Politiets IT-feil kan ha kostet dem drapsmannen til Emilie (17)

Vi står med et uoppklart drap, hvor det nå viser seg å være feil i teleopplysningene som hele etterforskningen er bygget på, sier familiens bistandsadvokat.

DREPT: Emilie Meng ble funnet drept i Danmark i 2016. Fremdeles er gjerningspersonen på frifot. Foto: Privat
DREPT: Emilie Meng ble funnet drept i Danmark i 2016. Fremdeles er gjerningspersonen på frifot. Foto: PrivatVis mer

I to og et halvt år har politiet jaktet på gjerningsmannen som drepte 17 år gamle Emilie Meng på øya Sjelland i Danmark. Tenåringen hadde vært savnet siden juli 2016, da hun ble funnet død i et tjern på julaften samme år.

Natt til søndag hadde jenta og hennes venninner vært på fest i byen Korsør for å feire at de hadde fått eksamenskarakterene videregående. Etter festen tok venninnene farvel, og Meng begynte på hjemveien til familiens bolig i Korsør. Dit kom hun aldri.

Nå, nesten tre år etter, varsler familiens bistandsadvokat, Mai-Brit Storm Thygesen, at en IT-feil hos politiet kan ha kostet dem gjerningsmannen. Det skriver Ekstra Bladet.

- Jobbet i blinde

Feilen skal dreie seg om politiets håndtering av teleopplysninger knyttet til saken. Thygesen har av politiet fått bekreftet at det faktisk er en feil i etterforskningen av drapet, men politiet har så langt ikke ønsket å si hvordan feilen har påvirket dette konkret.

Bistandsadvokaten er likevel redd for at IT-feilen har hatt en fatal innvirkning.

- Jeg frykter at politiet har kastet bort tid og jobbet i blinde, hvis det mangler mobilnummer i etterforskningsmaterialet som kunne ført til identifisering av gjerningsmannen. Vi står med et uoppklart drap, hvor det nå viser seg å være feil i teleopplysningene som hele etterforskningen er bygget på, sier advokaten til Ekstra Bladet.

- Emilie Mengs familie er svært kirtisk til det som er skjedd og håper politiet retter opp feilen ved å starte forfra, sier Thygesen.

Feilen skal ifølge avisa dreie seg om prosessen ved konvertering av rådata. Datatapet skal ha oppstått ved at det under behandlingen av data skal ha forsvunnet flere nummer som politiet har fått utlevert fra teleselskapene. I verste fall er drapsmannens nummer et av dem.

Mystisk varebil

Mengs bestevenninne, Nicole Grundtoft, var en av de siste som så 17-åringen i live. Tidligere i sommer fortalte hun for første gang åpent om tapet av venninna i en dokumentar. I «Forbrydelser der rystede Danmark» forteller hun hvordan de to og en tredje venninne hadde sittet på en kafé store deler av kvelden. Da de var på vei mot McDonald's omkring klokka 01.30, skal stemningen angivelig ha endret seg brått.

- Hun hadde fått en melding på Messenger fra fyren som hun hadde en greie med, om at han ikke ville mer. Fyren var ikke kjæresten hennes, det var en flørt, sa Grundtoft i dokumentaren, gjengitt av danske Se og Hør.

Drøye to timer seinere, klokka 04.03, stopper alle signaler fra 17-åringens telefon. Ifølge dokumentaren er telefonen og Mengs veske aldri blitt funnet.

Før Meng ble funnet, hadde to menn på 33 og 67 år vært siktet og seinere sjekket ut av saken. Det er også kommet flere tips om en hvit varebil i stor fart utenfor Korsør rundt tidspunktet tenåringen sist ble sett. Selv tror ikke Grundtoft at venninna kjente gjerningspersonen.

- Det var nok bare en person som har kjørt forbi og tenkt at hun er flott og ung, og deretter tok henne fra oss. Dersom Emilies drapsmann aldri blir funnet, kommer det til å knuse hjertet mitt, sa hun i dokumentaren.

Rammer flere

Det er hentet inn enorme mengder med teledata i forbindelse med jakta på Mengs drapsmann. Blant annet skal det ha blitt samlet inn opplysninger om alle mobiltelefoner som var aktive i områdene hvor tenåringen forsvant og ble funnet i tidsrommet politiet anser som interessant.

Etterforskningsleder Kim Kliver har ikke ønsket å uttale seg om Ekstra Bladets opplysninger, men Meng-saken er ifølge flere danske medier ikke den eneste som kan være utsatt for tilsvarende feil.

Ekstra Bladet skriver at det i sju år har vært et problem med teledata-analyser hos politiet. Omkring 10 000 straffesaker hvor teledataopplysninger er brukt, skal allerede være sporet opp. Ifølge avisa hevder politiet at ti prosent av disse er berørt, men lover å gjennomgå samtlige for å avkrefte eventuelle feil.