Politiets metoder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I går kunne Dagsavisen berette om et tidligere tilfelle av kvelning av en arrestant under pågripelsen. Hendelsen, som ikke har vært kjent for offentligheten, skjedde i 2004 og gjaldt en svensk statsborger. Riksadvokaten ila Oslo-politiet en bot på 50 000 kroner for å ha utvist grov uforstand i tjenesten. Det daværende Sefo, som etterforsket politiet, fant intet å utsette på politiets handlinger, og henla saken i likhet med påtalemyndigheten. Det var etter klage fra den arrestertes foreldre og intervensjon fra en svensk advokat at Riksadvokaten tok opp saken til ny vurdering og ila politiet en bot.

Denne saken er et nytt vitnemål om at politiet i enkelte tilfeller anvender livsfarlige metoder under pågripelser og arrestasjoner. Obiora-saken i Trondheim har ført til en offentlig debatt om politimetodene. Det er beklagelig at hendelsen i 2004 ikke er blitt kjent før nå. Da kunne vi ha fått denne debatten tidligere.

Riksadvokaten avviser kritikk for at embetet ikke har sørget for full offentlig belysning av saken fra Oslo. Førstestatsadvokat Knut H. Kallerud ved Riksadvokatens kontor sier til Dagsavisen at saken er lagt ut internt og at den for så vidt er kjent blant dem det angår. Men politiet står i en særstilling i slike spørsmål. Politiet er av staten i visse tilfeller gitt rett til å utøve vold mot statens borgere. Men denne maktutøvelsen må og skal være under offentlig og kritisk søkelys.

Vi har etter hvert flere eksempler på at visse politigrep er farlige for arrestantene. Etter Obiora-saken har forsøk vist at mageleie er et slikt farlig grep. Halsgrep er et annet. Den svenske mannen som ble pågrepet i 2004 fikk i tillegg en anorakkhette over ansiktet, slik at polititjenestemennene ikke kunne se at mannen skiftet ansiktsfarge og ikke pustet lenger.

Vi ønsker et effektivt politi, men også et politi som opptrer på en slik måte at de ikke setter arrestanter eller andres liv i fare. Når slikt likevel skjer, må det være et minstekrav at sakene blir kjent, og at reaksjonen overfor polititjenestemennene blir drøftet i full åpenhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer