RAMPONERT: Göteborg-politiets patruljebil, med fire oppskårne dekk. Foto: Politiet
RAMPONERT: Göteborg-politiets patruljebil, med fire oppskårne dekk. Foto: PolitietVis mer

Svensk politi utsatt for hærverk

Politiets følelsesladde hjertesukk: - Så utrolig dumt at vi mangler ord

Fikk bil sabotert i Göteborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i nordøstlige Göteborg har postet et følelsesladd innlegg på Facebook-sida si. Innlegget kommer etter at en av deres patruljebiler i går kveld ble ramponert mens tjenestemennene var ute på fotpatrulje.

«Så utrolig dumt at vi mangler ord. Hvordan tenker du/dere som gjør slikt? Er det en form for hevn for noe politiet har grepet inn mot? Eller syntes dere bare at bilen forstyrret? Er det politiet generelt som irriterer?» skriver de.

Alle dekkene ødelagt

Da betjentene kom tilbake til bilen etter fotpatruljen og skulle sette seg inn for å kjøre til neste sted, oppdaget de at samtlige dekk var skåret opp av ukjente gjerningspersoner.

Mer spesifikt dreier det seg om en patruljebil tilhørende Bravo-avdelingen i Göteborg-politiet; dette er tjenestemenn med særskilt fokusering på såkalt utsatte områder i storbyen. Hovedhensikten med å patruljere til fots er å komme nærmere innbyggerne.

Politiet understreker at ramponeringen av bilen kunne fått alvorlige følger.

«Jeg kan virkelig ikke forstå hvordan du, eller dere, har resonnert. Takk og lov skjedde det ingenting akutt i politibilens nærhet. (...) Neste gang er det kanskje noen som står deg/dere nær som trenger politiets hjelp.»

Saken er anmeldt, og politiet oppfordrer folk med opplysninger til å tipse dem, gjerne anonymt.

- Kan være avgjørende

- Når vi skal bistå helsevesenet, kan det være veldig avgjørende minutter vi havner på etterskudd på grunn av slikt, sier Marius Ekvall, avdelingsleder ved Göteborg-politiet, til Expressen.

I Sverige har så vel politiet som publikum etterlyst mer politi i gatene, for å øke kontakten med innbyggerne. Det blir vanskelig om ikke bilen kan etterlates i frykt for hærverk.

- Det betyr masse å kunne patruljere til fots. Sitter man i bilen, innbyr man ikke til samtale. Man kan heller ikke bevege seg der allmennheten befinner seg, sier Ekvall.

Thomas Fuxborg, pressetalsmann i politiets Region vest, opplyser til Expressen at angrep mot patruljebiler har tiltatt de seinere åra. Følgen blir at politiet heller forblir i bilen framfor å patruljere til fots.

- Slik vil vi ikke jobbe, men man kan jo ikke sende ut enda en patrulje som holder oppsyn med bilen, sier han til avisa.