Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiets spor: - Merkelig

På åstedet hevdet «Skandiamannen» å ha forsøkt å redde Olof Palme, å ha snakket med Lisbeth Palme og ha forsøkt å hjelpe politiet. Nå pekes han ut som drapsmannen.

REPORTASJE: Noen måneder etter drapet på Olof Palme stiller den antatte drapsmannen Stig Engström, også kjent som «Skandiamannen» opp på svensk tv for å rekonstruere det som hendte drapsnatta. Video: SVT Vis mer

Onsdag peker svenske påtalemyndigheter ut Stig Engström, også kjent som «Skandiamannen», som gjerningsmannen bak drapet på statsminister Olof Palme i 1986.

Særlig legger politiet vekt på opplysninger fra to vitner, som de mener at ikke har blitt tilstrekkelig vektlagt tidligere i etterforskningen. De legger også vekt på at flere punkter i Engströms forklaring ikke stemmer overens med vitneopplysninger fra drapskvelden.

Videre mener de at Engström oppførte seg merkelig i etterkant av drapet.

- Etter drapet reagerte han merkelig. Han og kona skulle på skiferie, men i stedet for å pakke eller forberede seg til dette, var han veldig opptatt av å få opplysninger om når han stemplet ut fra arbeidsplassen. Vitner har forklart at han var opptatt av dette, særlig fordi «politiet, pressen og Norge jaget ham».

SKANDIAMANNEN: Det svenske politiet har pekt ut Stig Engström som Olof Palmes drapsmann. Vis mer

Rømte

Det fastslås at drapsmannen rømte østover gjennom Tunnelgatan etter at Olof Palme ble skutt og drept 28. februar 1986. Flere vitner har forklart at mannen var iført en lang jakke eller en frakk.

I Tunnelgatan har vitnet Lars Jeppsson opplyst at han observerte en løpende mann med caps. Mens Yvonne Nieminen har forklart at hun så en løpende mann i David Bagares gata. Hun beskrev at mannen var ikledd en mørk frakk og en liten veske. Disse opplysningene ble gitt til politiet kort tid etter drapet.

- Alt tyder på at det er drapsmannen Jeppsson observerte, og derfor er hans vitnebeskrivelser veldig viktige, sier etterforskningslederen.

Selv har Engström forklart at han var iført en mørk frakk, caps, briller og ei veske. På tidspunktet var han 182 centimeter, 80 kilo og 52 år.

Engströms forklaring

Engström har forklart at han var på sitt kontor i Skandiahuset fram til 23.15 på drapskvelden. Data viser at adgangskortet hans ble brukt til å forlate bygget kloakk 23.19.

Klokka 23.21.30 fant drapshandlingen sted.

- Vår klare oppfatning er at han har sett Olof Palme ett sted langs Sveavägen, sier Petersson.

UTPEKT: Engström viser fram antrekket som han har forklart å være ikledd drapskvelden. Goran Arnback / TT
UTPEKT: Engström viser fram antrekket som han har forklart å være ikledd drapskvelden. Goran Arnback / TT Vis mer

På åstedet

Engström har forklart at han ikke så drapshandlingen, men var blant de første ved åstedet. Påtalemyndighetens oppfatning er at dette ikke stemmer overens med øvrige vitneopplysninger.

- Han har forklart at han snakket med Lisbeth Palme. Ifølge forklaringen skal Palme ha oppgitt at gjerningsmannen var ikledd en blå boblejakke. Lisbeth Palme har derimot aldri forklart til politiet at hun har snakket med en sivilperson på åstedet, og hun har definitivt ikke gitt en beskrivelse av gjerningsmannen.

Engström har forklart at da politiet ankom stedet, så reiste han seg opp og pekte for å vise politiet hvor gjerningsmannen løp.

Påtalemyndighetens har forsøkt å ettergå dette, men det er ingen fra politiet som kan bekrefte opplysningene. Det finnes derimot andre vitner, som ikke har vært Engström, som har oppgitt hvor gjerningsmannen tok veien.

- Engstrøm har forklart at politiet løp i retningen som gjerningsmannen løp, og at han løp etter dem fordi han hadde glemt å gi dem en beskrivelse av gjerningsmannen.

Mener sporene holder

Dagen etter drapet uttalte politiet på en nyhetssending at gjerningsmannen ble beskrevet som 30-45 år og 170-180 centimeter. Bekledningen ble beskrevet som mørke klær og muligens en caps.

Minutter seinere ringte Engström selv til politiet. Han fortalte at han trodde at beskrivelsen kunne være av ham selv. Videre nevnte han en mann i blå boblejakke.

Etter alt å dømme dro Engström på skiferie søndag 2. mars.

Palme-gruppa mener at sporene vill ha holdt til siktelse.

- Det er flere omstendigheter rundt Engström som er vanskelige å forklare. Hadde den nåværende Palme-gruppa bidratt for 34 år siden, så hadde vi pågrepet Engström dersom han ikke hadde kunne gitt oss en nøyaktig forklaring, sier etterforskningsleder Krister Petersson og tilføyer:

- Jeg mener at dette ville ha holdt til å ta ut siktelse.

Bakgrunnen

Påtalemyndigheten opplyser at de har sjekket Engströms bakgrunn.

- Engstrøm har tidligere bekjentskap med våpen: Han har vært ansatt i militæret og vært medlem av en pistolklubb. Personer i hans omgangskrets og gjenlevende slektninger beskriver Engström var negativt innstilt til Palme og hans politiske gjerning. Vi vet også at Engström har hatt økonomiske problemer og etter hvert utviklet et alkoholproblem.

De har derimot ikke klart å knytte Engström til et våpen på drapskvelden.

- Men vi kan konstatere at en person i Engströms omgangskrets, Våpensamleren, hadde mange våpen hjemme hos seg. Vi har gjort beslag i et våpen som stemmer overens med kaliberet som vi mistenker at ble benyttet på åstedet, men vi har ikke fått positivt svar.

De antar at det ikke er mulig å knytte de aktuelle kulene til et våpen fordi man ikke vet hva som har skjedd med våpenet siden drapsdagen. Dette gjør at drapsvåpenet kan sette helt andre spor på kula enn det gjorde i 1986.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!