Politiets voldsavsnitt etterforsker sykehjemsdød

Og fylkeslegen sjekker mer enn Anne B. Ragde spurte om. - Bydelens skyld at mor døde for tidlig, sier forfatteren.

 FULL GRANSKING:  Allerede tre timer etter at moren døde 27. mars i år, varslet Anne B. Ragde bydelsansvarlige på Stovner i Oslo at hun kom til å ta opp sviktende omsorg. Nå har både politiet og fylkeslegen bestemt seg for å granske forholdene i full bredde.  Her er forfatteren ved kisten til Birte Solvej Ragde før begravelsesseremonien i Fossum kirke 3. april. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET.
FULL GRANSKING: Allerede tre timer etter at moren døde 27. mars i år, varslet Anne B. Ragde bydelsansvarlige på Stovner i Oslo at hun kom til å ta opp sviktende omsorg. Nå har både politiet og fylkeslegen bestemt seg for å granske forholdene i full bredde. Her er forfatteren ved kisten til Birte Solvej Ragde før begravelsesseremonien i Fossum kirke 3. april. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Anne B. Ragde har gått til krasse angrep på sykehjemsforholdene som etter hennes og søsterens mening bidro til at deres mor Birte Solvej Ragde døde altfor tidlig 27. mars i en alder av 80 år.

Nå har den kjente forfatteren fått den første formelle responsen på klagene på uforsvarlig rehabilitering og behandling av sin kreftsyke mor.

Både fylkeslegen i Oslo og Akershus og politiet i Oslo skal nå etterforske saken i sine fulle bredde.

Fylkeslegen har opprettet tilsynsak både mot bydel Stovner i Oslo og mot Ahus/Stensby sykehus.

Voldsavsnittet tok saken Og Anne B. Ragde har fått melding fra Oslo politidistrikt om at det er voldsavsnittet der som skal etterforske anmeldelsen hun leverte til polititiet samtidig som hun ba helsemyndighetene om å granske saken.

- Jeg har ikke fått beskjed om hvorfor det er voldsavsnittet som skal etterforske saken. Men det kan nok ha sammenheng med at vi mener det er tjenesteforsømmelse til tre navngitte medarbeidere i Stovner bydel som er årsak til mors premature, altså for tidlige død, sier Anne B. Ragde til Dagbladet.

Moren døde på Furuset sykehjem.

Døtrenes hovedinnsigelse var at hun aldri skulle vært overført dit - til et opplegg med mindre omsorg enn hun trengte.

- Vi anklager ikke Furuset sykehjem, de bare «fikk Birte Solvej Ragde i fanget» av Stovner  bydel. Både min søster og jeg så at hun kanskje var den sykeste der og at hun var en belastningen for avdelingen, skriver hun i anmeldelsen som nå er blitt en etterforskningssak hos Oslo-politiets voldsavsnitt.

Syk på ferie Den livsbejaende og kvikke 80-åringen fikk pusteproblemer da hun var på ferie i Wien i november i fjor med eldstedatter Anne B. Ragde.

Akershus universitetssykehus oppdaget lymfekreft, startet behandling og overførte pasienten til rehabilitering på Stensby sykehus.  Der klagde døtrene på at moren ble passivisert og ikke hadde det bra.

Neste neste stopp etter behandlingen var Stovnerskogen sykehjem, der Birte Ragde hadde det bra. Så kom overføringen til Furuset sykehjem under døtrenes protest.

- Fylkeslegen krever i sine tilsynsaker flere forklaringer av institusjoner og fagpersoner enn vi har bedt om - både om løpende rapporter, kommunikasjonsprosessen og hvilke faglige vurderinger som har ligget bak hele veien. På tross av det triste som har skjedd, kan jeg ikke annet enn å glede meg over at anmeldelsene har blitt tatt så grundig og seriøst, sier Anne B. Ragde til Dagbladet.

Selv har Ragde fått mange henvendelser fra ukjente etter at hun i Dagbladet oppfordret andre pårørende til å anmelde saker hvis de har opplevd at deres kjære har fått sviktende omsorg.

Ikke mange slike saker Helse-, sosial- og eldreombud Anne-Lise Kristensen i Oslo ser fram til granskingen av denne saken med stor interesse.

- Jeg kjenner ikke denne spesielle saken godt, men det interessante er at tilsynsmyndighetene nå skal se på alle sider av kvaliteten og de faglige vurderingene av hvordan pasienten er blitt tatt hånd om.

- Det er ikke mange slike saker å sammenligne med. De fleste eldresaker går på tildeling av sykehjemsplass eller ikke, sier ombudet til Dagbladet.

Fylkeslegen har satt frist på tre uker til Birte Ragdes fire siste «hjem» med å uttale seg.

 DØTRENE REAGERTE:  Birte Solvej Ragde døde på Furuset sykehjem 27. mars i år. Døtrene mener hun fikk sviktende rehabilitering etter kreftoperasjon, og omstendighetene skal nå granskes både av politiet og fylkeslegen. Foto: Privat.
DØTRENE REAGERTE: Birte Solvej Ragde døde på Furuset sykehjem 27. mars i år. Døtrene mener hun fikk sviktende rehabilitering etter kreftoperasjon, og omstendighetene skal nå granskes både av politiet og fylkeslegen. Foto: Privat. Vis mer