RETTSSAKEN FORTSETTER: Brynjar Meling t.v.forsvarer den tiltalte. Statsadvokatene &nbsp;Alf Martin Evensen og <br>Per Halsbog fører saken for påtalemyndighetene.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RETTSSAKEN FORTSETTER: Brynjar Meling t.v.forsvarer den tiltalte. Statsadvokatene  Alf Martin Evensen og
Per Halsbog fører saken for påtalemyndighetene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Politiets hovedvitne i Kristin-saken: - Han gikk på samme måte igjen. Da skimtet jeg mopeden. Da ble jeg så redd

Vitner i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen som observerte mystisk mopedkjøring langs Lågendalsveien i området der Kristin Juel Johannessen (12) ble drept 5. august 1999, vitner i dag i Borgarting lagmannsrett.

Kvinnens observasjoner av mopedisten, som senere ble etterlyst og omtalt som «Lågendalsmannen», var det som satte politiet på sporet av 39-åringen som nå står tiltalt for annen gang for å ha drept den 12 år gamle jenta.

I retten i dag forteller hun at mannen kjørte forbi henne flere ganger, og at hun hver gang etterpå så ham gående mot seg på veien.

- Han kjørte forbi meg på samme måte tre ganger. Da begynte jeg å bli redd, sier hun i retten.

Syklet hjemover

Observasjonene skjedde mens kvinnen syklet hjem fra jobben på et potetpakkeri.

Kvinnen så først mopedisten på en snuplass, men merket seg da ikke noe spesielt ved ham. Hun syklet videre, og da hun hadde syklet ca 300 meter, passerte mopedisten henne.

Da kvinnen så mannen igjen, var han til fots, og kom gående mot henne.

- Jeg syntes han var litt skummel. Hadde bustete hår og så irritert ut. Han gikk med den venstre hånda knyttet, sier hun.

- Jeg trodde han så etter flasker, for han tittet ned i bakken.

Kom gående mot henne igjen

Kvinnen syklet videre, og da hun kom over en slette, sier hun mopedisten passerte henne igjen. Det samme gjentok seg etter litt, mannen kom igjen gående mot henne, og hun reagerte på at han gikk med knyttet neve.

LÅGENDALSMANNEN: 16. august 1999, 11 dager etter drapet, gikk politiet ut med denne etterlysningen av en mann som var observert på riksvei 40 på strekningen sørover Berganmoen til Kvelde den kvelden jenta ble drept. Tegning: Harald Nygård
LÅGENDALSMANNEN: 16. august 1999, 11 dager etter drapet, gikk politiet ut med denne etterlysningen av en mann som var observert på riksvei 40 på strekningen sørover Berganmoen til Kvelde den kvelden jenta ble drept. Tegning: Harald Nygård

Vis mer

- Han så ikke noe snill ut, sier hun.

Det samme gjentok seg etter litt, hun ble forbikjørt, og etterpå kom mannen gående.

- Han gikk på samme måte igjen. Da skimtet jeg mopeden (på venstre siden av veien, «inne i et kratt»). Da ble jeg så redd.

- Hva syntes du om situasjonen?

- Jeg ble skikkelig redd. Jeg var glad jeg snart var hjemme.

Hun forklarte seg noe annerledes rundt dette med redsel overfor politiet i 1999, men sier på spørsmål fra forsvarer Brynjar Meling at «de fleste ville være redde i en slik situasjon».

Tiltalte nekter skyld

Hun sier at hun tok opp observasjonene med mannen sin med en gang hun kom hjem, og at mopedisten passerte henne for siste gang mens hun sto og pratet med mannen.

- Jeg husker det veldig godt, sier hun.

Hun sier hun fortsatt, 17 år etter, er sikker på at det var sammen mann og moped som passerte henne flere ganger.

Tiltalte har hele tiden forklart at han ikke er «Lågendalsmannen», og blant annet lagt vekt på at han hadde en annen hjelm enn den kvinnen har beskrevet. Han har også framholdt at han hadde stort skjegg, noe det ikke var på fantomtegningen som var basert på kvinnens vitnemål. I retten i dag sier kvinnen at mannen var «litt mer ubarbert enn det som framgår der». Forsvarer Brynjar Meling stilte flere spørsmål ved hvorfor det ikke kom fram den gang.

Kvinnen beskrev ham også som over 30 år. Mannen var 23.

Kvinnen deltok i en fotokonfrontasjon 2. februar. Av 24 bilder av 12 personer, hvor alle personene hadde liknende ansiktsform og hårfarge, plukket vitnet ut den nå 39 år gamle mannen to ganger.

Politiet ønsket den gang å ta bilder av tiltalte dag for dag, slik at de hadde ham med ulik skjeggvekst, men det nektet mannen.

Livkrise

Det var nettopp mopeden som gjorde at den nå tiltalte mannen havnet i politiets søkelys første gang.

Kvinnen anslår at hun brukte en times tid, og at mopedisten brukte omtrent like lang tid som henne, fordi han kjørte fram og tilbake. Hun hadde jobbet til kl. 17, og at hun begynte på sykkelturen hjemover ca kl. 17.10. Den siste observasjonen av Kristin Juel Johannessen var ca kl. 18.40.

I tillegg til kvinnens observasjoner hadde fire uavhengige vitner sett en slik gul/blålilla cross-moped ved en garasje ved Reppesgård, like ved åstedet. Politiet fant ut at det var 160 mopeder som kunne passe beskrivelsen i områdene Larvik, Sandefjord, Siljan, Andebu, Lardal og Kongsberg. Ifølge dommen i saken fra 2001 var det blant eierne av dem 13 personer som kunne være i den aktuelle alderen, blant annet tiltalte.

Politiet har aldri klart å avdekke noe motiv for drapet. Påtalemyndigheten legger vekt på at de mener den nå 39 år gamle mannen han var i en livskrise på tidspunktet da de mener han drepte den 12 år gamle jenta.