Politiets viktigste spor

Svensk politi mener Anna Lindh ble drept med en Mora-kniv. Her er de viktigste sporene i jakten på attentatmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klærne

En blå caps og en munkejakke som ble funnet langs det politiet regner som fluktruta, er oversendt Statens kriminaltekniske laboratorium (SKL) til analyse.

Politiet har et godt håp om å finne mulig DNA-materiale, i form av hud, hår og blod.

Finnes også blod fra Anna Lindh på klærne, kan man være rimelig sikker på at klærne tilhører drapsmannen.

Kniven

Den blodige mora-kniven som politiet tar for å være drapsvåpenet, er også sendt til SKL for tekniske undersøkelser. Politiet kan også forsøke å spore opp hvor kniven er kjøpt.

Det kan imidlertid vise seg vanskelig å finne brukbare fingeravtrykk på kniven, fordi våpenet var i hendene på personen som fant den, samt en vekter, før den ble overlevert politiet.

Knivskaftet er dessuten mønstret - hvilket betyr at eventuelle fingeravtrykk trolig er av svært dårlig kvalitet.

Fingeravtrykk på åstedet

Politiet har sikret seg en mengde fingeravtrykk fra åstedet, deriblant et interessant håndavtrykk på båndet i rulletrappa.

Avtrykkene skal settes opp mot politiets register. Men det finnes selvsagt ingen garanti for at gjerningsmannen allerede er registrert, ei heller at han har etterlatt fingeravtrykk.

Skoavtrykk

Teknikere har også sikret en mengde skoavtrykk fra åstedet.

Skospor kan hjelpe til å fylle ut bildet av en mistenkt - spesielt hvis de klarer å finne ut skoenes størrelse og fabrikat. Her blir utfordringen å skille fotsporene gjerningsmannen kan ha etterlatt seg, fra de tusenvis etter andre kunder og horder med politifolk og ambulansepersonell.

Overvåkningskameraer

Svensk politi er i ferd med å gå gjennom opptak fra videokameraer som var plassert rundt i Stockholm, i håp om å gi attentatmannen et ansikt. I går ble det meldt at det ikke var film i kameraene som var plassert rundt omkring i kjøpesenteret. Seneste nytt er at politiet likevel har sikret seg et opptak fra et overvåkningskamera som var plassert i etasjen der overfallet skjedde. Filmen viser bilder av en mann som stemmer bra med signalementet signalementet øynevitner har gitt, deriblant Lindhs venninne, som så morderen i øynene rett etter overfallet.

Bildet av den antatte gjerningsmannen sirkulerer fredag kveld blant politiet i Stockholm. Politiet vurderer også å vise bildet til visse utvalgte vitner.

- Den (filmen, journ.anm.) viser en hel mengde personer som beveger seg. Men den viser også en mer interessant figur, som vi nå forsøker å sortere ut, sa etterforskningsleder Leif Jennekvist under pressekonferansen fredag ettermiddag.

Vitnebeskrivelser

Mange øyenvitner gjorde at politiet gikk ut med et signalement av gjerningsmannen. Politiet har i tillegg snakket med en lang rekke personer, som befant seg i kjøpesenteret, og andre steder i Stockholm på onsdag, og som kan ha lagt merke til episoder som kan være relevante i jakten på Anna Lindhs drapsmann.

E-mail

Politiet undersøker også flere drapstrusler Anna Lindh mottok per e-mail i forkant av drapet.

(Kilder: Aftonbladet
Expressen)
Svenska Dagbladet
VG

ATTENTATET: Politiet lener seg mot en teori om at gjerningsmannen er tidligere voldsdømt, og at angrepet var en impulshandling. Politiet har foreløpig mellom fem og ti voldsdømte i kikkerten.
FINGERAVTRYKK: Svensk politi har sikret seg en rekke fingeravtrykk fra åstedet, som de håper kan hjelpe i jakten på Sveriges utenriksminister Anan Lindhs attentatmann. (Illustrasjonsfoto)