Politietterforskning av frynsegode-skandalen

Scotland Yard tror toppolitikere kan ha begått lovbrudd.

TAR ALDRI SLUTT: Frynsegodeskandalen ser ut til å bli et vedvarende mareritt for begge de største partiene i Storbritannia. Nå blir flere av medlemmene i Underhuset og minst én representant i Overhuset politietterforsket. Foto: REUTERS / SCANPIX
TAR ALDRI SLUTT: Frynsegodeskandalen ser ut til å bli et vedvarende mareritt for begge de største partiene i Storbritannia. Nå blir flere av medlemmene i Underhuset og minst én representant i Overhuset politietterforsket. Foto: REUTERS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Skandalen rundt politikerne som har fått dekket et bredt spekter av private utgifter av det offentlige har rystet Storbritannia. Nå blir de tvilsomme frynsegodene også en politisak.

Scotland Yard har i kveld bekreftet at et stort team med politietterforskere og statsadvokater vil sette i gang full etterforskning av flere politikere.

- Etter en vurdering av Metropolitan Police og påtalemyndigheten har det blitt besluttet å sette i gang en etterforskning av det påståtte misbruket av utgiftsrefusjon av et mindre antall medlemmer i Underhuset og Overhuset, uttaler Scotland Yard ifølge Daily Telegraph - avisa som startet avsløringene tidligere i vår.

Ifølge Sky News vil politiet i første omgang fokusere på opptil fem parlamentsmedlemmer.

Det skal dreie seg om politikere som med viten og vilje har ført myndighetene bak lyset ved å kreve avdrag for rentebetalinger på boliglån som allerede var nedbetalt eller for lån som aldri har eksistert.

Flere parlamentsmedlemmer, blant dem David Chaytor og Elliot Morley fra partiet Labour, har allerede måttet trekke seg på grunn av avsløringene av triksingen med ulike lån.

Labour ville i kveld ikke kommentere politietterforskningen utover å si at partiet forventer at medlemmene samarbeider fullt ut med Scotland Yard.

- Labour har allerede tatt tøffe grep rundt dekningen av utgifter, inkludert å hindre parlamentsmedlemmer som har brutt reglene i å stille som Labour-kandidater ved neste valg, uttaler en talsmann til Sky News.

Statsminister Gordon Brown mistet en rekke av sine ministre i kjølvannet av stadig nye avisavsløringer rundt frynsegodene.

Han har lovet å røske opp i systemet som gjorde det enkelt å trikse med skattebetalernes penger, men Brown og Underhuset får kritikk for at reformene ikke vil omfatte bilagene fra 2008 og 2009, der mye av innholdet ennå er hemmeligholdt.