- DREPT: Pål Stener Johannessen (til venstre i bildet) avbildet på familietur på hytta en gang på 60-tallet. Politiet mener at den velstående millionæren ble drept av hushjelpen sin 13. mars. Han ble 90 år gammel. Foto: Privat
- DREPT: Pål Stener Johannessen (til venstre i bildet) avbildet på familietur på hytta en gang på 60-tallet. Politiet mener at den velstående millionæren ble drept av hushjelpen sin 13. mars. Han ble 90 år gammel. Foto: PrivatVis mer

Politiets teori: Hushjelpen (60) kvalte Pål (90) før han fikk endret testamentet

I Pål Stener Johannessens dødsannonse sto det bare oppført ett navn: Navnet på hushjelpen (60) som ifølge politiet drepte ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 60 år gammel bestemor bosatt på Nordstrand ble i går varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha drept millionæren Pål Stener Johannessen (90).

Han ble funnet død i leiligheten sin på Frogner i Oslo 13. mars i år. I dødsannonsen var 60-åringen, som var mannens hushjelp i en årrekke, oppført som eneste pårørende.

Politiet mener at hun kvalte 90-åringen 13 mars, og at motivet var Johannessens formue, estimert til rundt ti millioner kroner.

Arvet millioner Pål Stener Johannessens nærmeste gjenlevende slektning, hans 95 år gamle søster, døde 28 november i fjor.

90-åringen arvet en betydelig formue etter søsteren. Og etter at hun var død, var det ingen naturlige arvinger igjen etter den barnløse 90-åringen, som har vært enkemann siden 90-tallet.

Personen som oftest besøkte den pleietrengende 90-åringen, var hans 60 år gamle hjemmehjelp.

- Han gikk svært sjelden ut, men kvinnen var hos ham flere ganger i uka, sier naboen Trond Kverneland til Dagbladet.

Selv om 90-åringen var pleietrengende, var han klar i hodet. Da han døde 13 mars, kom det overraskende på folk som kjente 90-åringen.

Da dødsannonsen ble rykket inn i Aftenposten, sto det kun ett navn oppført som hans pårørende:

Navnet til den 60 år gamle kvinnen som ifølge politiet kvalte ham.

Den 60 år gamle kvinne hjalp til med det praktiske rundt bisettelsen da Johannessen ble bisatt på Vestre Gravlund i Oslo fredag.

Dagen etter ble hun pågrepet og siktet for drap.

- Ville endre testamentet Før 90-åringen ble bisatt, hadde mannens tidligere advokat Børre Hagen, bedt om en obduksjon. Den viste at 90-åringen trolig ble kvalt. Samme dag som mannen skulle begraves, ble hushjelpa pågrepet og siktet for å ha drept ham.

- Han var gammel, men han var ikke syk. Og det var en del sammenfallende begivenheter, som gjorde at det jeg ba om obduksjonen, sier Hagen til Dagbladet.

90-åringen opprettet tidligere i år et testament, som er blitt oppbevart hos byfogden i Oslo.

- Jeg hjalp ham med å opprette et testament i januar i år, sier Hagen.

Ifølge TV 2 var den siktede 60 år gamle kvinnen nevnt i testamentet. Det skulle gjøres endringer i dette, men Johannessen døde før dette ble gjennomført.

Barnløs millionær Den drapssiktede kvinnen, som er bosatt på Nordstrand i Oslo, er oppført med en beskjeden inntekt de siste årene.

60-åringen, som har to barn og er bestemor, beskrives blant annet som en stille, hyggelig og bakeglad dame.

ÅSTED: Ifølge naboer var den drapssiktede kvinnen hos 90-åringen flere ganger i uka. Foto: Håkon Eikesdal
ÅSTED: Ifølge naboer var den drapssiktede kvinnen hos 90-åringen flere ganger i uka. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

I retten i går oppga hun at hun var uføretrygdet.

Dagbladet kjenner til at siktede havnet økonomisk krangel med styret i bofelleskapet hun bor i ved flere anledninger. Blant annet skal ubetalte fellesutgifter ha ført til to saker i Forliksrådet.

Pål Stener Johannessen på sin side var i 2011 oppført med en formue på 2,8 millioner kroner. Han arvet i november i fjor også sin søster, som hadde en tilsvarende formue. Med alle eiendommer hadde han trolig en formue på opp mot 10 millioner kroner.

Kvinnens advokat, Øystein Storrvik, svarte slik da Dagbladet spurte om mulig arv kunne være et motiv i saken:

- Det har jeg ingen kommentar til.

Nekter skyld Storrvik sier at kvinnen nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre.

- For henne framstår det som helt uvirkelig å bli beskyldt for dette. Det er noen helt spesielle omstendigheter i saken, men jeg kan ikke gå inn på hva det er, sier han.

Politiet ønsker å gjennomføre en rekonstruksjon i mannens leilighet.

- Vi kommer til å ha en rekontruksjon i leiligheten, for å klarlegge hva siktede har sagt i avhør og om det stemmer overens med det vi mener har skjedd, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Både forsvarer og politiet kaller saken «spesiell».

- Det er en spesiell sak. Det er en tidligere ustraffet kvinne og det er spesielle omstendigheter, sier Kraby.

REKONSTRUKSJON: Kvinnen har forklart seg om sin versjon av hva som skjedde da Per Stener Johannessen døde. Politiet vil gjennomføre en rekonstruksjon i leiligheten sammen med den siktede kvinnen. Foto: Håkon Eikesdal
REKONSTRUKSJON: Kvinnen har forklart seg om sin versjon av hva som skjedde da Per Stener Johannessen døde. Politiet vil gjennomføre en rekonstruksjon i leiligheten sammen med den siktede kvinnen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer