FENGSLET: Russeren Mikhail Botsjkarev (midt i bildet) er varetektsfengslet i Oslo, siktet for å ha spioner på Stortinget. PST tror han samlet informasjon fra trådløse signaler eller nettverk under et interparlamentarisk seminar på Stortinget. Foto: Peter Mydske / Stortinget / NTB Scanpix
FENGSLET: Russeren Mikhail Botsjkarev (midt i bildet) er varetektsfengslet i Oslo, siktet for å ha spioner på Stortinget. PST tror han samlet informasjon fra trådløse signaler eller nettverk under et interparlamentarisk seminar på Stortinget. Foto: Peter Mydske / Stortinget / NTB ScanpixVis mer

Politiets fire hovedteorier i spionsaken

Mikhail Botsjkarevs merkverdige aktivitet på Stortinget kan ha vært en planlagt russisk provokasjon, for å teste og skade PST.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber for fullt med å avdekke hva russeren Mikhail Botsjkarev (51) egentlig gjorde på Stortinget. Russeren, som er varetektsfengslet for to uker med brev- og besøkskontroll, nekter for å ha gjort noe ulovlig, og avviser at han er spion.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har vurdert bevisene mot russeren i forbindelse med fengslingen av Botsjkarev, og har konkludert med at det er en sannsynlighetsovervekt for at han har samlet inn opplysninger fra blant annet datanettverk og andre trådløse signaler i stortingsbygningen.

PST pågrep Botsjkarev på Gardermoen forrige fredag, etter at Stortingets administrasjon varslet om russerens merkverdige oppførsel under seminaret han deltok på der.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn