Politiets intense jakt etter eksplosjonen

Politiet har startet en omfattende etterforskning etter en eksplosjon i Linköping fredag morgen.

SE TV: Fredag ble to leilighetsbygg kraftig rammet av en eksplosjon i Linköping sentrum. En rekke vinduer er blåst ut i forbindelse med eksplosjonen. Slik ser det ut i etterkant av eksplosjonen. Video: Expressen TV Vis mer

Politiet i Sverige jobber intensivt med etterforskningen av eksplosjonen som gikk av i Linköping fredag morgen.

Bilder fra stedet viser to leilighetsbygg på fire og sju etasjer med knuste vinduer og terrasser som er blåst helt i stykker.

Smellet kunne høres på flere mils avstand.

- Det er helt utrolig at ingen ble alvorlig skadd, sier politiets pressetalsperson, Björn Öberg.

KRAFTIG: Det er et mirakel at ingen ble alvorlig skadd, mener eksperter. Eksplosjonen i Linköping er en av de kraftigste i Sverige på 20 år. Foto: Jeppe Gustafsson / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
KRAFTIG: Det er et mirakel at ingen ble alvorlig skadd, mener eksperter. Eksplosjonen i Linköping er en av de kraftigste i Sverige på 20 år. Foto: Jeppe Gustafsson / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Vis mer

Ønsker tips

- Dette kommer til å bli en veldig stor etterforskning, sier Öberg til Aftonbladet.

Politiet har mottatt mange tips i saken, men ønsker fortsatt flere.

- Vi har fått en hel del tips som vi følger opp og dokumenterer, men vi er fortsatt interesserte. Framfor alt omkring det stedet der vi mistenker at noen har plassert en sprenglanding, sier Öberg.

Han bekrefter at det er ved en sykkelbod som ligger mellom de to eiendommene som er hardest rammet.

Stor eksplosjon

Eksplosjonen er blant de største i Sverige på 20 år, skriver Aftonbladet.

- Med tanke på skadeomfanget er dette en av de største eksplosjonene i Sverige de siste 20 åra, sier Henric Östmark, forskningssjef ved Totalförsvarets forskningsinstitut, til avisa.

Cirka 20 personer ble lettere skadd, og tre personer med splint- og sårskader ble fraktet til sykehus i ambulanse. Glassplinter fra vinduer kan forårsake betydelig mer skade enn i dette tilfellet.

- Det er kjent at når man detonerer bomber i tettbebygde områder er splinter fra vinduer den vanligste og den farligste skaden man får, sier Östmark.

KNUST: Eksplosjonen knuste blant annet vinduer i området. Foto: Jeppe Gustafsson/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix
KNUST: Eksplosjonen knuste blant annet vinduer i området. Foto: Jeppe Gustafsson/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Vis mer

Kobles til organisert kriminalitet

Politiets hovedhypotese er at en eller flere gjerningsmenn koblet til alvorlig organisert kriminalitet har plassert ei bombe, skriver Expressen.

Lokalavisa Borås Tidninga rapporterte i går at politiet mistenker at personer knyttet til den kriminelle MC-gruppa Bandidos står bak eksplosjonen. Kilder sier til Expressen at en av politiets teorier er at målet for eksplosjonen skal angivelig være en 29 år gammel mann med en ledende posisjon i MC-gjengen «No Surrender».

Spaningsleder Magnus Skoglund mener det er en mulig teori, men ikke den eneste.

- Vi har ingen informasjon om at det skulle finnes noen reell trussel mot ham, men vi får ikke alltid rede på slikt i den sfæren heller, sier han til avisa.

Skoglund bekrefter at det er flere interessenter for politiet i eiendommen som fikk størst skader i eksplosjonen

- Både på den kriminelle siden, men også personer fra rettsvesenet.