensa. Ifølge russiske myndigheter er årsaken «sikkerhetsgrunner».

Etter det Dagbladet erfarer, er imidlertid grunnen at russerne ikke vil ta imot asylsøkerne i kulda. Dagbladet erfarer at russiske sjåfører nekter å kjøre flyktninger som skal tilbake til Russland over den iskalde tundraen på strekningen Kirkenes - Murmansk.

Etter det Dagbladet forstår er sjåførene redde for hva flyktninger som ikke vil tilbake til Russland kan finne på under transporten. Det er livsfarlig å oppholde seg ute på strekningen Kirkenes - Murmansk hvis man ikke er kledd for det.

200 sendt ut Kulda gjør at norske myndigheter er i dialog med russiske myndigheter for å transportere flyktninger fra Norge til Russland med fly. En dialog mellom norsk og russisk UD om dette begynner denne uka.

- Vi har en forståelse med russiske myndigheter om utsendelse av de flyktningene i Norge som har multivisum og rett til opphold i Russland. Den forståelsen er ikke endret, sier utenriksminister Børge Brende til Dagbladet.

Han sier at rundt 200 flyktninger er sendt tilbake til Russland, og at det er noen hundre igjen som tilfredsstiller regjeringens kriterier for å bli sendt tilbake til Russland: Personer med oppholdstillatelse i Russland eller multivisum.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media