Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiets sentrale spørsmål: ­«Hvorfor var du her?

Makaveli Lindén ble pågrepet ni dager etter drapet på Heikki Bjørklund Paltto. Nå vil politiet ha alle detaljer på bordet.

UTLEVERT: Makaveli Lindén ble tirsdag kveld utlevert fra Frankrike til Norge etter over fem måneder i fransk varetekt. Nå skal politiet gjennomføre den siste etterforskningen av drapssaken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UTLEVERT: Makaveli Lindén ble tirsdag kveld utlevert fra Frankrike til Norge etter over fem måneder i fransk varetekt. Nå skal politiet gjennomføre den siste etterforskningen av drapssaken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Makaveli Lindén (20) satt varetektsfengslet i franske Dijon, har norsk politi nærmest etterforsket drapet på Heikki Bjørklund Paltto (24) ferdig.

Likevel gjenstår viktige avhør av den drapssiktede svensken. Foreløpig har norsk politi bare fått gjennomført ett avhør av ham med en dommer til stede i Frankrike.

Der erkjente Lindén drapet på den 24 år gamle Mysen-mannen.

- Han forklarte seg veldig detaljert om hendelsen, som er det viktigste for oss i en innledende fase, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.

Rushistorie

Under gårsdagens fengslingsmøte svarte Lindén kort at han hadde gjennomført drapet, som skjedde i kollektivet der Paltto bodde på Majorstua tidlig på morgenen 15. oktober i fjor.

- I dommeravhørene ga han en detaljert forklaring på hva som skjedde, sier Hatlo.

Under onsdagens fengslingsmøte begrunnet Hatlo fengslingen av Lindén i fire uker både med gjentakelsesfare og unndragelsesfare.

- Han har erkjent drapet og skal uansett sone en lang fengselsstraff eller dømmes til tvunget psykisk helsevern, med all sannsynlighet, sier Hatlo.

Politiadvokaten pekte også på Lindéns lange historie med rus, som er dokumentert i offentlige dokumenter fra Sverige.

KONFLIKT: Lindéns forsvarer Øystein Storrvik bekrefter overfor Dagbladet at klientens opphold i fransk fengsel var preget av konflikt med vaktene. Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Zombie-dop

Slik Dagbladet tidligere har skrevet, skal Lindén ha brukt store mengder Spice, også kalt «zombie-dop».

I tillegg til dette har han i flere år brukt både cannabis og det syntetiske stoffet Spice, som er utviklet for å gjenskape de psykoaktive virkningene av cannabis.

Politidokumentene omtaler mannens bruk av stoffet som skadelig. Selv har han ifølge avhørspapirene beskrevet at bruken har påvirket ham både fysisk og psykisk.

Allerede da han var 14 år og het Christian Bo Lindén kom det anmeldelser om vold, tyveri og brudd på narkotikalovgivningen.

«Christian har selv sagt at han er avhengig av dopet, da han ikke orker å tenke. Han har selv uttrykt at han ikke klarer å huske ting lenger fordi han føler han har blitt dum av dopet han har brukt».

- Hvorfor var du her?

Han kom til Norge i fjor høst like etter å ha sonet et år av en halvannet års fengselsdom for grovt ran. I løpet av soningstida byttet han navn fra Christian til Makaveli - et navnebytte inspirert av rapperen Tupac, som ble skutt og drept i 1996.

Men politiet vet fortsatt ikke hvorfor han kom til Norge kort tid før drapet i fjor.

- Det er selvsagt noe av det vi ønsker å finne ut av nå. Vi vil spørre: «hvorfor var du her?» sier Hatlo.

I avhør har Lindén forklart at både knivranet i parkeringshuset på Colosseum bare omkring 200 meter unna drapsåstedet, og selve drapet, var vinningskriminalitet med to tilfeldige ofre.

- Det framstår som et tilfeldig offer, og det er ingenting som tilsier noe annet.

- Langvarig rusbruk

- Hva vet dere om rusbruk på drapstidspunktet?

- Han ble ikke pågrepet med en gang, så det er vanskelig å si hva som var tilfellet på drapstidspunktet, men historikken hans tilsier langvarig rusbruk, sier Hatlo.

Politiet er også kjent med Lindéns tidligere bruk av syntetiske rusmidler.

- Vi har fra flere hold at han har brukt rus. Det er noe vi må undersøke, men vi har per nå ikke analyseresultatene av dette. Vi må undersøke om han kan ha vært under en rusutløst psykose, sier han.

- Havnet i slåsskamp

Det er blant annet blitt kjent at Lindén ble lagt inn på sykehus under varetektsperioden i Dijon etter det som skal ha vært en overdose av medisiner han hadde fått i fengselet.

Lindéns forsvarer Øystein Storrvik er taus om hvorfor den drapssiktede svensken var i Oslo og hva som kan ha vært motivet for drapet.

- Det har vært en røff periode for ham i fengsel i Frankrike. Han har vært mye i slåsskamp med vaktene. Systemet er tøffere der enn her, og det ble en ond sirkel og en tung varetektsperiode for han, sier Øystein Storrvik.

- Hvorfor han var i Norge i oktober i fjor?

- Han har forklart en god del om til den franske forhørsdommeren, men det er ikke riktig av meg å referere den forklaringen, sier Storrvik.

Han vil heller ikke gå inn på Lindéns rusbruk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!