I WARSZAWA: Barack Obama har forlatt NATO-toppmøtet i Warszawa, hvor han blant annet møtte Storbritannias statsmininster David Cameron, for å besøke Dallas etter at fem politimenn ble skutt og drept der.  Foto: REUTERS / Kacper Pempel / NTB scanpix
I WARSZAWA: Barack Obama har forlatt NATO-toppmøtet i Warszawa, hvor han blant annet møtte Storbritannias statsmininster David Cameron, for å besøke Dallas etter at fem politimenn ble skutt og drept der.  Foto: REUTERS / Kacper Pempel / NTB scanpixVis mer

Politifagforeningsleder etter Dallas-massakren: - Obama har erklært krig mot politiet

- Tidligere presidenter fordømte vold mot politiet og ba folk støtte oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Timer etter at fem politimenn ble skutt og drept i Dallas, gikk president Barack Obama foran TV-kameraene på NATO-toppmøtet i Warszawa og beskrev angrepet som «ondsinnet, planlagt og grusomt».

- Disse politibetjentene gjorde bare jobben sin. De holdt folk trygge under en fredlig demonstrasjon, sa presidenten.

Men det er ikke alle amerikanske politifolk som er fornøyd med Obamas uttalelser etter flere saker hvor ubevæpnede svarte menn har blitt skutt og drept, noe som forårsaket demonstrasjonen i blant annet Dallas hvor Micah Xavier Johnson (25) angrep politifolkene.

- Obama-regjeringens ettergivenhet overfor voldelige kriminelle, at de har avslått å fordømme voldelige bevegelser som Black Lives Matter, at de «aktivt har oppfordret til drap på politifolk» («the death of police officers»), mens de har lagt skylda på politiet for problemene i landet, har ført til klimaet som gjorde hendelsene i Dallas mulig, sier Bill Johnson, leder i paraply-politifagforeningen National Association of Police Organizations, i et intervju med Fox.

- En krig mot politiet

Johnson mener Obama har taklet saker hvor politifolk etterforskes for drap begått mens de har vært i tjeneste på en helt annen måte enn sine forgjengere.

- Tidligere hadde vi guvernører og ordførere, og en president - enten det var Johnson, Nixon, en republikaner eller demokrat, som fordømte vold mot politiet og som ba folk støtte oss. I dag er det helt annerledes, og det har ført direkte til klimaet som gjør det mulig med slike angrep, sier Johnson i intervjuet.

- Det er en krig mot politiet. Og Obama-regjeringen er denne krigens Neville Chamberlain (statsminister under utbruddet av Andre verdenskrig), sier han.

Da Micah Xavier Johnson kommuniserte med politiet før han til slutt ble drept av en bomberobot, sa han blant annet at han var opprørt over de nylige politiskytingene, og at han ville drepe hvite mennesker, og særlig hvite politifolk.

Kritiserer guvernør

Politifagforeningsleder Johnson har også kritisert Minnesota-guvernør Mark Dayton, som sa at han trodde Philando Castile ikke ville blitt skutt og drept av politiet hvis han var hvit, og at de måtte ta et oppgjør med rasismen som eksisterer i delstaten.

- Han utnyttet en allerede forferdelig og tragisk situasjon. Han kan ikke vite om det skyldes rasisme, han vet ikke hva politifolkene tenkte, sier Johnson til Washington Post.

Castile ble skutt etter at han ble stoppet av politiet på grunn av at et baklys på bilen ikke fungerte. Valerie Castile har sagt til CNN at sønnen hennes «bare var en svart mann på feil sted», og at det foregår en «stille krig mot afroamerikanske personer.»

Det har vært en rekke demonstrasjoner etter dødsfallet.

505 dødsfall

Også saken hvor Alton Sterling, en 37 år gammel svart mann som ble skutt og drept utenfor en dagligvarehandel i Louisianas delstatshovedstad Baton Rouge tidligere denne uka, har skapt sterke reaksjoner. Ifølge Washington Post var han den 505. personen som har blitt drept etter skudd utløst av politimenn i USA så langt i år.

Etter dødsfallet skrev Obama i en uttalelse på Facebook at USA har sett alt for mange slike tragedier, og at man få til bedre løsninger for å redusere sjansene for rasistisk motiverte handlinger fra politiet.

Politivolden i landet har utløst en rekke demonstrasjoner, særlig utført av afroamerikanere som mener at politiet aktivt diskriminerer og utøver vold mot unge afroamerikanske menn.

Enkelte av demonstrasjonene har også vært voldelige. Et eksempel på dette er tumultene i Baltimore i etterkant av at Freddie Gray ble drept.

Obama har fått kritikk for måten han har håndert ulike skyteepisoder på en rekke ganger, særlig fra republikansk hold. Washington Posts Phil Bump oppsummerer det slik:

- Mange tolker krav om forbedring som at han misliker alle amerikanske politifolk. Det synes å si mer om politikken i landet enn om Obama.

Det hvite hus har forsvart Obamas uttalelser etter drapene i Dallas, og vist til at det er mulig å vise støtte og sympati med familiene til de drepte politimennene, samtidig som han ønsker strengere våpenregulering.