SIKTET: Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon.  Fram til i dag har det vært ukjent at også oslopolitiet deltok i spaningen på Gjermund Cappelens narkonettverk, akkurat i perioden da politioverbetjent Eirik Jensen uventet dukket opp på møter med den kriminelle «investoren» Gjermund Cappelen. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SIKTET: Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon. Fram til i dag har det vært ukjent at også oslopolitiet deltok i spaningen på Gjermund Cappelens narkonettverk, akkurat i perioden da politioverbetjent Eirik Jensen uventet dukket opp på møter med den kriminelle «investoren» Gjermund Cappelen. Arkivfoto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Politiets spanere så spøkelser på høylys dag

Slik ble Eirik Jensen tatt av sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til i dag har det vært ukjent at også oslopolitiet deltok i spaningen på Gjermund Cappelens narkonettverk, akkurat i perioden da politioverbetjent Eirik Jensen uventet dukket opp på møter med den kriminelle «investoren» Gjermund Cappelen. Ingen av tjenestemennene var forberedt på sjokkoppdagelsen som var i vente da de før jul startet overvåkningen av den hovedmistenkte i hasj-saken.

- Det er ikke noe uvanlig ved at et politidistrikt bistår et annet. Men hvis det er slik at oslopolitiet også deltok i spaningsarbeidet etter at Jensen kom inn i bildet, er det meget spesielt og bemerkelsesverdig, sier advokat Jens-Ove Hagen, Jensens forsvarer, til Dagbladet.

Hemmelig operasjon Selv en rekke høyt betrodde tjenestemenn i oslopolitiet ble holdt utenfor da noen av deres kolleger i november i fjor ble plukket ut til å delta i hysj-prosjektet: Like nøye utvalgte narkoetterforskere i Asker og Bærum politidistrikt trengte operativ hjelp til å få has på «investor» Gjermund Cappelen. Etter deres mening hadde han unnsluppet på mystisk vis en rekke ganger tidligere, og etterforskerne ville denne gang være hundre prosent sikre på at det var lagt fullstendig lokk på framstøtet også internt i politiet.

For å hindre at noen andre enn den innerste kretsen av betrodde fikk høre om den pikante situasjonen, ble det tatt helt uvanlige forholdsregler i politihuset på Grønland i Oslo, etter det Dagbladet erfarer:

• Bare én allerede etablert gruppe ved Seksjon for organisert kriminalitet, et lite knippe erfarne tjenestemenn med ettertraktet operativ erfaring, ble involvert.
• Ingenting knyttet til Cappelen-operasjonen ble lagt inn i politiets etterretningsdatabase Indicia eller i andre interne registre på en måte som kunne leses av kolleger som ikke var på den korte innsidelista.
• All kommunikasjon mellom spanerne under selve oppdragene ble skjermet fra andre politienheter.
• Heller ikke andre ledere eller nøkkelpersoner, inkludert Eirik Jensen, som ofte kjenner omrisset av store etterforskninger enten gjennom arbeidsrapporter og møter eller uformelt korridorprat, fikk vite noe.

Bombe Polititoppens sivilkledde oslokolleger skal ha vært rett i nærheten under minst ett av møtene mellom Cappelen og Jensen som nå er helt sentrale beviser.  Selv de svært få innvidde i politiet skal ha blitt overrumplet da den høyprofilerte politioverbetjenten første gang troppet opp sammen med hovedpersonen i hasjetterforskningen, midt i en høyintensiv fase. I beste fall var de vitne til en uortodokse samtale mellom den respekterte kollegaen og en kriminell på et påfallende tidspunkt, i verste fall var det noe mye, mye verre.

Politiet spanet først på et møte mellom Cappelen og Jensen 10. desember. Spanerne fulgte også med da de to møttes ved Kiwi-butikken i Grønlandsleiret 19. desember. To dager tidligere hadde politiet i all hemmelighet gjennomført et «innbrudd» i Cappelen-ligaens hasjlager ved Røa i Oslo. I denne perioden var oslospanerne blant politifolkene som på skift fulgte Cappelens bevegelser så tett det var mulig, til alle døgnets tider.

Advokat Hagens oppfatning er at Spesialenheten «fikk saken i fanget».

- Da politispanerne observerte Cappelen og min klient sammen, oppfattet de det som et mistenkelig møte. Etter min oppfatning så de spøkelser på høylys dag. Det var ingen etterforskning av Jensen før dette, sier forsvareren.

Suksess Det vakte generelt oppsikt i etterforskningsteamet da det å legge fullstendig lokk på Cappelen-spaningen så ut til å gi nesten umiddelbare resultater. Mistanken om at Cappelen hadde kontakter i politiet som tidligere hadde tipset ham før nettet snøret seg sammen, ble derfor kraftig styrket. Selv under fullt hemmelighold hadde spanerne forventet å bruke månedsvis før arbeidet bar frukter, men fikk i stedet «full pott» med narkooverlevering, pengebeslag og funn av et stort depot nærmest før de var kommet ordentlig i gang med den nitide overvåkningen.

Forsvarer Hagen mener hendelsesforløpet ikke på noen måte er noe bevis for at Jensen tidligere har gitt informasjon til Cappelen.    

LIKE VED POLITIHUSET: Politiet spanet først på et møte mellom Cappelen og Jensen 10. desember. Spanerne fulgte også med da de to møttes ved Kiwi-butikken i Grønlandsleiret 19. desember. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LIKE VED POLITIHUSET: Politiet spanet først på et møte mellom Cappelen og Jensen 10. desember. Spanerne fulgte også med da de to møttes ved Kiwi-butikken i Grønlandsleiret 19. desember. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil heller snu på det: For meg er det påfallende at Cappelen mener han har fått stor bistand fra min klient, men ikke i saken der han ble tatt, som er den eneste som er mulig å kontrollere, sier advokaten.

Einar Aas, sjef ved Seksjon for organisert kriminalitet, vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger eller andre forhold rundt Cappelen-etterforskningen.

- Jeg kan bekrefte at vi bisto innledningsvis i saken og i perioder fram mot pågripelsen av Cappelen. Utover dette vil jeg ikke kommentere saken, og henviser til Asker og Bærum politidistrikt, sier politiinspektøren til Dagbladet.

Det lyktes i går kveld ikke Dagbladet å få tak i etterforskningsledelsen i askerpolitiet.

NARKOSIKTET: Gjermund Cappelen. 
Foto: Privat
NARKOSIKTET: Gjermund Cappelen. Foto: Privat Vis mer