Politiets mest sentrale spor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOTIV:

Politiet har hele tiden ment at Per Kristian og Veronica Orderud er hovedpersonene i saken. Etterforskerne har fra dag én jobbet ut fra teorien om at Per Kristian Orderud har et økonomisk motiv. En årelang strid om Orderud gård er etter politiets oppfatning hovedmotivet for trippeldrapet. Per Kristian vant den første rettssaken mot faren, men dommen ble anket. Ett av de sterkeste kortene for politiet er at odelssønnen forfalsket to kjøpekontrakter.

MAGASIN:

Hjemme hos Lars Grønnerød ble det funnet et pistolmagasin, som setter igjen spesielle, stjerneformede avtrykk. Ved hjelp av amerikanske eksperter, har Kripos' teknikere kommet med en konklusjon om at magasinet kan ha vært i ett av drapsvåpnene.

180-SAMTALEN:

Etterforskerne har nå gitt opp å komme videre med den såkalte 180-samtalen, selv om de mener Per Kristian Orderud er «180-mannen». Noen dager før drapene ringte en mannsperson til nummeropplysningen i Lærdal i Sogn og Fjordane. Mannen fortalte han ville drepe Anne Orderud Paust og hennes foreldre. Av de over 400000 samtalene som ble sjekket, har politiet klart å knytte én samtale til de siktede eller kretsen rundt dem. 12. mai er det registrert en lang samtale til 180 fra boligen til flere personer i Kirkemo-slekta. 180-rapporten vil bli ettersendt statsadvokaten.

SOKKEN:

Ikke langt fra åstedet ble det funnet en ullsokk. Politiet har ikke greid å knytte noen av de siktede til sokken, som nå ikke lenger skal være en vesentlig del av indisierekken mot de siktede. Enkelte personer i Kirkemo-slekta har sagt til politiet at de ikke utelukker at en avdød grand-tante har strikket sokken. Politiet mener en av gjerningspersonene hadde en slik sokk utenpå skoene for ikke å sette igjen avtrykk. På sokken ble det funnet et hundehår, og derfor tok politiet blodprøve av schæferhundene til ekteparet Orderud.

FIBER OG SKO:

Det ble funnet et avtrykk av en damesko på åstedet. Politiet har brukt store ressurser på å knytte avtrykket til Veronica Orderud. Dette er ikke ført fram.

JULESELSKAPET:

Kristin sier hun overleverte to pistoler til ekteparet lille julaften. Gjennom avhør har det blitt klart at det ble avfyrt et vådeskudd på Orderud gård lille julaften 1998. Kristin Kirkemo har i avhør forklart at ekteparet snakket om hvordan det eldre ekteparet skulle drepes i løpet av dette juleselskapet. Lars erkjenner at han ga ekteparet våpenopplæring, men trodde de skulle brukes til selvforsvar. Kristin Kirkemo har i avhør sagt at Lars rådet ekteparet til å ha raggsokker utenpå skoene og bruke overtrekksdrakter for ikke å etterlate seg spor på åstedet.

ALIBI:

Per Kristian og Veronica Orderud har ikke alibi - utenom hverandre - drapsnatta. De sier de var hjemme i våningshuset på Orderud gård, noe som blir benektet av den tidligere leieboeren.

Telefonutskrifter viser at både Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød har alibi for drapsnatta. Politiet mener imidlertid at Kristins alibi kan være konstruert.

ATTENTAT:

Under etterforskningen av attentatene mot Anne Orderud Paust og hennes avdøde ektemann, Per Paust, var ekteparet Orderud i politiets søkelys. Politiet tror ekteparet kan stå bak attentatene også, men har så langt ikke klart å finne beviser for dette. Lars Grønnerød er den eneste som var siktet i forbindelse med det første attentatforsøket.