Politiets nye supervåpen

Britisk politi tar i bruk det amerikanske supervåpenet A3P3. Våpenet kombinerer elektriske sjokk, pepperspray og videoovervåkning for å uskadeliggjør motstanderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britisk opprørspoliti håper at det lille, multivåpenet kan erstatte bruken av mer voldelig våpnene som bruk av tåregass, batonger og gummikuler. Bråk i Nord-Irland og de siste raseopptøyene i Leeds og Brighton har satt fart i ordreboka til den amerikanske produsenten Non-Lethal Defence Corporation.

Filmer pepret elektrosjokk

Innredningen er ment brukt i kritiske situasjoner hvor politiet blir nødt til å roe ned folkemengder. En avstandsmåler måler avstanden til treffpunktet, og slipper ut riktig mengde med den sviende og lammende peppergass i et første forsøk på å roe ned aggressive mennesker.

Holder ikke peppersprayen, skyter våpenet ut elektriske sjokk. Dette fører til smerte og lammelse, samtidig som offeret trekker pusten og inhalerer peppergassen. I motsetning til andre slike elektrovåpen, er også A3P3 (A3: Aerosol Arresting Agent og P3: Pulse Projected Plume) effektiv i nærkamp. Våpenet sender ut kraftige strømsjokk gjennom klærne på politimannen hvis han blir angrepet.

Mens alt dette pågår, vil et automatisk innebygd kamera kontinuerlig sende bilder til politihovedkvarteret. Dette blant annet for å sikre bevis og minske sjansen for at ofre saksøker politiet for unødvendig voldsbruk i etterkant.

Skeptiske til nytt våpen

Politiet gleder seg til å ta i bruk høyteknovåpenet. Men britiske britiske menneskerettighetsorganisasjoner er ikke like fornøyde, på tross av at riktig bruk fører til mindre skader enn tradisjonelle ikke-dødelige våpen.

- Det er forståelig at politiet vil ha teknikker som gir dem anledning til å roe ned voldelige mennesker uten å drepe dem. Men tidligere erfaringer med bruk av tåregass viser at slike våpen blir brukt til angrep i stedet for forsvar, sier John Wadham i organisasjonen Liberty til The Observer.

Sikter på hjemmemarkedet

Hvis alt går etter planene er det ikke bare politifolk som får anledningen til å leke med multivåpenet. Produsentene innrømmer også at de planlegger med å gjøre våpenet tilgjengelig på det private markedet.

- Det er like effektivt som pistol, men du kan ha dette våpenet på kjøkkenbordet uten at noen skader seg. For tiden blir 13 barn hver dag skadet i USA fordi håndvåpen har gått av med et uhell, sier produsentens president Roland Oulette.

POLITIETS KINDEREGG:Multivåpenet A3P3 uskadeliggjør - uten å drepe - med hjelp av pepperspray og intelligent elektrosjokk, samtidig som basketaket automatisk filmes med innebygd kamera.

Foto: NETTSTEDET POLICE MAGAZINE