REGNBUE: Mens tyrkisk politi sprer Pride-deltakerne med vannkanoner, danner dråpene - passende nok - en regnbue. Foto: Ihlas News Agency
REGNBUE: Mens tyrkisk politi sprer Pride-deltakerne med vannkanoner, danner dråpene - passende nok - en regnbue. Foto: Ihlas News AgencyVis mer

- Politiets vannkanoner mot Pride-markering skapte homosymbol

Nå går bildet fra Tyrkia som en farsott på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens den årlige Pride-marsjen forløp rolig i mesteparten av verden, bl.a. i Oslo, brukte tyrkisk politi vannkanoner for å spre LHBT-markeringen i millionbyen Istanbul.

Et bilde fra opptøyene går nå som en farsott på nettet. Det skal vise en svært utilsiktet bivirkning av politiets bruk av vannkanoner: Dråpene i lufta og solskinnet danner en tydelig regnbue, skriver den britiske avisa The Independent.

Ironisk Regnbueflagget har i flere tiår vært et internasjonalt LHBT-symbol, og Independent merker seg ironien i at politiets tiltak munner ut i et svært symbol på markeringen de prøver å oppløse.

Bildet ble først publisert på Twitter av brukeren Kac Saat Oldu. The Independent tar forbehold om bildets ekthet, men konstaterer at det uansett er delt halvannen million ganger over hele verden.

«Politiet reagerer med vannkanoner, karma reagerer med en regnbue», tvitrer Ozhan Zurel.

To ble skadd under opptøyene, ifølge nyhetsbyrået Dogan. I utgangspunktet hadde et par hundre personer samlet seg på Taksimplassen for å markere årets Pride, men ble jaget bort av politiet; ifølge AFP gikk de til aksjon da demonstrantene begynte å rope slagord mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Oppløsningen av markeringen førte i neste instans til at en mye større demonstrasjon samlet seg noen kvartal unna. Ifølge AP pågikk denne markeringen til den løste seg opp av seg selv seint på kvelden.

Provokasjon? Pride-markeringen i Istanbul har i en årrekke vært den største LHBT-markeringen i et muslimsk land, og flere titusener har deltatt, f.eks. i fjor. I år avslo myndighetene å innvilge søknaden om å få avholde arrangementet, med henvisning til at årets dato faller innenfor fastemåneden ramadan. Den indiske avisa First Post spekulerer at en Pride-markering under høytida kunne ha provosert konservative religiøse.

Avskyreaksjonene på politiets framferd har vært mange - popstjerna Lady Gaga fordømmer behandlingen av demonstrantene, og kaller den «galskap».

«Guvernør! Gå foran med eksempel og la folk få feire både Pride og ramadan i FRED, istedenfor å splitte med vold», tvitrer Gaga.

Pride-marsjen i Oslo betegnes for øvrig som en suksess, med over 20 000 deltakere, ifølge Osloby. Her har politiet i en årrekke stilt med opptil 50 uniformerte deltakere i marsjen, og i år stilte også Forsvaret for første gang.