Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiets gråtekoner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen offentlig etat har flere eller mer tårevåte gråtekoner enn politiet. Fremst i denne flokken går Arne Johansen, leder i Politiets Fellesforbund. Han har landets mest effektive, politiske tårekanaler. Bak ham følger lederne i de øvrige politiorganisasjonene og til slutt landets politimestere. Budskapet fra disse er like slitt som yndlingsmelodiene i Ønskekonserten. Det handler uavvendelig om to ting: Mer penger og tillatelse til å bruke flere integritetskrenkende etterforskningsmetoder.

At denne trafikken fortsetter, skyldes ikke minst at politikerne nesten aldri skrur over på rødt lys. I stedet heier de fram kravene fordi det gir skinn av handlekraft i bekjempelsen av kriminalitet. Synlighet har som kjent alltid høy politisk prioritet. Derfor sitter pengene løst når det gjelder tiltak som kan bedre oppklaringsprosenten, mens nesten ingen snakker om lovbryternes tilbakefallsprosent.

Tidvis er justisminister Knut Storberget et unntak i dette bildet. Han er tilbakeholden når det ropes på mer penger og har forstått betydningen av rehabilitering. Derfor bør han være påholden når det nå er satt i gang en slags aksjon for å få mer penger til Oslo politikammer hvor de faglige resultatene er elendige. I fjor oppklarte Oslo-politiet 21 prosent av anmeldte forbrytelser. Det er om lag ti prosentpoeng dårligere enn landsgjennomsnittet.

Kriminalstatistikk er en høyst flyktig affære. I virkeligheten kjenner vi ikke det konkrete omfanget av kriminaliteten. Vi kan ikke si med sikkerhet om den øker eller minker, selv om offentlige tall tyder på det siste. Det er heller ikke mulig å gi holdbare prognoser om den framtidige utviklingen. Derimot vet vi noe om effektiviteten innenfor saker som blir etterforsket. Her spriker tallene dramatisk. Mens vold mot offentlig tjenestemann har en oppklaringsprosent på 93, er tallet for voldtekt bare 23 og for tyveri mellom 11 og 13. Slikt viser at godt politiarbeid handler om mer enn flere penger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media