DREPT: Amerikanske John Allen Chau (27) ble drept da han ankom øya North Sentinel i forrige uke. Nå strever politiet med hvordan de skal etterforske saken. Sist gang «inntrengere» ble drept på øya, gikk det ikke etter planen. Foto: Instagram / NTB Scanpix
DREPT: Amerikanske John Allen Chau (27) ble drept da han ankom øya North Sentinel i forrige uke. Nå strever politiet med hvordan de skal etterforske saken. Sist gang «inntrengere» ble drept på øya, gikk det ikke etter planen. Foto: Instagram / NTB ScanpixVis mer

Politiets umulige oppgave etter øde øy-drapet: Fiskerne ble gravd opp og hengt fra bambusstenger

Politiet har spanet på stammeøya North Sentinel etter drapet på misjonær John Allen Chau. Nå aner de ikke hva de skal gjøre.

Midt ute i havet mellom østkysten av India og vestkysten av Burma, i øygruppa Andamanene, ligger øya North Sentinel, som igjen har tiltrukket seg verdens øyne.

Den fullstendig isolerte øya i indisk territorium huser stammefolket sentineleserne, som er blitt kjent for sin fiendtlighet overfor fremmede. Det er totalforbud mot å gå i land på øya, og den siste som trosset lovene var den amerikanske misjonæren og turisten John Allen Chau.

27-åringen besøkte øya 17. november i år, og kom seg aldri vekk derfra.

Han skal ha blitt drept på øya med pil og bue den dagen.

Lik på stranda

Lokale fiskere som hjalp ham med å finne fram skal først ha sett stammefolket binde et tau rundt halsen på ham og dra ham bortover før fiskerne stakk av. Dagen etter skal de ha sett liket hans ligge på stranda.

SVERM AV PILER: Da den indiske kystvakta skulle undersøke øya North Sentinel etter den ødeleggende tsuamien i det indiske hav i romjula 2004, ble de møtt av piler fra befolkningen. Foto: AFP / NTB scanpix
SVERM AV PILER: Da den indiske kystvakta skulle undersøke øya North Sentinel etter den ødeleggende tsuamien i det indiske hav i romjula 2004, ble de møtt av piler fra befolkningen. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Fiskerne er nå pågrepet for å ha bistått amerikaneren med å oppnå kontakt med stammefolket, men saken byr nå på helt nye utfordringer for indisk politi.

  • Hvordan skal de etterforske et drap på en øy de ikke har tilgang til?
  • Kan de få liket av ham hjem?
  • Kan de i det hele tatt sikte en av de mellom 50 og 150 menneskene som bor på øya?

Akkurat disse spørsmålene stiller nå indisk politi seg selv i den svært vanskelige etterforskningen.

Denne uka begynte et intenst arbeid i jakten på mulige svar etter at politiet fikk melding om drapet tirsdag.

Spanet fra båt

Onsdag var et helikopter i lufta på trygg avstand fra øya. Det ga politiet få svar, så fredag denne uka gikk de mer drastisk til verks.

ISOLERT: En mann som skal ha levd isolert i Brasils jungel i over 20 år har blitt filmet på nært hold for første gang, i en video filmet av Brasils nasjonale urfolksorganisasjon. Video: CNN / FUNAI Vis mer

Politiet tok seg da 300 meter fra øya med båt. Med i båten hadde de en av fiskerne som skal ha hjulpet Chau med å komme seg i land. Under spaningen skal politiet ha fått en oversikt over øya og identifisert selve åstedet, skriver The Guardian.

- Vi så på dem i cirka tre timer, og så fem eller seks sentinelesere gående langs stranda. De bar på pil og bue og så ut mot havet. Jeg vil si at de var veldig oppmerksomme, sier politisjef på Andamanene Dependra Pathak til avisa.

Han forteller videre om utfordringene ved oppdraget.

- Om vi hadde nærmet oss, hadde de angrepet. Denne saken er den merkeligste og vanskeligste jeg har vært med på. Vi forsøker å tre inn i en helt annen sivilisasjons verden, sier Pathak til New York Times.

Gravd opp og hengt

Fiskerne har forklart at de så liket av John Allen Chau - som ville etablere «Jesu rike» på North Sentinel - bli nedgravd på øya. Misjonærens egen familie har uttalt at de tilgir personene som skal ha drept ham og at de samtidig ikke ønsker at fiskerne som hjalp ham skal bli straffeforfulgt.

For politiet er saken annerledes, og «ukjente stammefolk» har allerede status som siktet i saken.

ØDE: Det antas at sentineleserne er blant de første som kom til Sør-Asia og at de har bodd isolert på øya North Sentinel i Andamanene i 30 000 år. Foto: AP / NTB Scanpix
ØDE: Det antas at sentineleserne er blant de første som kom til Sør-Asia og at de har bodd isolert på øya North Sentinel i Andamanene i 30 000 år. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Hvordan de skal fullføre saken, er fortsatt et mysterium. Da indiske myndigheter forsøkte å nærme seg øya i 2006 gikk det fryktelig galt.

Den gangen hadde to fiskere grunnstøtt på øya. De ble umiddelbart angrepet og drept av stammefolk. Da familiene deres varslet myndighetene, forsøkte den indiske kystvakta å komme til øye med helikopter for å hente ut likene.

Helikopteret ble møtt med en sverm av piler fra stammefolket på bakken, og måtte snu, skriver The Telegraph.

Omkring ei uke etter drapet skal øyboerne ha gravd opp likene av de to fiskerne og hengt dem fra bambusstolper på stranda.

- Ingen god måte

Indiske myndigheter frykter nå at en slik seremoni er den eneste måten de kan få identifisert liket av John Allen Chau på.

Den isolerte stammen skal ha hatt tilhold på øya i omkring 30 000 år. Øygruppa Andamanene var lenge en dansk-norsk koloni, og ekspertene som kjenner dem best, er også skeptisk til at politiet eventuelt skal gå i land.

- Jeg tror ikke det er noen god idé å være i nærheten av North Sentinel-øyene, sier stammerettsekspert og forfatter Pankaj Sekhsaria til AFP.

- Jeg tror ikke det er noen god måte å få ut liket uten å sette både stammen og eventuelle politimannskapet i fare, sier forsker Sophie Grig til nyhetsbyrået.

Frykten er blant annet at moderne sykdommer så «ufarlige» som moderne forkjølelse kan utrydde hele stammen eller at opplevelsen av internett og strøm kan bli så overveldende at det ødelegger hele levesettet på øya.

Dagboka

I etterkant av Chaus død, har det blitt gjort funn av 13 sider med håndskrevne notater som beskriver hans siste dramatiske dager.

«Jeg er redd. Jeg ser på solnedgangen og den er vakker - gråter litt … og lurer på om det er den siste solnedgangen jeg opplever», skrev han i notatene som ble etterlatt i en fiskebåt utenfor øya, ifølge Washington Post.

Tidligere denne uka padlet Chau inn til øya i en kajakk, og hadde med seg fisk, sakser og sikkerhetsnåler som han ville gi i gave til stammefolket.

En av dagene på øya skal en liten gutt ha forsøkt å treffe ham med en pil.

«Hvorfor måtte den lille gutten skyte meg i dag?», spør han i notatene.

Indiske myndigheter mener Chau visste at stammen var fremmedfiendtlige.

«Jeg vil ikke dø. Kan det være smartere å la noen andre gjennomføre oppdraget? Nei jeg tror ikke det», noterte han.