Politiets helikopter solgt

LANGHUS (Dagbladet): Oslo-politiet er storfornøyd etter et 17 måneders prøveprosjekt med et eget politihelikopter. Men Justisdepartementet vil ikke at ordningen skal fortsette. Helikopteret er solgt og pilotene har sluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter å ha drevet politihelikoptertjenesten i 17 måneder, er vi utelukkende positive til at politiet selv skal ha et helikopter, og prosjektgruppa foreslår dette som en permanent løsning. Men når det nye budsjettet nå legges fram, er det helt andre løsninger som skisseres, sier Arne Jørgen Olafsen, formann i Oslo politiforening.

- Slik jeg forstår det, ønsker justisminister Odd Einar Dør-um at politiet skal leie inn helikopter fra firmaer hver gang det er behov for det. Det er ikke en holdbar løsning, mener Olafsen.

Gode resultater

Olafsen mener at bruken av eget politihelikopter har gitt gode resultater: Blant annet pågripelser, funn av savnede personer, trafikkovervåkning, biljakter og grensekontroll.

- Helikopteret har reddet liv. Det har etter all sannsynlighet redusert antallet trafikkulykker, og da vi satte det inn mot ransbølgen i desember, avtok antallet ran. Men det er ikke slik at vi kan leie inn hvilket som helst helikopter og få de samme resultatene.

Sju i Sverige

- For det første har vi utdannet egne politipiloter som forstår arbeidsmetodene våre. For det andre vil vi ikke ha samme muligheter til å drive forebyggende arbeid - som grenseovervåking, trafikkovervåking og spaning - med et innleid helikopter, sier Olafsen.

Han beklager at spesialutdannede pilotene har måttet slutte.

- Dette er steinaldertenkning. Enhver politistyrke i andre land har egne politihelikopt-re. I Sverige har man til enhver tid sju stykker i tjeneste, og fikk sitt første i 1964. Kriminaliteten utvikler seg i takt med teknologien, mens politiet henger etter. Et eget politihelikopter vil kunne hjelpe politiet til å begynne opphentingen av de kriminelle, sier Olafsen.

Han frykter hva som vil skje dersom politiet vil bli stående uten egen helikoptertjeneste

- Menneskeliv vil bli ofret. Liv som kunne vært reddet dersom helikoptertjenesten hadde fortsatt.

Justisinister Odd Einar Dørum feiret sin fødselsdag, og var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.