Hagen-forsvinningen:

Politiets håp etter sjokkvendingen

I 150 nye avhør har politiet endret taktikk. Nå graver de enda dypere for å finne svar i Hagen-saken.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKI (Dagbladet): Da politiet onsdag denne uka gikk ut og sa at Anne-Elisabeth mest sannsynlig er blitt drept, og at bortføringen skal ha vært «fingert», ble hele Norge vitne til en dramatisk sjokkvending i Norges største krimgåte.

Siden da har også en rekke andre detaljer fra etterforskningen blitt kjent.

I et intervju med Dagbladet forteller politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt, at det så langt er gjennomført rundt 400 avhør siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant sporløst fra sitt hjem på Fjellhamar 31. oktober i fjor.

Bare de siste månedene har politiet gjennomført 150 nye avhør av omtrent like mange personer.

Graver dypere

Politiinspektør Brøske mener at dette viser at politiets etterforskning har endret karakter.

- Antallet siden april sier noe om utviklingen i saken, og at det fremdeles er et betydelig trykk i etterforskning. Antallet knyttes også til en ny fase hvor vi ser på andre vitner enn de som er avhørt fra tidligere. , sier Brøske.

Motivasjonen bak avhørene har også endret seg den siste tida. Nå graver politiet enda dypere enn før.

- Tidligere har fokus vært på raske ledetråder, mens vi nå er mer over i dypdykk, sier Brøske.

I april var omkring 250 personer avhørt.

Håper på reaksjon

Tidligere politietterforskere beskrev denne ukas utvikling i forsvinningssaken som «dramatisk». Helt siden saken politiet gikk offentlig ut med saken 9. januar i år, har de beskrevet hendelsen som en bortføring hvor motivet har vært økonomisk vinning.

NY HOVEDTEORI: Politiet har endret hovedteori i saken om Anne-Elisabeth Hagen. Tommy Brøske orienterte onsdag 26. juni om at de ser på det som svært sannsynlig at Hagen er død. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet TV. Vis mer

Politiets mål med å gå ut med saken, som de fra 31. oktober i fjor etterforsket i all stillhet, var å få hjelp av publikum. Og ikke minst kontakt med den såkalte motparten - de angivelige kidnapperne.

Politiinspektør Brøske avviser at det ligger noen bevisst taktikk bak valget om å offentliggjøre politiets nye hovedhypotese, eller tidspunktet for dette.

- Men skulle det komme en reaksjon fra noen som følge av dette, og gjerningspersoner tar kontakt for å kommunisere med oss, så er det selvsagt positivt, sier Brøske.

Håpet er altså at onsdagens pressekonferanse kan få gjerningspersonene til å reagere, for politiet har ennå ikke utelukket teorien om at Hagen kan være bortført med økonomisk vinning som motiv.

- Har et tall

Det er tidligere kjent at ektemannen til Anne-Elisabeth Hagen, Tom Hagen, dro på jobb morgenen kona hans forsvant, for så å komme hjem igjen omkring klokka 13.30. Han skal da ha oppdaget at kona var borte, og varslet politiet.

VANSKELIG: Hagen-familiens advokat, Svein Holden, møtte pressen etter at politiet i dag sa at Anne-Elisabeth Hagen trolig er drept. - En vanskelig beskjed å få, sier advokaten. Video: Elias Kr- Zahl-Pettersen Vis mer

Et flere sider langt brev skrevet på gebrokkent norsk, ble funnet i ekteparets bolig. Dette dokumentet, som blant annet skal ha inneholdt et løsepengekrav, har hele tida vært blant politiets viktigste bevis. De angivelige kidnapperne skal ha krevd ni millioner euro, utbetalt i kryptovalutaen Monero, for å løslate den 69 år gamle kvinnen.

Brevet skal også ha inneholdt trusler om å ta Hagen av dage, dersom politi eller presse ble varslet om saken.

Siden funnet, har brevet blitt analysert svært grundig både fysisk og av språkeksperter. Politiet avslørte onsdag at de mener å ha gode holdepunkter for å vite hvor papiret er solgt, sa politiinspektør Brøske onsdag.

Overfor Dagbladet fortalte Brøske torsdag at de mener å ha snevret dette inn så godt, at de sitter med et tall på både antall land og antall steder som selger papiret brevet ble skrevet på.

UENIG: Hagen-familiens advokat, Svein Holden, er uenig med politiets formulering om den nye teorien i Hagen-forsvinningen. Video: Elias Zahl-Pettersen. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Politiets fire hypoteser

Siden Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog 31. oktober i fjor og fram til 9. januar i år, etterforsket politiet saken i all hemmelighet. Det politiet fryktet var at de angivelige kidnapperne hadde holdt oppsyn med ekteparet Hagen forut for den angivelige bortføringen, og i tida etterpå.

Derfor måtte politiet etterforske saken blant annet ved hjelp av sivile politispanere og bruke falske kjennemerker på biler.

Det var først dagen etter at saken ble kjent for offentligheten at politiet hadde mulighet til å gjennomføre hundesøk på eiendommen og i området rundt huset. Siden da har politiet gjennomført en rekke åpenlyse undersøkelser i, på eller i området rundt eiendommen.

I Brøskes intervju med Dagbladet torsdag, kom det fram at politiet sitter med fire hypoteser om hva som kan ha skjedd med Anne-Elisabeth Hagen, deriblant en ulykke og frivillig forsvinning. Samtidig understrekes det at det hele veien har vært og fremdeles er hypotesen om at 69-åringen er utsatt for noe kriminelt, som anses som mest sannsynlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer