Politiets gjerningsmann-liste: - Lagt bort

Politiet tror ikke lenger at lista med navn på mulige gjerningspersoner inneholder svaret på hvem som har tatt Anne-Elisabeth Hagen (69).

ULØST: Politiinspektør Tommy Brøske sier politiet nå har lagt bort lista med det som var ansett som potensielle gjerningspersoner. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
ULØST: Politiinspektør Tommy Brøske sier politiet nå har lagt bort lista med det som var ansett som potensielle gjerningspersoner. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

441 dager etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, jobber 35 etterforskere fremdeles med å finne svar på hvem som bortførte 69-åringen fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Allerede tidlig i saken ble det utarbeidet ei liste med navngitte, potensielle gjerningspersoner. Ei liste som så langt ikke har gitt politiet noe gjennombrudd i Norges største krimmysterium.

Nå avslører politiinspektør Tommy Brøske at lista ikke lenger er blant politiets sentrale etterforskningsmateriale.

- Lista med potensielle gjerningspersoner er lagt bort, slår Brøske fast overfor Dagbladet.

Han understreker at det ikke er noen dramatisk endring i saken som har ført til at lista med navn ikke lenger anses som aktuell. Videre forklarer politiinspektøren at det kan være vanlig å lage slik lister i en tidlig fase for å få oversikt over mulige gjerningspersoner.

- Utgangspunktet for etterforskning er at vi vurderer og prioriterer ulike spor i saken og jobber fra sporene og utover, ikke motsatt. Altså finner vi ikke aktuelle gjerningspersoner for så å få sporene til å passe med dem, sier Brøske.

INGEN SVAR: 31. oktober i 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog. Vil vi noen gang få vite hva som skjedde med kona til en av Norges rikeste menn? Reporter: Audun Hageskal. Video: Kristoffer Løkås / Lars Eivind Bones Vis mer

Enorm ressursbruk

Etterforskningen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning har vokst kraftig i takt med tida som har gått. Siden ektemann og milliardær Tom Hagen kontaktet politiet om sin kones forsvinning, har det på det meste vært over 100 etterforskere inne og jobbet med saken samtidig. I dag er antallet redusert til omkring en tredjedel.

Politiinspektør Brøske gir nå et innblikk i de enorme ressursene som er tatt i bruk siden den dramatiske morgenen 31. oktober i 2018:

  • Mellom 350 og 400 personer er avhørt - noen av dem flere ganger.
  • Over 6000 timer med videomateriale er hentet inn, og det hentes fortsatt inn nytt materiale. I tillegg kommer et ikke tallfestet antall bilder.
  • Fra 31. oktober 2018 og ut 2019 medførte etterforskningen merutgifter for Øst politidistrikt på omkring 15 millioner kroner. I tillegg kommer lønn til de som har jobbet med saken som er fast ansatt, og uansett ville vært i jobb i perioden.

Nye svar - nye spørsmål

Et av etterforskningsskrittene som har skapt store overskrifter i løpet av det siste halvannet året, er lydanalyser gjennomført i flere omganger - utenfor og inne i milliardærekteparets enebolig i Sloraveien. Like før jul var politiet igjen på plass utenfor huset sammen med lydekspert og produsent for bandet Vamp, Truls Birkeland.

- Etter analysene i høst, så satt vi med nye spørsmål som ga behov for nye undersøkelser, sier Brøske, som ikke vil utdype hva de nye undersøkelsene omhandlet.

FORSVINNING: For første gang på lenge var det igjen aktivitet fra politiet på eiendommen der Anne-Elisabeth Hagen forsvant. Video: Henning Lillegård Vis mer

- Det er naturlig å tenke seg at lydanalysene var for å undersøke hvilke lyder ute som kan høres innenfra. Var det flere i huset enn Anne-Elisabeth da hun forsvant, som kan ha hørt lyder utenfra?

- Dette er detaljer jeg ikke kan kommentere. Jeg kan heller ikke kommentere om vi mener Anne-Elisabeth var alene i huset, sier politiinspektøren, som heller ikke vil gi detaljer rundt DNA-analysene som er foretatt på åstedet.

- Sporprøvene er analysert, men jeg vil ikke kommentere resultater, sier han til Dagbladet.

De tapte klippene

Blant skokjøp på Spar Kjøp, strips fra Biltema og brevpapir fra Clas Ohlson håper politiet fremdeles at svaret på hvem som sto bak Anne-Elisabeth Hagens forsvinning skal ligge. Sentralt i etterforskningen er fortsatt kryssjekking av kjøpene. Dagbladet har tidligere omtalt hvordan overvåkingsbilder av kjøpene, og med det også muligens gjerningspersonene, kan ha forsvunnet før politiet fikk tak i dem.

Brøske har tidligere fortalt at de ble kjent med tidspunktene for kjøp så seint at overvåkningsbilder fra kjøpestedene var borte. Dette fordi det tok for lang tid å spore opp hvilke butikker beslagene stammet fra.

Samtidig har det kommet fram at sporene etter planlegging hos den såkalte motparten, strekker seg et halvt år tilbake i tid før Hagen forsvant. Med det kan også andre viktige overvåkningsklipp kan ha gått tapt på grunn av tidsbegrensning i lagring av slike klipp.

- Hvor langt tilbake i tid har politiet samlet inn overvåkningsmateriale?

- For videoovervåkning er det i utgangspunktet inntil sju dager før forsvinningen, da dette er styrt av tidsfrister for sletting, sier Brøske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer