SKUTT OG DREPT: 29-åringen har forklart at han satt i bilen sammen med Javed da Stig Bergquist skjøt Javed i hodet. Etterpå ble bilen påtent. Foto: John Terje Pedersen
SKUTT OG DREPT: 29-åringen har forklart at han satt i bilen sammen med Javed da Stig Bergquist skjøt Javed i hodet. Etterpå ble bilen påtent. Foto: John Terje PedersenVis mer

Politiets hovedvitne i nytt avhør i dag

- Må etterprøve forklaringen hans, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 29-åringen som satt i bilen sammen med Mohammed «Jeddi» Javed (28) da sistnevnte ble skutt og drept på Haugerud mandag i forrige uke, var i dag i et nytt avhør.

- Det ble et relativt langt avhør og vi holdt på i flere timer, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.no.

29-åringen er politiets hovedvitne, og mannen som umiddelbart etter skytingen av Javed kontaktet politiet og sa at den nå siktede Stig Bergquist, tidligere Millehaugen, var gjerningsmannen.

- Vi prøver blant annet å få ham til å forklare seg mer detaljert, slik at vi kan etterprøve forklaringen hans, sier Hatlo.

Etter det Dagbladet.no forstår er hovedpunktene i 29-åringens forklaring uendret.

- Vi var tre i bilen

29-åringen, som er en sentral lederskikkelse i Young Guns/A-gjengen-miljøet, har tidligere forklart at han klarte kom seg ut av bilen som senere ble påtent, og at han opplevde at Bergquist også skulle drepe ham.

- Vi var tre i bilen. «Jeddi» kjørte. Jeg satt i passasjersetet, og Bergquist satt bak. Han skjøt «Jeddi» i hodet, har han tidligere forklart.

Siktede Stig Bergquist nekter enhver befatning med drapet.

Han har levert politiet en detaljert reiserute fra arbeidsstedet i Ski og til overgangsboligen på Sandaker 19. januar, samme dag som «Jeddi» ble skutt og drept. Han håper at han kan være fanget opp av et videokamera på veien, og dermed ha alibi. 

- Vi jobber med å etterprøve hans forklaring også, sier politiadvokat Hatlo.

- Jeddi «er ferdig»

Det skal ha vært en dusør til den som drepte «Jeddi». Dagbladet.no har tidligere skrevet at det også var en pris på hodet til 29-åringen som er politiets hovedvitne.

Sistnevnte var et av skuddofrene i den mye omtalte skytingen på Aker Brygge i 2006. Han var også tiltalt for å ha skutt B-gjengleder Ghulam Abbas (32) på Granstangen i 2007, men ble frifunnet i tingretten. Saken skal behandles i lagmannsretten.

POLITIETS HOVEDVITNE: 29-åringen var i nytt avhør i dag.
POLITIETS HOVEDVITNE: 29-åringen var i nytt avhør i dag. Vis mer

Dagbladet skriver i dag at et gjengmedlem i en politiavlyttet mobilsamtale i 2007 sa at Jeddi «er ferdig» i en samtale med 29-åringen som nå er politiets hovedvitne. Gjengmedlemmet ville ha politivitnes tillatelse til å ta «Jeddi», men vitnet sa «at han bare får snakke... ikke noe mer».

Telefonsamtalen, som ble tatt opp i forbindelse med etterforskningen av skyteepisoden på Granstangen, er nå en del av etterforskningen av drapet på Javed.

- Vi er kjent med denne samtalen, sier Hatlo.

- Hva vet dere nå om bakgrunnen for drapet?


- Vi har våre teorier, men det er ikke noe klart bilde som peker seg ut.

DREPT: Mohammed «Jeddi» Javed.
DREPT: Mohammed «Jeddi» Javed. Vis mer

Politiet har tidligere opplyst overfor Dagbladet.no at de sitter på flere bevis i saken enn vitnemålet til 29-åringen som knytter Stig Bergquist til drapet. Han er siktet for forsettlig drap.

SIKTET: Stig Berquist, tidligere Millehaugen. Foto: Scanpix
SIKTET: Stig Berquist, tidligere Millehaugen. Foto: Scanpix Vis mer