Politiets hodebry i Marianne-drapet

STAVANGER (Dagbladet): I dag er det gått tre uker siden tobarnsmoren Marianne Våge (29) ble stukket ihjel i sitt eget hjem i Haugesund. Etterforskerne gjør små framskritt og klarer ikke å besvare en rekke viktige spørsmål i forbindelse med drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre ukers intens etterforskning, med over 1000 vitnesamtaler og -avhør, er den store etterforskningsstaben fortsatt langt unna målet: Å finne ut hvem som tok tobarnsmoren av dage.

Her er de seks ubesvarte spørsmålene som volder politiet mest hodebry:

1) Hvem hadde motiv?

Hvem kan ha hatt grunn til å ta livet av Marianne? Svært få innbruddstyver dreper når de blir oppdaget, så dette er lite trolig. Men ifølge venninner hadde ikke 29-åringen noen fiender heller. Marianne skiftet låsene på huset fordi hun følte seg plaget av en navngitt person. Men hun anmeldte aldri noen for å ha truet henne på liv eller helse.

Etterforskerne vet altså ikke om hun ble drept av en ukjent tyv, eller av noen som hadde lagt henne for hat.

2) Hvordan kom morderen til åstedet?

Politiet har brukt store ressurser på å kartlegge trafikken i området drapsnatten, men har fortsatt over 20 observasjoner av ukjente motorsykler og biler. Sentralt i saken står en mystisk motorsyklist som pleide å stoppe i et veikryss i nabolaget nattestid. Han har ikke meldt seg, men politiet aner ikke om denne mannen har noe med drapet å gjøre. Hvis gjerningsmannen brukte et kjøretøy, er det sannsynlig at han parkerte et stykke unna. I så fall er det bare han som vet hvor.

Politiet er har altså ingen sikre opplysninger om hvordan drapsmannen kom seg til og fra åstedet - til fots, i bil eller på motorsykkel.

3) Hvordan tok drapsmannen seg inn i huset?

Her er det tre teorier: Den første går ut på at han klatret inn kjellervinduet, som ble knust den natta. Dette peker mot en innbruddstyv. Men måten vinduet er knust på, styrker ikke en slik antakelse. De andre teoriene peker mot en gjerningsmann som kjente sitt offer: At morderen har fått tak i nøkkel og låst seg inn, eller at Marianne frivillig har sluppet vedkommende inn. Men foreløpig er det heller ikke mye som underbygger disse teoriene.

Også her mangler politiet faste holdepunkter.

4) Og hvordan kom han seg ut?

En av de mystiske omstendighetene rundt drapet, er at alle dører i huset var låst da politiet ble tilkalt søndag kveld. Det knuste vinduet i kjellertrappa var åpent.

Drapsmannen kan ha klatret ut kjellervinduet, men det rimer dårlig med en innbruddstyv som hadde drept i panikk. En annen mulighet er at han gikk ut entrhdøra, låste etter seg og knuste kjellervinduet for at det skulle se ut som et innbrudd. I så fall må morderen ha hatt en nøkkel, for døra har ikke smekklås. Etter det Dagbladet kjenner til, ble ingen nøkler stjålet fra boligen drapsnatta.

Politiet har ingen sikre opplysninger om hvordan drapsmannen kom seg ut av huset.

5) Når ble Marianne drept?

Rettsmedisinere har anslått at Marianne døde en gang mellom 02.30, da hun kom hjem, og 06.00 søndag morgen. Dette tidsrommet er for stort til at det virkelig hjelper politiet med å bestemme når drapsmannen kom til åstedet. Det gjør det vanskelig å vurdere om drapsmannen kom til huset tidlig og ventet på at Marianne skulle komme hjem, eller om han brøt seg inn etter 02.30.

Politiet vet fortsatt ikke når tobarnsmoren møtte sin morder.

6) La drapsmannen igjen spor på åstedet?

Kripos-teknikere har vært over hele huset for å samle tekniske spor. En lang rekke gjenstander blir undersøkt, men politiet vil ikke kommentere de resultatene som er kommet inn. Det som er sikkert, er at drapsvåpenet ikke har avtrykk som er gode nok til å identifisere noen.

Så langt ser det ikke ut til at politiet har tekniske bevis som kan knytte bestemte personer til åstedet.